επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δυο αρβανίτικα παραμύθια από το Κασκαβέλι!!!

Παραμύθια που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη Ελλάδα

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με δύο λαϊκά παραμύθια μας ξάφνιασε ευχάριστα. Ο λόγος για τη «Λάμια» και τη «Μουγκή Βουβή» του εκπαιδευτικού Νικόλαου Ι. Δημητρίου (Διευθυντή του 5ου Δημ. Σχολ. Ζωγράφου), δύο αρβανίτικα παραμύθια που μεταφέρουν τον αναγνώστη σε μία άλλη Ελλάδα, στην Ελλάδα που οι γενιές της μεγάλωναν και ενηλικιώνονταν με τους λαϊκούς θρύλους.


Όσοι είχαμε την τύχη είτε να μεγαλώσουμε σε χωριό είτε να περνάμε τουλάχιστον τα καλοκαίρια στην ελληνική ύπαιθρο κοντά σε γιαγιάδες και παππούδες, ακούσαμε παραμύθια με λάμιες, με νεράιδες που έκλεβαν τη φωνή σε όποιον τις φώναζε, με ίσκιους – φαντάσματα που «ξυπνούσαν» το βράδυ και καταδίωκαν όποιον τολμούσε να πλησιάσει το μέρος τους. Παραμύθια που ασκούσαν πάνω μας μία αλλόκοτη γοητεία όσο τρομαχτικά και απόκοσμα και αν ήταν.

Τα παραμύθια του Νικόλαου Ι. Δημητρίου μέσα από την αυθεντικότητά τους μας μεταφέρουν σ΄ εκείνη ακριβώς την εποχή της παιδικής μας ηλικίας. Είναι γεμάτα αρβανίτικες ντοπιολαλιές, ξεχειλίζουν από την προφορικότητα του λόγου τους, ενώ την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η αγιογράφος Γεωργία Χριστοφόρου. Το γεγονός της έκδοσής τους είναι εξαιρετικά πολύτιμο, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθίσταται επιτακτική η επιστροφή στις ρίζες, στις αξίες και στα ιδανικά που τόσο έχουν κλονιστεί...


Συμβουλή του συγγραφέα και tip του βιβλίου:
Μη το διαβάσετε στα παιδιά σας, διαβάστε το εσείς οι ίδιοι και μετά διηγηθείτε το!


  Το εξώφυλλο του βιβλίου, του Λεονταρίτη Νικόλαου Ι. Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: