επικαιροτητα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ετικέτες

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ & ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ.

 Στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, το σπίτι του διάσημου Έλληνα ψυχιάτρου Άγγελου Κατακουζηνού, όπου έζησε την ζωή του με την χαρισματική σύζυγο του Λητώ, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Αξίζει να το επισκεφτούμε, όταν για λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

 Φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού, διακρίνονται οι πόρτες, που φιλοτέχνησε ο Γκίκας.


Το σπίτι απετέλεσε, ένα μεγάλο φιλολογικό σαλόνι της γενιάς του 30.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ

…ένα σπίτι μουσείο στην καρδιά της Αθήνας

 

Το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού είναι κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό. Έδρα του είναι η Οικία Κατακουζηνού, ένα διαμέ­ρισμα στην καρδιά της Αθήνας, όπου έζησαν ως τα τέλη του 20ού αιώνα ο νευρολό­γος-ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός και η συγγραφέας σύζυ­γός του Λητώ, επιφανή μέλη της «Γενιάς του ’30». Η Οικία Κατακουζηνού υπήρξε ένα από τα σημα­ντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής και φιλοξένη­σε εξέχοντες καλλιτέχνες, ποιητές, συγ­γρα­φείς και επιστήμονες. Έργα τέχνης από τους σημαντικότερους Έλληνες και διεθνείς ζωγράφους και γλύπτες κοσμούσαν τα δωμάτιά της, τα οποία έχουν διατηρηθεί όπως τον καιρό που κατοικούνταν και διασώζουν την ατμόσφαιρα και τις λεπτομέρειες ενός ζωντανού σπιτιού που είναι πλέον ανοικτό στο κοινό ως μουσείο.


Το Ίδρυμα οργανώνει και φιλοξενεί συναντήσεις πολιτι­στι­κού χαρα­κτήρα (ομιλίες, παρουσιάσεις και συναυλίες) καθώς και εκθέσεις έργων σύγχρο­νης τέχνης και αντικειμένων από τη συλλο­γή του, τόσο στην Οικία Κατα­κουζηνού όσο και σε άλλα μουσεία και πινακο­θήκες. Εστιά­ζοντας στην περί­οδο 1930-1980 και στη «Γενιά του ’30», στο­χεύει να ερευνή­σει και τεκμη­ριώσει με εκδόσεις και μέσω του διαδικτύου τις συλλογές και τα πλούσια αρχεία του. Από το ξεκί­νη­μά του, το Ίδρυμα επιζητά συνεργασίες με ελληνι­κούς και διεθνείς φορείς με συναφείς στόχους και ευελπιστεί να απο­τελέσει χώρο επικοινωνίας και ανταλ­λαγής ιδεών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε δυο εκδηλώσεις που έγιναν στο ίδρυμα, την πολύ σπουδαία θεατρική παράσταση της ομάδας Κανιγκούντα και τις διαλέξεις της ομάδας  ΘΑΛΗΣ +ΦΙΛΟΙ

ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ & ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Αμαλίας 4, 105 57, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα (5ος όροφος)
http://www.katakouzenos.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια: