επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ομορφιές και Αλήθειες στο Κασκαβέλι: ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!!

"Ομορφιές και Αλήθειες στο Κασκαβέλι": ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!!

ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΩΝ ΒΥΛΛΙΩΤΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΒΡΥΣΗ-1965

 Στην φωτογραφία, στο παλιό και πιο παροδοσιακό λιοτρίβι «του Βυλλιώτη», στην Ξερόβρυση, διακρίνεται ο Κίτσο-Βυλλιώτη, το αφεντικό του λιοτριβιού, ο Μελέτης Καλαντζής, ο Παπατέλιος και ο Παναής Φ. Δημητρίου.
  Για όσους ζήσαμε αυτές τις εποχές στην μνήμη μας είναι ακόμα η οσμή από το λιοκότσι, που έκαιγε στο τζάκι του λιοτριβιού, αλλά και το άρωμα από το φρέσκο λάδι που έβγαινε και πριν προλάβει να φτάσει σπίτι για να φτιάξει η ζώνια τις τηγανίτες, εκεί στο λιοτρίβι αλείβαμε φέτες από ψωμί και αφού τις καψαλιάσουμε, με κρασί και ελιές… δοκιμάζαμε το φρέσκο λάδι.


                          ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΩΝ ΒΥΛΛΙΩΤΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΒΡΥΣΗ- 1960


ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΩΝ ΚΑΤΖΕΛΑΙΩΝ

«Φρέσκο λάδι και παλιό κρασί» έλεγαν και είχαν δίκιο οι παλαιοί. Στο χωριό μας οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τα δυο λιοτρίβια «του Βυλλιώτη» και «των Κατζελαίων». Στην φωτογραφία ο μαστρο-Γιάννης, η ψυχή του ελαιοτριβείου «των Κατζελαίων», με την χαρακτηριστική του μπλέ φόρμα, το στυλό και το τετράδιο στο χέρι όπου κατέγραφε τα κιλά από τις ελιές και το λάδι που βγήκε, σχολιάζοντας αν βγήκαν βαριά ή όχι, φωτογραφίζεται με το προσωπικό της μιας βάρδιας. Διακρίνεται  ο Κωνσταντίνος Ι. Κόλλιας και ο Κωνσταντίνος Γεωργίου. 

Εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, Τεύχος 15, 29-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: