Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Επτά επί Θήβας!!! Δείτε την παράσταση που ανέβασε ο Τσαρούχης στην Θήβα εδώ!!!


Το 1982 ο Γιάννης Τσαρούχης ανεβάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε δική του σκηνοθεσία, μετάφραση, σκηνικά και κοστούμια στη Θήβα. Πρόκειται για μια ιστορική παράσταση ενταγμένη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ του Δήμου Θηβαίων.

Το exeisminima.gr επικοινώνησε με τον τότε δήμαρχο Θηβαίων Κώστα Κουρκούτη, ο οποίος μας θύμισε μερικά γεγονότα της  εποχής για την παράσταση:
Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε από το 1978 επισκεφθεί την πόλη της Θήβας, συζητώντας την δημιουργία της συγκεκριμένης παράστασης στο φυσικό χώρο της Θήβας. Μέχρι το 1982 δεν υπήρξε καμιά επιχορήγηση από κρατικό φορέα και το μόνο που καταφέραμε ήταν να αποκτήσουμε για την παράσταση τις εξέδρες, από τις οποίες απομεινάρια έχουν παραμένει στα Καστέλια.




Αναζητώντας κατάλληλο φυσικό χώρο για την πραγματοποίηση της παράστασης του υποδείξαμε ιδιόκτητο χώρο στο Μοσχοπόδι όπου τελικά στήθηκε ένα λιτό σκηνικό από μαδέρια οικοδομής όπως φαίνεται και στο βίντεο. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν πρόκειται για τον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το θέατρο Μοσχοποδίου.

Τις 25 ημέρες όπου ο Τσαρούχης και οι ηθοποιοί του παρεμειναν στην πόλη της Θήβας για τις πρόβες και τις 7 μοναδικές παραστάσεις, η Θήβα και τα ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ ήταν στο επίκεντρο της πολιτιστικής επικαιρότητας της χώρας. Δεν ξέρω αν πρόλαβαν αρκετοί Θηβαίοι να τις παρακολουθήσουν καθώς η άφιξη Αθηναίων θεατρόφιλων καθε βράδυ ήταν εντυπωσιακή και ίσως πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Θήβας.

 Επτά επί Θήβας (αρχ. ελλ. Ἑπτὰ ἐπὶ Θήϐας) είναι ο τίτλος τραγωδίας του Αισχύλου. Αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα Λάιος και Οιδίπους). Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό, ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας.

Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Σύμφωνα με αυτόν, τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε την επίθεση επτά Ελλήνων βασιλιάδων εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβας και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η τραγωδία του Ευριπίδη Φοίνισσαι ενώ υπήρχε και το έπος Θηβαΐς το οποίο έχει χαθεί.


Μαγνητοσκοπημένη η παράσταση από το Θέατρο Μοσχοποδίου της Θήβας, όπου παρουσιάστηκε σε έξι συνεχείς παραστάσεις το 1982.

Ηθοποιοί:
Γιώργος Ορφανός , Νίκος Ζαμπέτης , Κίμων Ρηγόπουλος , Αντιγόνη Αμανίτου , Μηνάς Κωνσταντόπουλος , Ιουλία Βατικιώτη (χορός) , Αγγελική Λυμπεροπούλου (χορός) , Χρύσα Παπαϊωάννου (χορός) , Κατερίνα Ραζέλου (χορός) , Μαρία Σάββα (χορός) , Τζίνα Δράκου (χορός) , Τάνα Μεξή (χορός) , Παρή Κοραχάη (χορός) , Κυβέλη Μαλαμάτη (χορός) , Ματίνα Μόσχοβη (χορός) , Αναστασία Μπάσσα (χορός) , Αργυρώ Πιπίνη (χορός) , Κλαίρη Τσαλουχίδη (χορός)

ΥΓ. Το μπλοκ μας αυτές τις δύσκολες μέρες που 
"ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ"
 θα προσπαθήσει να μας δίνει ευκαιρίες 
ποιοτικής ψυχαγωγίας!!! πάντα με τοπικό χρώμα!!!

ΠΗΓΗ:

http://exeisminima.gr/blog/

https://www.culturenow.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου