επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ-ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι –Εκατό χρόνια

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912  - 13 αποτελούν αναμφισβήτητα το σημαντικότερο εθνικό γεγονός του νεοελληνικού κράτους.
Χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο γεγονός, διότι οι Έλληνες με τους αγώνες και τις θυσίες τους  διπλασίασαν την Ελλάδα χωρίς την βοήθεια ή την παρέμβαση των Μεγάλων  Δυνάμεων.
Ενωμένοι οι Έλληνες, λαός, στρατός, πολιτική ηγεσία, και πολιτειακή (ανάκτορα), κατήγαγαν θρίαμβο μοναδικό.
Κατεδείχθη ποιές δυνατότητες έχει ο λαός μας, όταν είναι ενωμένος και  εμπνέεται  από μια ικανή ηγεσία.

Μέχρι τότε , ότι είχαμε αποκτήσει, το αποκτήσαμε με την βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων.  Και την ελευθερία μας το 1821-1830, με την βοήθεια των ξένων την επιτύχαμε.
Γιατί οι Έλληνες ότι είχαν κερδίσει με τα κατορθώματά τους τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, τα γκρέμισαν με τον εμφύλιο σπαραγμό τους.
Κι έτσι με την βοήθεια των τριών Δυνάμεων (Ρωσία – Αγγλία – Γαλλία) και την ναυμαχία του Ναβαρίνου, η Τουρκία αναγκάστηκε να δεχτεί την ίδρυση ενός μικρού ελληνικού κράτους (ένα κρατικό μόρφωμα).
Τα Ιόνια νησιά, το 1864  τα δώρισε η Αγγλία, όταν διόρισαν βασιλέα τον Γεώργιο τον Χριστιανό, της βασιλικής οικογενείας της Δανίας.
Και το 1881 μας παραχώρησαν την Θεσσαλία και ένα τμήμα της Ηπείρου, μετά την συνθήκη του Βερολίνου (1878) και την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (1881).
Το 1912 - 13, παρά τις δύσκολες οικονομικές – κοινωνικές – στρατιωτικές συνθήκες, μπόρεσε το έθνος ενωμένο, ν’ αντιμετωπίσει πολύ υπέρτερες δυνάμεις. Στην αρχή τους Τούρκους και στη συνέχεια τους  Βουλγάρους.
Είναι καίριο το μήνυμα που αναδύεται απ’ το κατόρθωμα αυτό του ελληνισμού, για τις δύσκολες τωρινές στιγμές του έθνους.
Αν ο λαός εμπνευστεί απ’ την ηγεσία του έθνους,  οικονομική, πνευματική και προ πάντων πολιτική, μπορεί να σπάσει τον γόρδιο δεσμό της σημερινής τραγικής κατάστασης και να δει ν’ ανατέλλει πάλι ο ήλιος της προόδου και της ακμής του έθνους.

Το 1912-13, καμία παρέμβαση και καμία βοήθεια δεν είχαν οι Έλληνες. Κι όμως διπλασίασαν την Ελλάδα μέσα σε δυο χρόνια.
Το δίδαγμα είναι ολοζώντανο. Το παράδειγμα είναι μοναδικό για τις σημερινές τραγικές ώρες που περνά ο λαός μας, που αποτελούν τις δυσκολότερες εθνικές μας στιγμές.
Το δίδαγμα είναι ένα. Ότι ο λαός και η ηγεσία του  πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την σημερινή τραγικότητα.
Οι Έλληνες είμαστε οι κακοί μαθητές της ιστορίας. Ποτέ δεν διδαχτήκαμε απ΄ αυτήν. Κι όποιος  δεν διδάσκεσαι απ’ την ιστορία είναι υποχρεωμένος να ξαναζήσει τα λάθη της.
Είναι ανάγκη τα εκατό χρόνια των Βαλκανικών πολέμων να εορταστούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά όπου υπάρχει ελληνισμός.
Για να διδαχτούμε από τις θείες αυτές στιγμές, απ’ το συγκλονιστικό κατόρθωμα των Ελλήνων τότε.
Διότι ‘’οι καιροί ου  μενετοί’’


Δρ Νικόλαος Κόλλιας

Ιστορικός

30 IOYNIOY  2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: