Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου στην Άσκρη


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, 8μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Άσκρης
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανίδα/Ήρα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αμφιτρίτη/Αθηνά: Κατερίνα Μανιού, μεσόφωνος
Βία: Αυγουστίνα Τόττη, σοπράνο
Μαρία Γιαβρούμη, πιάνο
Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης
Είσοδος ελεύθερη

Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το αριστούργημα του Αισχύλου σε όπερα
Ο Προμηθέας παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη, πάνω στη Θεογονία του Ησίοδου. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρουGrant Gilman, στα Αγγλικά. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, και δεκάδες παραστάσεις σε Δημοτικά Θέατρα.
Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens’ Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ταξίδεψε όπερα από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 η όπερα παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Victoria-Fjoralba Kiazimi, πιάνο. Για τη μελωδική δύναμη του Προμηθέα μίλησαν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας μπάσος Joseph Rouleau, και ο πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» έχει αναδειχθεί ως η πρώτη φιλολαϊκή όπερα της Ελλάδας με διεθνή απήχηση και προβολή.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου εχει δημιουργήσει μια ιστορία μοναδική στην ελληνική όπερα. Για πρώτη φορά  μια ελληνική όπερα εδραιώθηκε στην λαϊκή βάση. Το έργο εκφράζει τη φωνή του λαϊκού αγωνιστή δίνοντας του ελπίδα και θάρρος μέσα σε μια Ελλάδα κοινωνικής και ηθικής παρακμής του συστήματος. Ο επαναστάτης Προμηθέας φέρνει με την φωτιά της γνώσης, και το πανανθρώπινο μήνυμα αντίστασης απέναντι στην κάθε λογής τυραννική εξουσία. Στην σημερινή βίαιη και ταραγμένη εποχή ο ήρωας Προμηθέας φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας. Δεν είναι μόνο ο υψηλός λυρισμός του Αισχύλου και ο συμβολισμός του Τιτάνα Προμηθέα που συγκινούν τόσο τον κόσμο, αλλά είναι και η εμπνευσμένη μουσική δημιουργία του Παναγιώτη Καρούσου που ξυπνά αρχέγονα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον ακροατή.
Το είδος της όπερας έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και δεν είναι είδος διασκέδασης αλλά διδακτικό, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου, είναι μια μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της ανθρωπότητας, ως επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας, με βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελληνική τραγωδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: