επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ!!!

 Αστροβραδιά στο χωριό μας!!!

Με την καθολική συμμετοχή του χωριού μας, αλλά και κόσμου από τα γύρω χωριά, πραγματοποιήθηκε ο «2ος Πολιτιστικός Νυχτερινός Περίπατος 2013», ΛΕΟΝΤΑΡΙ-ΜΥΛΟΣ, την Κυριακή 18-8-2013. Τον τόνο έδωσε η νεολαία του χωριού μας, όπου φορώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί μπλούζες-χορηγία του Δήμου μας-άρχισε να μαζεύεται από νωρίς στην πλατεία μας. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να έχουν και πολλά φαναράκια, που κρατούσαν κυρίως οι μεγαλύτεροι περιπατητές. Μετά την εθιμοτυπική φωτογραφία, ένα μελίσσι από νέους αλλά και μεγαλύτερους, κατηφόρισε ήσυχα και συγκροτημένα προς την Στάση, για να πάρει την ανηφόρα προς τον Μύλο. 
 Κατά την διάρκεια της πορείας ο κόσμος γινόταν όλο και περισσότερος, με αποτυπωμένη στην πρόσωπό του την προσμονή για αυτό που με τα τρία τηλεσκόπια που τους περίμεναν, θα έβλεπε στην απεραντοσύνη του ουρανού. Για τους περισσότερους από εμάς θα ήταν το πρώτο μας αστρικό ταξίδι, το μάτι μας θα έβλεπε μίλια μακριά, θα άγγιζε σημεία από το μυστήριο του ουρανού, θα γεύονταν την χαρά του να πλησιάσω, να αγγίξω έστω και με τους οφθαλμούς μου το άπειρο, να προσεγγίσω το απόλυτο…

   Στο σημείο που « ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ», με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Καλαμιώτη και την κ. Αγγελική, που είχαν την ευγενική καλοσύνη, να στήσουν δυο τηλεσκόπια, και ένα των διοργανωτών τρία, οι διοργανωτές έδωσαν οδηγίες για το πώς θα γίνει η παρατήρηση. Εις εκ των διοργανωτών έκανε μια μικρή εισήγηση λέγοντας: «…κάποτε δεν υπήρχε τίποτα, έγινε όμως μια μεγάλη έκρηξη, ένα μεγάλο μπαμ, και άρχισε η δημιουργία όλων αυτών που σήμερα με γυμνό μάτι, και σε λίγο μέσω της τεχνολογίας θα δούμε. Πολλά από αυτά που βλέπουμε, ίσως σήμερα δεν υπάρχουν, διότι το φως τους ταξιδεύοντας για την γη μας χρειάζεται πολλές φορές και εκατοντάδες χρόνια, εν τω μεταξύ κάποια από αυτά τα άστρα μπορεί να έχουν πάψει να υπάρχουν, βλέπουμε λοιπόν και δίνουμε νόημα εμείς οι άνθρωποι σε μια πραγματικότητα που πιθανόν να μην υφίσταται, δηλαδή όσα κοιτάμε αυτή την στιγμή στον ουρανό, δεν είναι όλα υπαρκτά. Με αυτή την σκέψη μου έρχεται στο νου αυτό που έλεγε ο καθηγητής μου στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών- και καθηγητής του Δημάρχου  μας κ. Ντασιώτη, που βλέπω  δίπλα μας, και τον καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας, είναι πολύ τιμητική η παρουσία του και πρέπει να πούμε ότι αμέσως αγκάλιασε την εκδήλωσή μας και έγινε χορηγός μας- τότε επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος Γιαννουλάτος και νυν Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, «ότι όλα όσα υπάρχουν γύρω μας αποκτούν νόημα από εμάς, από τον άνθρωπο, από την συνείδησή μας, δεν μπορεί λοιπόν αυτό που τα νοηματοδοτεί, η συνείδηση μας, να χάνεται με το θάνατο και αυτά να παραμένουν», θέλοντας να μας πει ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή και είναι αθάνατη…». Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο Δήμαρχός μας κ. Γεώργιος Ντασιώτης, ο οποίος συνεχίζοντας την παραπάνω σκέψη, πρόσθεσε: «…ας σκεφτούμε πόσο μικροί είμαστε μέσα την απεραντοσύνη του σύμπαντος, και αν έχουν θέση μέσα σε αυτήν την απεραντοσύνη, σε χρόνο αλλά και σε τόπο, οι μικροεγωισμοί μας, τα πάθη μας, οι κακίες μας, και όλα αυτά που κάνουν την ζωή μας δυσάρεστη, που την δηλητηριάζουν και την καταστρέφουν…».
 

 Ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Κυριάκος Λιάκος, ευχαρίστησε προσωπικά τους χορηγούς, Δήμο Αλιάρτου, τον «Σύλλογο Γυναικών Λεονταρίου Η ΕΣΤΙΑ» και την Πρόεδρό του κ. Αναστασία Τοπάλογλου,  τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λεονταριτών ΤΟ ΚΑΣΚΑΒΕΛΙ» και την πρόεδρό του κ. Παναγιούλα Μακρή, την τοπική μας Εφ. «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ», και φυσικά τον φορέα « ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» και ιδιαίτερα τον κ. Σταμάτιο Καλαμιώτη.

 Αμέσως άρχισε η παρατήρηση, στα δυο μικρά τηλεσκόπια της ΣΕΛΗΝΗΣ, και στο μεγάλο του ΚΡΟΝΟΥ.  Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε βλέποντας το δαχτυλίδι του ΚΡΟΝΟΥ αλλά και τους κρατήρες της ΣΕΛΗΝΗΣ. Με ειδικό λέιζερ ο κ. Καλαμιώτης μα έδειξε τον ΚΡΟΝΟ, αλλά και κάποιους βασικούς αστερισμούς. Πρέπει να πούμε ότι ο χώρος ήταν ιδιαίτερα επιμελημένος από του διοργανωτές, τα φαναράκια μπήκαν σαν φράκτης που οριοθέτησαν τον χώρο από τον οποίο γινόταν η παρατήρηση, υπήρχε νερό για τους περιπατητές αλλά και φαρμακείο για κάθε ανάγκη, εθελοντές με ψυχή των εθελοντών την κ. Βενετία Χρήστου ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε ότι υπήρχε ανάγκη. Κοντά μας ήταν και δυο γείτονες του χώρου, σε ότι χρειαστήκαμε, κ. Λουκάς Φίλης και κ. Ιωάννης Στάμου. Θαυμάσαμε τη υπομονή κυρίως των μικρών μας φίλων να περιμένουν την σειρά τους, ειδικά στο μεγάλο τηλεσκόπιο για να δούνε τον ΚΡΟΝΟ, αλλά μας εντυπωσίασε και η υπομονή του Σταμάτη και της Αγγελικής να κεντράρουν συνεχώς τα τηλεσκόπια, να σηκώνουν τους μικρούς μας φίλους για να δουν, να εξηγούν, για πάνω από μιάμιση ώρα, συνεχώς. Ειλικρινά θερμά τους ευχαριστούμε. Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν και συγκινήθηκαν, ότι κάτι ανάλογο είχε διοργανωθεί πολλά χρόνια πριν-πάνω από πενήντα χρόνια πίσω- στο ίδιο σημείο από τον Λεονταρίτη, διακεκριμένο δικηγόρο, συνταξιούχο σήμερα, κ. Φιλόλαο Δημητρίου.

 Ο ΚΡΟΝΟΣ όπως τον είδαν οι περιπατητές.


   Μετά το πέρας της διοργάνωσης πάλι συντεταγμένα, γυρίσαμε στην πλατεία όπου με πρωτοβουλία των χορηγών δόθηκε κέρασμα στους μικρούς μας φίλους, αλλά και στους συντελεστές της διοργάνωσης.

Οι διοργανωτές το πρωί ξαναπήγαν στο χώρο και μάζεψαν ότι σκουπιδάκι είχε μείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: