Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ Τ.16

Κυκλοφόρησε ¨ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ¨ τεύχος 16(ΕΚΤΑΚΗ ΕΚΔΟΣΙΣ), αφιερωμένο στα εγκαίνια της ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, του χωριού μας.
Σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το βρείτε, κάνοντας κλικ πάνω αριστερά, στη σύνδεση ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΥ, ή κάνοντας κλικ εδω:http://sites.google.com/site/topolyandrion/home/ta-teuche-tou-polyandriou
Επίσης ¨ΤΟ ΠΛΥΑΝΔΡΙΟΝ¨αποστέλλεται άμεσα ηλεκτρονικά, αρκεί να μας το ζητήσετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: kaskaveli1@yahoo.gr και ταχυδρομικά αρκεί να μας γνωρίσετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση.
ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ ( και παλαιά τεύχη) μπορείτε να το βρείτε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ, του χωριού μας, του Γεώργιου ΑΓΓΕΛΟΥ.
Παρακαλούμε να δηλώνετε τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ (Γάμοι, κηδείες, γεννήσεις, βαφτίσεις κ.λ.π.) στην εφημερίδα μας, διότι πολλές φορές δεν πληροφορούμεθα τα γεγονότα, ιδιαίτερα αν τελούνται εκτός χωριού.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΚΑΒΕΛΑΚΙ


Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι προσφορά του φίλου της εφημερίδας μας κ. Γεωργίου Β. Κατζέλη. Δείχνει το χιονισμένο ή μάλλον το αποκλεισμένο χωριό μας από την χιονοθύελλα του 1976. Τότε που το χιόνι είχε σκεπάσει τις στέγες των σπιτιών. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη έξω από τα σπίτια των Κατζελαίων και φαίνεται τόσο το ύψος του χιονιού (περίπου 3 μέτρα) όσο και το αποκλεισμένο σπίτι του Παπα-Τέλειου. Καθαρά εικονίζεται ο Γεώργιος Β. Κατζέλης και ο Ιωάννης Δ. Μακρής.

Υ.Γ. Η φωτογραφία δημοσιεύεται με την ευκαιρία της χιονόπτωσης που αυτές τις ώρες (27-1-2010)συμβαίνει στο χωριό μας.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ''ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΩΝ''

Η πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΩΝ κ. Γιώτα Μακρή, καλωσορίζει τους Λεονταρίτες στο κέντρο ΑΡΓΩ στο Περιστέρι, όπου έγινε για πρώτη φορά φέτος στη Αθήνα, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Δίπλα από την πρόεδρο διακρίνονται τα μέλη του Δ.Σ. , Σωτήρης Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Χαροκόπος και Ευάγγελος Κόλλιας.

Λεονταρίτες που διαμένουν στην Αθήνα αλλά και από το χωριό γέμισαν την αίθουσα του κέντρου ΑΡΓΩ και απόλαυσαν καλή μουσική και εξαιρετικά εδέσματα. Μα πάνω από όλα είναι η χαρά της συνεύρεσης.


Η πρόεδρος κόβει την πίτα, προσφορά του ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (ΛΙΒΑΔΕΙΑ)

Τα σταυρωτά όπως πάντα είχαν την τιμητική τους.
Ο χορός άναψε για τα καλά και το κέφι κράτησε μέχρι τις βραδυνές ώρες.


Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Κοπή πίτας του Συλλόγου Απανταχού Λεονταριτών ''Το Κασκαβέλι''.

Κοπή πίτας του Συλλόγου Απανταχού Λεονταριτών ''Το Κασκαβέλι''.

Σας προσκαλούμε στην ετήσια κοπή πίτας του Συλλόγου Απανταχού Λεονταριτών ''Το Κασκαβέλι''. Ο Πολιτιστικός Συλλογος του χωριού μας, θα πραγματοποιήσει την 3η συνεχή εκδήλωση του και για 1η φορά στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στο ρεμπετάδικο ''ΑΡΓΩ'', που βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής, επί των οδών Καρκαβίτσα 16 & Αντιπάρου 2, στην πλατεία Μαχαραγιά. Υπ'όψιν ότι η στάθμευση στην περιοχή είναι εύκολη.Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 14:00.

Ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει από το χωριό στις 11:30, το οποίο θα μεταφέρει τον κόσμο στο τόπο της εκδήλωσης. Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη θα υπάρχει και δεύτερο λεωφορείο. Η μεταφορά είναι ΔΩΡΕΑΝ.Η τιμή για το πλήρες μενού είναι στα 25 ευρώ για τους ενήλικες και στα 20 για τους μικρούς μας φίλους.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

Παναγιούλα Μακρή - 6944517625
Βενιζέλος Σωτήρης - 6945086431
Χαροκόπος Κώστας - 6973407261

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ 2009-2010

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ

Α. Σ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ

Ε.Π.Σ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ - Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – 2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ Α.Σ.Λ. 5

ΑΓΩΝΕΣ 2009-2010
1ος αγώνας: Α.Σ.Λ. – ΑΡΗΣ Αγ. Τριάδας …………..0-3

2ος αγώνας: Ελικώνας (Δομβραίνα) – Α.Σ.Λ. …...2-1

3ος αγώνας: Α.Σ.Λ. – Απόλλων Ακραιφνίου…………1-4

4ος αγώνας: Α.Ο. Άσκρης – Α.Σ.Λ. …….……….2-2

5ος αγώνας: Α.Ο. Παύλου - Α.Σ.Λ. ……………………..2-0

6ος αγώνας: Α.Σ.Λ. – Α.Ο. Υψηλάντη……….….1-0

7ος αγώνας: Α.Ο. Κάστρου - Α.Σ.Λ. …………………….2-1

8ος αγώνας: Πανγεωργικός - Α.Σ.Λ. ……………2-2

9ος αγώνας( 19-12-2009):
Α.Σ.Λ. - Ελλοπιακός …………………………0-2

10 ος αγώνας(10-1-2010)
Α.Σ.Λ. - Π.Α.Ο. Κόκκινου..........................0 - 2


Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

ΦΩΤΟΛΕΖΑΝΤΕΣ - 5

Οι φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε από "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" , Τ.13, είναι από την σχολική ζωή στο χωριό μας Λεοντάρι Θηβών, Κασκαβέλι τότε. Η πρώτη δασκάλα του χωριού μας κυρά- Σοφία Λάμπρου, με καταγωγή από το Ζέλι Λοκρίδας, έμαθε γράμματα σε πολλές γενιές Λεονταριτών και έβγαλε παρα πολλούς επιστήμονες, παρά τα πενιχρά μέσα της εποχής. Πρόσφατα οι δάσκαλοι του Δημοτικού μας Σχολείου, πρότειναν στην πολιτεία όπως πάρει την σχολείο μας την ονομασία"ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ".
-------------------------------------------------------------------------------------------------


"Το Σ.Ε. 2008-2009 ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Λεονταρίου, που αποτελείτο από την Διευθύντριά του κ. Αικατερίνη Σολωμού, τη Λεονταρίτισσα δασκάλα του κ. Σταυρούλα Βέργου και τη νηπιαγωγό του κ. Αλέξάνδρα Κολιού, έκανε πρόταση να ονομαστεί το σχολείο μας «Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου-ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ», προς το αρμόδιο Υπουργείο."

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ

Η Σοφία Λάμπρου, ήταν η πρώτη δασκάλα του χωριού και του σχολείου. Υπηρέτησε με αφοσίωση στο Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου, από την ίδρυσή του το 1917( σαν Δημοτικό Σχολείο Κασκαβελίου), έως την συνταξιοδότησή της το 1952, δηλαδή για 35 συναπτά έτη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευε δεν ήταν και οι καλύτερες, δεν υπήρχε κτίριο του σχολείου με αποτέλεσμα να κάνει μάθημα για κάποια διαστήματα ακόμα και μέσα στην εκκλησία, επίσης αφού ήταν η μοναδική δασκάλα πολλές φορές είχε πάνω από 150 μαθητές σε όλες τις τάξεις. Παρόλα αυτά πολλοί μαθητές της έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες, πράγμα δύσκολο και σπάνιο για την εποχή εκείνη, και για τα δεδομένα ενός χωριού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν το μοναδικό σχολείο της περιοχής που λειτούργησε και την περίοδο της κατοχής αφού η δασκάλα του διέμενε εκεί.
Η Σοφία Λάμπρου, αν και κατήγετο από το Ζέλι Αταλάντης, αγάπησε τον τόπο αυτό, παντρεύτηκε τον Λεονταρίτη, καθηγητή Φυσικής Ευάγγελο Σπύρου και έζησε μέχρι το τέλος του βίου της στο χωριό Λεοντάρι. Αγαπήθηκε και αγάπησε το Λεοντάρι Θηβών, κατά κοινή ομολογία. Οι κάτοικοι συχνά την αναφέρουν και την μνημονεύουν. Ιδιαίτερα μιλούν για την αγάπη της για το σχολείο και την εκπαίδευση. Το σπίτι της πάντα ήταν ανοικτό για τους μαθητές, να δανείζονται βιβλία , να την ρωτούν για τα μαθήματα καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, να την συμβουλεύονται γενικά.
Η ίδια κατήγετο από πατέρα δάσκαλο, στο σχολείο συνέχισε ως δασκάλα η κόρη της Ελένη και συνεχίζει την παράδοση της οικογένείας μέχρι σήμερα η εγγονή της.
Στο πρόσωπό της τιμάμε τόσο την ίδια, την ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ, όσο και τον ανώνυμο δάσκαλο που μοχθεί και κοπιάζει για την παιδεία μας, καθώς επίσης και όλους τους Λεονταρίτες επιστήμονες που στο πέρασμα του χρόνου πολλά προσέφεραν τόσο στο σχολείο μας, όσο και στον τόπο τους.
Αναφορές στο πρόσωπό της έχει κάνει τόσο η τοπική εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ», όσο και η ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ, με ονοματοδοσία δρόμου με το όνομά της.
2009
------------------------------------------------------------------------------------------------

Η κυρά-Σοφία Λάμπρου κρατώντας στην αγκαλιά της την κόρη της και μετέπειτα δασκάλα του χωριού μας κυρά-Νίτσα Σπύρου, με όλα τα άρρενα τέκνα του χωριού μας και μαθητές της. Οι μαθητές φορούν πουκαμίσιες, το χαρακτηριστικό ένδυμα της εποχής. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη περίπου το 1921. (εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, Τεύχος 13)

Ο δάσκαλος κ. Τσοκανής με την κυρά-Σοφία στο σχολείο που στεγαζόταν τότε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κιούση. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη περίπου το 1940. (εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, Τεύχος 13)
Ο δάσκαλος κ. Τσοκανής φωτογραφίζεται με τις μαθήτριές του έξω από το σχολείο του Πετρούλια. Διακρίνονται στην πρώτη γραμμή, η Γιαννούλα Κόλλια, Ευαγγελία Παύλου-Σπύρου και Σία Δημητρίου, στην δεύτερη γραμμή, Αρχόντω Δημητρίου και Βασιλικούλα Βρακά, στην τρίτη γραμμή, Λούλα Σοφία-Πετρούλια και στην τελευταία γραμμή η Βούλα Βουδούρη-Κιούση. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη περίπου το 1935. (εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, Τεύχος 13)