Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
O Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μια τεράστια τοιχογραφία με 12 ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από την ματιά του ταλαντούχου καλλιτέχνη “Εύρυτου” σε τοίχο, στο κολυμβητήριο της πόλης.
Ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:
«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει», είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης.
Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας.
200 χρόνια μετά όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας δημοκρατίας που γεννήθηκε από τον δικό τους αγώνα και θυσία, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τους ήρωες του 1821.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα τιμήσει τον αγώνα και την θυσία τους διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεις, με αφετηρία την απεικόνιση των μορφών τους σε κεντρικούς δρόμους και τοίχους της πόλης θυμίζοντας στους παλαιότερους και διδάσκοντας τους νεότερους, την ένδοξη ιστορία μας και πάνω από όλα τη θυσία τους.
Γιατί τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνα και αίμα.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821, τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας.
Ο Δήμαρχος του Ελληνικού κ. Γιάννης Κωνσταντάτος με τον Μητροπολίτη της πόλης κ.κ. Αντώνιο και τον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε τα γκράφιτι!!!
Όπως λέει ο Εύρυτος στο protothema.gr, η ελληνική ιστορία δεν αποτελεί απλά ερέθισμα, αλλά πηγή έμπνευσης και διδασκαλίας για τον ίδιο. «Το γκράφιτι για εμένα είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσης της αισθητικής των ιδεών μου που βασίζονται στο έθνος και τον πατριωτισμό, μέσω του γκράφιτι θέλω ο κόσμος να συναισθανθεί αυτά που γεννήθηκαν μέσα μου όταν ήρθα σε επαφή με την ιστορία της χώρας μας» λέει, τονίζοντας πως: «Ένιωσα το χρέος να κάνω μια μικρή προσπάθεια με ένα κουτί σπρέι, προκειμένου να διαδοθούν τα πραγματικά μηνύματα του 1821».
Στην αρχαιότητα ο Εύρυτος ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, πολέμησε δίπλα του τυφλός. Ο Εύρυτος αρνήθηκε να επιστρέψει πίσω στη Σπάρτη και στάθηκε απέναντι στους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών. Ο νεαρός καλλιτέχνης εξηγεί γιατί επέλεξε το ψευδώνυμο αυτό και τι συμβολίζει για τον ίδιο. «Ο Εύρυτος από πίστη στον Βασιλιά του και τα ιδανικά της πατρίδας του αναφώνησε "αφού δε μπορώ να δω για να πολεμήσω δε μπορώ να δω ούτε και το δρόμο για την επιστροφή" και έτρεξε πίσω στο πεδίο της μάχης όπου έπεσε πολεμώντας τυφλός». Υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω από την συναισθηματική μου επαφή με αυτή την μικρή ιστορία απ' όταν ήμουν 14ων ετών. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ αυτό το ψευδώνυμο, θέλοντας να παρακινήσω και άλλο κόσμο να αναζητήσει την ιστορία αυτού του αφανούς ήρωα» τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου