επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΡΩΣ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

...το άγαλμα του Έρωτα τοξότη που μεταφέρθηκε από το Μουσείο Λούβρο (Παρίσι) και είναι γνήσιο αντίγραφο του χάλκινο αγάλματος που είχε φιλοτεχνήσει ο Λύσιππος για το ιερό του Έρωτα στις Θεσπιές το 338-335 π.χ... Το άγαλμα κοσμεί και υποδέχεται το κοινό της έκθεσης με θέμα τον ΕΡΩΤΑ που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ(Βασ. Σοφίας & Ηροδότου στο Κολωνάκι)

ΕΡΩΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

…Κάλλιστος, λυσιμελής, πυρίδρομος, διφυής, γλυκύπικρος, τακερός, αλγεσίδωρος, σχέτλιος, ανίκατος… είναι μερικοί μόνο από τους επιθετικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Θεσπιείς για να περιγράψουν τον Έρωτα.

Έρως, από το αρχαιοελληνικό ρήμα εράω-ώ, που σημαίνει επιθυμώ, ΑγαπΩ, ποθώ… Έρως, θεός, γιός της Αφροδίτης …που ο σημαντικότερος τόπος λατρείας του ΄Ερωτα στον ελλαδικό χώρο υπήρξε το ιερό του στις Θεσπιές της Βοιωτίας. Αυτός ο χρυσόπτερος θεός, ο ακαταμάχητος δαίμων -που ωθεί στην δημιουργία και με τον οποίο ασχολείται η ανθρωπότητα από την αυγή του πολιτισμού της έως σήμερα, αδυνατώντας να τον δαμάσει αλλά και να προχωρήσει δίχως αυτόν- είναι ο πρωταγωνιστής της Έκθεσης που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα: ΕΡΩΣ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στην Θεογονία του Ησίοδου ο Έρως προϋπάρχει της Αφροδίτης, αφού αυτός μαζί με τον Ίμερο(την προσωποποίηση της επιθυμίας) την υποδέχονται κατά την γέννηση και ανάδυσή της από την θάλασσα. Εν τούτοις, ο μύθος θέλει ο Έρως να είναι γιός της Αφροδίτης, όπου με το τόξο του εξαπολύει τα βέλη του, αδιακρίτως στοχεύοντας τις καρδιές θεών, ηρώων και θνητών.
Στην έκθεση υποδέχεται το κοινό ο τοξοβόλος θεός, το άγαλμα του Έρωτα τοξότη που μεταφέρθηκε από το Μουσείο Λούβρο (Παρίσι) και είναι γνήσιο αντίγραφο του χάλκινο αγάλματος που είχε φιλοτεχνήσει ο Λύσιππος για το ιερό του Έρωτα στις Θεσπιές το 338-335 π.χ. Το άγαλμα αναφέρει ο Παυσανίας (2ον αιώνα μ.χ.) κατά την περιήγησή του και το πέρασμά του από τις Θεσπιές. Βέβαια δεν θα μπορούσε ο οδηγός της έκθεσης να μην αναφερθεί και στο άλλο άγαλμα του έρωτα που υπήρχε στις Θεσπιές του Πραξιτέλη, τον οποίο είχε σαγηνεύσει η εκ Θεσπιών, Φρύνη η εταίρα.

Και μόνο το γεγονός ότι την υποδοχή κοσμεί αντίγραφο αγάλματος από τις Θεσπιές, αφού τα πρωτότυπα χάθηκαν, καθώς επίσης ότι η ιστορία του έρωτα ξεκινά με τον Ησίοδο από την Άσκρη, κάνει την έκθεση λίαν ενδιαφέρουσα για όλους του δημότες του Δήμου μας.

Η εφημερίδα μας θα τολμήσει δημόσια μια πρόταση προς του δημοτικούς μας άρχοντες. Να κάνουν επίτιμο δημότη του Δήμου Θεσπιέων, τον Καθηγητή, Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, που είχε την ιδέα αλλά και τον συντονισμό της έκθεσης, διότι με την έκθεση αυτή προβάλλεται ο Δήμος μας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αυτή η έκθεση με τα τόσα εκθέματα και από την περιοχή μας κάνει επίκαιρο αλλά και επιτακτικό το άνοιγμα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΗ: www.cycladic.gr

1 σχόλιο:

Jose είπε...

Την είδα αυτήν την έκθεση: πήγα εκεί από την Ισπανία για να τη δώ και άξισε τον κόπο.