επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Θεία-Λειτουργία στον Άη-Νικόλα, στο Μπελντέκο



 Με πανηγυρικότητα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία το 
Σάββατο  2-9-2017, προς τιμήν του Αγίου Μάμαντος στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου του χωριού μας.



Αρκετοί πιστοί τίμησαν με την παρουσία τους και την προσευχή τους αυτή την εορτή.
 Το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην περιοχή Μπελντέκο, και πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της διαμόρφωσης του γύρω χώρου είχαν βρεθεί πολλά οστά. Δείγμα ότι ο Ναός ήταν και κοιμητηριακός. 

  Κατά πληροφορίες ο Ναός ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής του Σαγματά ή άλλης Ιεράς Μονής της Βοιωτίας, και τον χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί για τις ανάγκες τους όταν διέμεναν στο Μετόχι, και φρόντιζαν τα ελαιόδεντρα που την είχαν στην γύρω περιοχή.

    Όταν ανακαινήστηκε ο Ναός έγιναν σκέψεις να μεταφερθεί στην κορυφή του παρακείμενου λόφου. Αντέδρασε όμως σθενερά ο εφημέριος τότε ΠαπαΤέλιος, διότι κατά πληροφορίες των κατοίκων πολλές φορές είχαν δει "έναν άγνωστο γέροντα με γαϊδουράκι να πηγαίνει στο ξωκκλήσι -με την δύση του ηλίου, όταν εκείνοι αναχωρούσαν για το χωριό από τον κάμπο μας- και φεύγοντας το βράδυ να υπάρχει φως από καντήλι στο ξωκκλήσι". Αυτό το γεγονός το οποίο διηγείτο ο ΠαπαΤέλιος επέδρασε καταλυτικά στις σκέψεις για μεταφορά του Ναού, τον δε "γέροντα" που επισκέπτετο τον Άη Νικόλα πολλοί εταύτιζαν με τον Άη-Νικόλα.


Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην δυτική πλευρά του Ναού, και στην αριστερή γωνία του, υπάρχουν χαραγμένα σε μία πέτρα τα ονόματα εκείνων που με τις εργασίες τους αλλά και τις προσπάθειές τους έγινε η ανακαίνιση του Ναού.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να λειτουργήσουμε τον Άη-Νικόλα.

ΦΩΤΟ ΑΠΌ ΜΠΛΟΚ: https://ierosnaosprofhtouhliouleontariou.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: