Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά!!!

 

Η μίτρα, η ράβδος και το μικρό Ευαγγέλιο του Σαλώνων Ησαϊα, καθώς και το πιστόλι του Διάκου!!!


«Η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα η κατά Βοιωτική Εκκλησία, συνοδοιπόρησε με το λαό και κατά την Επανάσταση. Και τότε οι πολλές θυσίες των στελεχών της, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, αγωνιστές, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι, επεσφράγισαν τον αγώνα. Πρώτος έσυρε το χορό των φονευθέντων κατά τα πολεμικά γεγονότα, ο αδικημένος από την ιστορία επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και αδελφός της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Βοιωτίας. Μέλος της Φιλικής, πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό στη Ρούμελη, έμεινε στη μνήμη μας να ανακεφαλαιώνει στο πρόσωπό του, μαζί με πολλούς άλλους, την πίστη με την αγάπη προς την Πατρίδα. Τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαρτίου ευρίσκοντο στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, εκτός από τους Μοναχούς και μερικούς χωρικούς, ο φιλικός Ζαρείφης, ο Θανάσης Διάκος και ο Ησαΐας. Αποφασίζουν να κηρυχτεί η επανάσταση στις 27 Μαρτίου με όλη τη λαμπρότητα που επέβαλε ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Πρίν χαράξει καλά – καλά έγινε δοξολογία. « Άμα τη έω εψάλη δοξολογία μετά δακρύων χαράς υπό του Επισκόπου Ησαΐου παρόντων του τε Ζαρείφη και του Διάκου», μας θυμίζει ο Κρέμος. Μετά το τέλος της δοξολογίας φιλούν ευλαβικά το χέρι του Ησαΐα που κρατούσε την απλή σημαία της επαναστάσεως, φιλιούνται μεταξύ τους και αποχωρίζονται. Ο Ησαΐας έφυγε γρήγορα για την Άμφισσα, μαζί με μικρή ένοπλη συνοδεία. Πριν όμως απομακρυνθεί από το Μοναστηριακό χώρο, γύρισε έριξε την τελευταία του ματιά στο χώρο όπου μόνασε και «δάκρυα κατέβρεξαν τας ροδόχρους αυτού παρειάς, ως προμήνυμα του εν Θερμοπύλαις θανάτου του», στο ύψωμα της Χαλκωμάτας , στις 23 Απριλίου 1821, σε μια μάχη που έχασε τη ζωή του και ο αδελφός του παπα - Γιάννης. Και τόσοι άλλοι… και τόσα άλλα».

                                         Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος Β'

                                                                  11/03/2021



Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα, 28 Μαρτίου 2021, στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά η επέτειος της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη. Η επέτειος εορτάσθηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, αυτό όμως δεν εμπόδισε να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους ήρωες του ’21, στους γνωστούς και άγνωστους κληρικούς και λαϊκούς αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν στην κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και αγωνίσθηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας.



Επίκεντρο του εορτασμού το Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπως τότε στις 12 Μαρτίου 1821 που αποφασίστηκε ο ξεσηκωμός της Ρούμελης και στις 27 Μαρτίου επίσημα πλέον κηρύχτηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη και έγινε Δοξολογία από τον Ησαΐα Σαλώνων, παρόντων του Αθανασίου Διάκου και του απεσταλμένου της Φιλικής Εταιρείας Αθανασίου Ζαρείφη.

Τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον πανοσ. Καθηγούμενο π. Σεραφείμ και τους ιερομονάχους της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που τιμά η Εκκλησία μας την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά  στην κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη, που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, καθώς και στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στον ξεσηκωμό της Ρούμελης, τον Ησαΐα Σαλώνων και τον αετό της Ρούμελης Αθανάσιο Διάκο. Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσφορά της Μονής, η οποία εφοδίαζε με τρόφιμα και πολεμοφόδια τα στρατεύματα των οπλαρχηγών, στα υπόγεια της οποίας οι μοναχοί έδεναν φυσέκια και ετοίμαζαν τα όπλα, ενώ μετά την κήρυξη της Επανάστασης οι περισσότεροι μοναχοί της πολέμησαν κοντά στους οπλαρχηγούς.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, η οποία με Προεδρικό Διάταγμα έχει καθοριστεί να οργανώνει τα σχετικά με την Επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Φανή Παπαθωμά για την τηλεοπτική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ Κεντρικής Ελλάδας και την Πρόεδρό του κ. Νίκη Χειμωνίδου.

Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, μέσω της κάμερας του τηλεοπτικού σταθμού Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, που μετέδιδε την Ακολουθία, έδειξε τα κειμήλια των αγωνιστών που φυλάσσονται στη Μονή, το Τετραβάγγελο του Ησαΐα Σαλώνων, το οποίο είχε πάνω του την ημέρα που σκοτώθηκε στη Χαλκωμάτα, τα άμφιά του, τα δικηροτρίκερα με τα οποία λειτουργούσε και τη μίτρα του. Επίσης, έδειξε και το όπλο του Αθανασίου Διάκου που φυλάσσεται στη Μονή, αναφερόμενος μάλιστα και στο δημοτικό τραγούδι που λέει: «Του αντρειωμένου τ᾿ άρματα δεν πρέπει να πουλιούνται μον᾿ πρέπει τους στην εκκλησιά κι᾿ εκεί να λειτουργούνται».

Στη συνέχεια έμπροσθεν του μνημείου του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στον προαύλιο χώρο της Μονής, o Σεβασμιώτατος έψαλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821, κατέθεσε στεφάνι και μαζί με τους ιερείς και τους ψάλτες έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

Στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γιώργιος Φρέσσας και ο ψάλτης της Μονής του Οσίου Λουκά κ. Δήμος Φυτίλης.

Τη Θεία Λειτουργία μετέδωσε ζωντανά ο τηλεοπτικός Σταθμός Σταρ Κεντρικής Ελλάδας και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της «Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5»,  «ΣΕΙΡΙΟΣ FM 95,8 και της Μητροπόλεως «Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM».

ΠΗΓΗ: https://www.imtl.gr/

2216

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου