Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΦΙΓΓΑ 2015 - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΔΗΚΕΘ στην ΘΗΒΑ και στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, την Κυριακή 4/10/2015 στις 7:00 μ.μ..Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 4 Νοέμβρη και περιλαμβάνει της συμμετοχή δεκάδων ζωγράφων από όλο τον κόσμο με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, κατασκευές, video τέχνη και video ντοκουμέντα land art  διεθνούς φήμης εικαστικών.


Επίσης προβάλλονται επιλογές από κινηματογραφικές ταινίες σε συγκεκριμένες ώρες.
 Η έκθεση αφορά την αναζήτηση της οντολογικής ταυτότητας του ανθρώπου μέσα από την διερεύνηση του πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος της πιο αρχαίας πόλης της Ευρώπης, της Θήβας. Η συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν θα δώσει τις απαντήσεις για το νόημα του ανθρώπου του μέλλοντος, απαντήσεις  που δίνονται στο μυθικό υβρίδιο της ξαναζωντανεμένης Σφίγγας που θέτει ξανά το αίνιγμα της. Οι απαντήσεις προτείνονται από καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που προσπαθούν να καθορίσουν την μοίρα της ίδιας της πόλης και παράλληλα να προσδιορίσουν τους κινδύνους που άπτονται στην φύση του ανθρώπου και του πολιτισμού.
 Οι κινηματογραφικές ταινίες και τα ντοκουμέντα με τίτλο "Ελληνικά κύματα", αφορούν μια κριτική σύνοψη ταινιών Ελλήνων Σκηνοθετών, που επιμελείται η Ιταλίδα επιμελήτρια Dores Sequenia. Το νήμα που ενώνει αυτές τις παρουσίες στην οθόνη είναι ο μύθος, που η κοινωνιολογική και πολιτιστική του δύναμη εκδηλώθηκε με πρωτοφανή τρόπο στην Ελλάδα, το λίκνο του κόσμου. Μέσω του σύγχρονου μύθου η κινηματογραφική εικόνα δρα σε ένα βαθύτερο επίπεδο της γλώσσας και βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ένα κινηματογράφο φορτωμένο με ερεθίσματα που εισβάλλουν στη συλλογική φαντασία της κοινωνίας. Η εκδήλωση ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον πρόσφατα θανών Θόδωρο Αγγελόπουλο την Τρίτη 6-10 και συνεχίζεται με συνεχείς προβολές και την Τετάρτη 6-10, από τις 6.00 το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: