Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ - ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ


Ο  Ξενοφών Μελισσάρης αυτοσυστήνεται μέσα από την πένα και το βίντεο του Δημήτριου Αποστ. Δημητρίου

Στο ρίζωμα, εκεί που ήταν οι αρχαίες Θεσπιές, εκεί συνάντησα τον Ξενοφώντα Μελισσάρη, τον Φώνη όπως τον ξέρουμε στο χωριό.
Με ανοιχτή την παιδική καρδιά του, με ένα χαμόγελο και με ένα αστείο όπως αυτά που συνηθίζει να λέει, με υποδέχτηκε και με ξενάγησε στο εργαστήριό του.
Εκεί του αρέσει να περνά τη μέρα του, δίνοντας μορφή στη πέτρα, στο μάρμαρο και στον γύψο. Εκεί αισθάνεται πως είναι κοντά στους αρχαίους Θεσπιείς. Αισθάνεται πως είναι κι αυτός ένας αρχαίος και εμπνέεται για τις δημιουργίες του.
-Του ζήτησα να μου πει λίγα λόγια για εκείνον:
-Γεννήθηκα στις Θεσπιές Βοιωτίας στις δέκα Απρίλη 1940, από αγρότες γονείς…  Όπως και εγώ ακολούθησα κατά κύριο το επάγγελμα του Αγρότη και παράλληλα του κονικλοτρόφου – πτηνοτρόφου και ένα διάστημα οχτώ χρόνια  τα Υλικά οικοδομών.  Είμαι παντρεμένος με την Χαραλαμπία κάναμε δυο παιδιά τη Μαρία και το Βαγγέλη , που μας φτιάξανε τέσσερα εγγόνια.  Πήγα τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο και το διέκοψα, μετά από ένα καυγά με το καθηγητή θεολόγο, για τα θρησκευτικά. Γενικά ήμουν  από τους καλούς μαθητές , βαθμολογικά στο Δημοτικό  του οκτώ και του Γυμνασίου του δέκα έξι.
     Χάρη σε μια πολύ καλή βιβλιοθήκη ενός Θείου μου, συμπλήρωσα βοηθώντας την μόρφωσή μου, διαβάζοντας μεθοδικά, πολλούς αξιόλογους, Έλληνες και ξένους συγγραφείς, λογοτεχνικά φιλοσοφικά κοινωνικοοικονομικά βιβλία.  Από τα δεκάξι μου χρόνια συμμετείχα ενεργά ως μέλος και ως διοίκηση, στο Σύλλογο, Φιλοπροόδων , της Ποδοσφαιρικής Ομάδας και του Αγροτικού Συλλόγου. Από πολύ μικρός, άρχισα δειλά δειλά, να σκιτσάρω - ζωγραφίζω, από την Τετάρτη Δημοτικού. 
       Η καλλιτεχνική μου δραστηριότητα τα τελευταία σαράντα χρόνια, βρήκε καλύτερη διέξοδο με την γλυπτική κυρίως  στο μάρμαρο πέτρα γύψο, με ανθρωποκεντρικές παραστάσεις… Είχα τη τύχη να γνωρίσω το μεγάλο γλύπτη, σύντροφο, Στέλιο Τριάντη,  που με βοήθησε πάρα πολύ, δασκαλεύοντάς με στη γλυπτική.
Το λιοντάρι του πολυανδρίου, σμιλεμένο από τον Φώνη!!!


      Με τη Χούντα στα είκοσι επτά μου χρόνια, είχα διαμορφωθεί πολιτικά στην Αριστερά και προς την Κομμουνιστική, που εκφραζότανε στην ΕΔΑ και στους Λαμπράκηδες.  Χωρίς να είμαι οργανωμένος …. Η αντίσταση εναντίον της Χούντας ήταν χλιαρή γενικά στην Ύπαιθρο Χώρα.
Η κύρια δραστηριότητά μου, άρχισε αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, κατ αρχήν στο Αγροτικό Συνδικαλιστικό κίνημα, πρωταγωνιστώντας,  με την επαναδραστηριοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Θεσπιών, την ίδρυση   Αγροτικού Συλλόγου Επαρχίας Θήβας, της ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας, [ Ο.Α.Σ.Ν.Β.] ως εκλεγμένος  πρόεδρος και  με την ένταξη της ΟΑΣΝΒ, στη Γενική Συνομοσπονδία  Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, [ ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. ] ως μέλος της Διοίκησης. Ταμίας, με εντελώς άδειο Ταμείο από το 1976  έως το 1982,  μέχρι τότε τα έξοδα μετακίνησης των μελών της Διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ γίνονταν με έξοδα δικά μας.  Όταν με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέκτησε χρήματα το Ταμείο της ΓΕΣΑΣΕ, μπήκε άλλος Ταμίας.
 Όπου έτσι, με την Οργανωτική αυτή Πανελλαδική δομή,  δημιουργήθηκε ένα Ρωμαλέο Αγροτικό Πανελλαδικό κίνημα, με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που έφεραν στο προσκήνιο όλα τα αγροτικά προβλήματα, που πολλά από αυτά βρήκαν μια κάποια ευνοϊκή λύση λιγοστεύοντας την άγρια εκμετάλλευση των Ελλήνων παραγωγών από τους μεσάζοντες και των υπέρογκων τραπεζικών τόκων.   
    Από τις αρχές του 1975, μαζί με άλλους τρεις Οργανώθηκε στο ΚΚΕ, Ιδρύοντας την πρώτη Κομματική Οργάνωση Βάσης [ΚΟΒ] Θεσπιών, που μέσα ένα χρόνο έγινε πολυπληθέστερη και με την ίδρυση της  ΚΝΕ, είχε την πιο αξιόλογη κομματική  δράση στο Νομό Βοιωτίας… ανεβάζοντας το ποσοστό ψήφων στις Θεσπιές πάνω από το 20%. 
     Με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Θεσπιών του ΚΚΕ, διοργανώθηκαν πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις και Λαϊκές μουσικές Συναυλίες, με τα καλύτερα προοδευτικά τραγούδια.
Αυτό που με λυπεί σήμερα είναι που δεν βλέπω νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τις τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο, κ.λ.π.)
-Τα περισσότερα από τα έργα του είναι στοιβαγμένα σε έναν μικρό χώρο και ο ίδιος δυσκολεύεται να τα συντηρήσει και να τα αναδείξει.
Επιθυμία του είναι να διατεθεί κάποιος Δημοτικός χώρος, μια αίθουσα όπου να τοποθετηθούν σωστά και να μπορεί όποιος θέλει να τα βλέπει.
-Ξενοφών σε ευχαριστώ για την φιλοξενία!
Να είσαι υγιής και δημιουργικός!!!

Δημήτριος  Αποστ. Δημητρίου
        10/03/2021

ΠΗΓΗ: Από το φς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου