επικαιροτητα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ετικέτες

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

ΧΑΡΜΑΤΕΙΑ 2009

Η νεολαία του χωριού μας για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τα ΧΑΡΜΑΤΕΙΑ 2009, στο ΧΑΡΜΑΤΙ, την βρύση που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του χωριού μας ( δρόμος ΚΑΝΑΒΑΡΗΣ), την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ( 1/5/2009), από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Θα προσφερθεί αρνί ψητό, άφθονο κρασί και άλλα εδέσματα. Θα ακολουθήσει χορός με δημοτικά τραγούδια. Καλεσμένοι είναι άπαντες οι Λεονταρίτες, οι συνδημότες μας, αλλά και κάθε περαστικός. Απαραίτητο για την προσέλευσή μας είναι, μόνο, η καλή μας διάθεση!!!

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΗΡΩΑ "ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ¨ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974 ΤΗΝ 5-4-2009 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΘΗΒΩΝ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ
«ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» στο Λεοντάρι Θηβών.
ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΝ 16-8-1974.

Την Κυριακή 5-4-2009 έγιναν στο Λεοντάρι Θηβών τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων στις 16-8-1974.
Ο Δεκανέας ΠΖ Λάμπρος Νικολάου, του Δημητρίου και της Ελένης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λεοντάρι Θηβών. Το 1973 πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα στην Κύπρο και εντάχθηκε στον 4ο Λόχο της ΕΛΔΥΚ. Στις 19-7-74 είχε πάρει το απολυτήριο του και επέστρεφε στο χωριό του με την αγωνία να προλάβει το πανυγήρι του Αη-Λιά. Εθελοντικά όμως μετά την εισβολή των Τούρκων γύρισε για να πολεμήσει τον Τούρκο εισβολέα. Έλαβε μέρος σε όλες της πολεμικές επιχειρήσεις με την ΕΛΔΥΚ , αλλά δυστυχώς το απόγευμα της 16-81974 χτυπημένος από εχθρικά πυρά όλμου, μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, άφησε την τελευταία πνοή κοντά στον όρχο οχημάτων. Ο ΗΡΩΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ έδωσε το αίμα του υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και όπως αρμόζει σε Έλληνα πολεμιστή, με ανδρεία, θάρρος, αυταπάρνηση, ευψυχία, τόλμη, γενναιότητα……… Έκανε υπερήφανους τους δικούς του, το χωρίο του, την πατρίδα, το γένος των Ελλήνων.
Τριανταπέντε χρόνια μετά, με την πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λεονταρίου- Η ΕΣΤΙΑ» και με τις ενέργειες της προέδρου του κ Πανδώρας Μάγγα, αλλά και την αρωγή του Υποστρατήγου ε.α. Νικόλαου Φ. Δημητρίου, και την συνεργασία με τον Δήμο Θεσπιέων φιλοτεχνήθηκε η προτομή του ΗΡΩΑ και οργανώθηκε η λαμπρή αυτή τελετή των αποκαλυπτηρίων που έλαβε χώρα στο Λεοντάρι Θηβών.


Όλα είναι έτοιμα για την τελετή των αποκαλυπτηρίων.


Παρόντες όλοι οι κάτοικοι του χωριού, όπου και αν διαμένουν μόνιμα έδωσαν το παρόν τους, κυριολεκτικά βούλιαξε η πλατεία.
Πάνω από μία εκατοντάδα συμπολεμιστές του ΗΡΩΑ από την ΕΛΔΥΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Σπανογιάννη και την σημαία τους. Επίσης πολεμιστές – κομμάντος στην Κύπρο το 1974 με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Αφάλη, κάποιοι ντυμένοι με τις στολές τους τα παράσημά τους και την σημαία τους.

Το Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου με την Διευθύντριά του κ. Αικατερίνη Σολωμού και την δασκάλα κ. Σταυρούλα Βέργου. Το ηχηρό παρόν του έδωσε και το Γυμνάσιο Θεσπιών. Επίσης παρόν και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Π.Ε. του νομού μας, κ. Γεώργιος Μεγάλος ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι.

Άπειρες ευχαριστίες αξίζουν στο Διοικητή του ΚΕΠΒ, ταξίαρχο κ. Χατζησταύρου και τους αξιωματικούς που τον συνόδευαν, τόσο για την παρουσία τους όσο και για την διάθεση αγήματος απόδοσης τιμών, αλλά και για την προετοιμασία της τελετής. Επίσης στο ΓΕΣ για την διάθεση Μουσικής

Επίσης παρέστησαν: Δήμαρχοι όμορων Δήμων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσπιέων, όλοι οι εν ενεργεία- κ. Ιωάννης Σπύρου και κ. Κωνσταντίνος Πετρούλιας- και οι εν αποστρατεία- κ. Σεραφείμ Κόλλιας, κ. Ιωάννης Ιωάννου και κ. Δημήτριος Κόλλιας- αξιωματικοί του Λεονταρίου, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν το διάστημα αυτό στην Κύπρο.

Ξεχωριστή, διακριτική και σεμνή ήταν η παρουσία τοι Ίσμα Σάμπρι, τέως επιτετραμμένου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα.

Ο νομάρχης εκπροσωπήθηκε από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Παργύρη Γεώργιο, απόστρατο αξιωματικό. Επίσης το παρόν έδωσε η Πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Βασιλική Τσόνογλου και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μουλκιώτης και κ. Άρια Αγάτσα. Επίσης το παρόν έδωσε ο Υπ. Βουλευτής του Πασόκ κ. Βαγιάκος.


Ιδιαιτέρως πρέπει να αναφερθούμε στα παριστάμενα αδέλφια του ΗΡΩΑ, τον Παύλο, τον Χρίστο και την Βασιλική, που με τις οικογένειές τους, αμίλητοι και δακρυσμένοι μα και συνάμα υπερήφανοι, παρακολούθησαν την τελετή. Καθ΄ όλην την διάρκεια της τελετής, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τα πόδια του, ο αδελφός του Παύλος Νικολάου, έστεκε ολόθρος, θυμίζοντας τον αδελφό του μα και τιμώντας τον ΗΡΩΑ, λύγισε μόνο όταν ο Γ.Γ. κ. Αθανάσιος Σκορδάς μετά την αποκάλυψη της προτομής του παρέδωσε την ελληνική σημαία που την κάλυπτε, έσκυψε και πήρε την γαλανόλευκη, την φίλησε και την έσφιξε στην αγκαλιά του… δάκρυα συγκίνησης κύλισαν από τα μάτια όλων μας...
Επιμνημόσυνη Δέηση.
Την αποκάλυψη της προτομής έκανε, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος σαν περιφερειάρχης είχε συνδράμει ώστε να εξασφαλιστούν 6.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αξίες που σήμερα λείπουν από την ζωή μας και τις οποίες θυμίζει η θυσία του ΗΡΩΑ, αλλά εξέφρασε και την χαρά του που ένα έργο στο οποίο συνέδραμε είχε την τιμή να το δει ολοκληρωμένο, επίσης θύμισε τα όσα είπε ο Περικλής στον Επιτάφιο για αυτούς που δίνουν την ζωή τους για την πατρίδα.

Εμφανώς ικανοποιημένος ο γλύπτης κ. Ρούσης που με εφόδιο μόνο μια φωτογραφία, φιλοτέχνησε την προτομή του ΗΡΩΑ με πολύ αγάπη και μεράκι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Υποστράτηγος ε.α Νικόλαος Φ. Δημητρίου. Μια δεκάλεπτη μεστή ομιλία την οποία εκφώνησε άνευ χειρογράφου, χαρακτηριστικά τα παρακάτω αποσπάσματα: « ..αισθάνομαι δέος για να πλέξω το εγκώμιο του ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, οι λέξεις είναι λίγες, είναι πενιχρές για να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητα του προαναφερθέντος Ήρωα… Άθάνατοι Ήρωες: Τη στιγμή αυτή αι ψυχαί σας φτερουγίζουν υπεράνω μας, υπεράνω των πεδίων των μαχών και ομολογουμένως αισθάνονται στεναχώρια για τι δεν απεκατεστάθησαν ακόμη το δίκαια και η ηθική τα οποία εδρεώθησαν, εθεμελιώθησαν δια του αίματός σας . Εμείς οι επιζώντες και τιμώντες σήμερα τη μνήμη σας, είμεθα έτοιμοι, με χαλυβδωμένη την καρδιά και γιγαντωνένη τη ψυχή να πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας πιστοί στον όρκο μας και τα πεπρωμένα της φυλής. Ήρωα Νικολάου. Το έθνος αυτή τη στιγμή ακουμπά επάνω σου, στηρίζεται επάνω σου, για να αντλήσει δύναμη, για να σφυρηλατήσει τους νέους και για να διδάξει ότι οι ηθικές αξίες είναι πολύ ποιο πάνω από τις υλικές αξίες.»

Ο δήμαρχος μας κ. Χρίστος Πελώνης στο βήμα απευθύνοντας Χαιρετισμό.

Επίσης χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Νικολάου. .

Οι τέσσερεις βουλευτές του νομού μας, ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο κ. Μιχάλης Γιαννάκης και ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας από την Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βασίλης Τόγιας από το Πασόκ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος –οποίος σημειώτεον ερχόταν για πρώτη φορά στο χωριό μας- που τέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση, θυμήθηκε και τις δικές του στιγμές που την περίοδο εκείνη υπηρετούσε την θητεία του στην πατρίδα, και έρχονταν τα άσχημα νέα από την Κύπρο, νέα τα οποία δεν μπορούσε να κοινοποιήσει στους συγγενείς θυμάτων προτού υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση

Ο λοχαγός του ΗΡΩΑ κ. Λούης Ιωαννίδης που ήρθε από την Κύπρο ειδικά για την τελετή της αποκάλυψης. Ο κ. Ιωαννίδης εμφανώς συγκινημένος ο ίδιος με τα όσα είπε τόσο για τον παλικάρι του έχασε, δείχνοντας με τα χέρια του την προτομή του, όσο και για την δικαίωση που άργησε 35, έκανε την κατάμεστη πλατεία του Λεονταρίου να δακρύσει.

Συγκινητική ήταν και η ομιλία του κ. Σπανογιάννη, προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου ΕΛΔΥΚ, που αναφέρθηκε στο ιστορικό του ΗΡΩΑ και στο χρονικό του θανάσιμου τραυματισμού του μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Πριν την κατάθεση των δεκαοκτώ δάφνινων στεφανιών, απονεμήθησαν τρεις τιμητικές πλακέτες. Από το ΓΕΣ στο «κομάντο -74», Λεονταρίτη κ. Γεώργιο Κόλλια, την πλακέτα απένειμε ο ταξίαρχος του ΚΕΠΒ. Στο Βαγαίο συμπολεμιστή του ΗΡΩΑ κ. Ζερκούλη Σωτήριο από την Κυπριακή Πρεσβεία, την πλακέτα απένειμε ο πρόξενος, ο κ. Ζερκούλης Σωτήριος που είναι Ανάπηρος Πολέμου και υπηρετούσε μαζί με τον ΗΡΩΑ στον ίδιο λόχο, κατέθεσε και στεφάνι. Στον ομογενή συχωριανό μας κ. Παρασκευά Κωνσταντίνο, για την προσφορά στην κατασκευή της προτομής από το Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λεονταρίου Η ΕΣΤΙΑ, την πλακέτα απένειμε η πρόεδρος κ. Μάγγα και την παρέλαβε ο αδελφός του κ. Γεώργιος Παρασκευά, διότι ο τιμηθείς έλειπε στην μακρινή Βενεζουέλα.

Η μαθήτρια του Δημοτικού Νικολέτα Κόλλια απήγγειλε ποίημα που είχε γράψει ειδικό για τον σκοπό αυτό ο ποιητής και απόστρατος αξιωματικός από τις Θεσπιές κ. Αντώνιος Δημητρίου.

Ο Γ.Γ. καταθέτει στεφάνι.


Ακόμη συγκινητική ήταν η παρουσία της αδελφής, του αγνοουμένου από το Καπαρέλι, Σίνη, η οποία κατέθεσε και στεφάνι.


Ο πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κ. Σπύρος Μιλτιάδης, για όλους αυτού που έπεσαν στην Κύπρο το 74 είπε, «Θα ζουν πάντα στις καρδιές μας. Θα τους ευγνωμονούμε και θα τους τιμούμε. Θα αποτελούν για μας φάρο φωτεινό που θα μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε……. Για επανενωθεί επιτέλους το νησί και ο λαός μας.»

Ο πρόεδρος των ΚΟΜΑΝΤΟΣ-74 κ. Αφάλης καταθέτει στεφάνι.

Στεφάνι καταθέτει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λεονταρίου κ. Πανδώρα Μάγγα.

ΠΕΡΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
Μετά το πέρας της τελετής προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά σε όλες της καφετέριες του χωριού και ακολούθησε δεξίωση όλων των επισήμων, με οικοδεσπότη τον Δήμο στην Ταβέρνα ΓΕΦΥΡΑ.