επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο μεγάλος συλλέκτης Γιάννης Λ. Λάμπρου, εκ Θεσπιών μας μάγεψε στο ΝΙΑΡΧΟΣ

  "Το βιβλίο του συλλέκτη Γιάννη Λ. Λάμπρου «Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. Οδοιπορικό σε οικοδομικά και τεχνικά έργα που σχεδίασε και επέβλεψε (1912-1945)» που συνδέει το παρελθόν της Αθήνας -και όχι μόνο- με το παρόν και δείχνει την ιστορική συνέχεια των κτηρίων και εν τέλει της ζωής στις πόλεις προς τα εμπρός, παρουσιάστηκε την Δευτέρα(25-6-2018), παρουσία πλήθους κόσμου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ενδεικτικό της συνέχειας σε μία πόλη, την οποία αναδεικνύει το βιβλίο, πέρα από το σπάνιο υλικό που υπάρχει στις σελίδες του, είναι ότι η κατασκευή του πρωτοποριακού για την εποχή έργου του Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου έγινε από τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο, στο σημείο όπου δεκαετίες αργότερα «γεννήθηκε», με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προεδρεύοντος του συνονόματου, εγγονού του, Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος." ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 26-6-2018


Ο Γιάννης Λάμπρου, αγκαλιά με τον Ανδρέα Δρακόπουλο!!!


Το βιβλίο του Γιάννη Λάμπρου, με το αρχείο του Μηχανικού Ανδρέα Δρακόπουλου, παππού του σημερινού Προέδρου του "Κ.Π.Ι.Σ.Ν." , κ. Ανδρέα Δρακόπουλο.


 Ο Γιάννης Λάμπρου στο βήμα παρουσιάζει το βιβλίο του: 

"Οι πληροφορίες, οι φωτογραφίες και το αρχειακό υλικό που αναδεικνύουν τη ζωή και κυρίως το έργο του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέρχεται από το προσωπικό μου αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του αρχείου της «Εργοληπτικής». Με το βιβλίο αυτό φιλοδοξώ να ξεκινήσει η παρουσίαση του πλούσιου αυτού αρχείου που παρέχει πλήθος πληροφοριών για την κατασκευαστική διαδικασία των κτηρίων, ειδικών αυτών που κτίστηκαν με οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά και για την ιστορία της εταιρείας και των πόλεων, στις οποίες αναγέρθηκαν τα κτήριά της.

Ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος (1891 – 1973) ήταν ένας άνθρωπος με όραμα και αστείρευτη δημιουργικότητα. Ανέλαβε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έργα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με επαγγελματισμό και αγάπη, όπως αποκαλύπτουν τα απειράριθμα έγγραφα και οι φωτογραφίες των έργων. Ενα από αυτά, για το οποίο διαθέτουμε πλήθος στοιχείων είναι ο Ιππόδρομος στο Δέλτα του Φαλήρου.


Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, το 1924, ήταν υπεύθυνος του έργου που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Νικολούδης και αναβάθμισε την ταλαιπωρημένη από το έλος περιοχή. Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος(Κ.Π.Ι.Σ.Ν.)."




Ο Γιάννης Λάμπρου με τους πανεπιστημιακούς κ. Τουρνικιώτη και κ. Φιλιππίδη, τον Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Ζουμπουλάκη, και την ψυχή της MONUMENTA (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, που ανέλαβε και την έκδοση του βιβλίου) αρχαιολόγο, κ. Γρατσία που παρουσίασαν το βιβλίο του!!!



Η κατάμεστη αίθουσα του Φάρου στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου!!!

Περισσότερα εδώ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια: