επικαιροτητα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ετικέτες

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αποχαιρετίσαμε το καλοκαίρι ζωγραφίζοντας ΗΛΙΟΥΣ

Η πιτσιρικαρία του Λεονταρίου που πραγματικά χάρηκε την εκδήλωση.
Μετά ακολούθησε προβολή ταινίας και μας κέρασαν ΚΟΥΚΟΥΦΡΙΚΕΣ.

Την ταινία παρακολούθησαν γιαγιάδες και μανάδες.


Η πάντα πρόθυμη και δημιουργική Βάσια, ψυχή της εκδήλωσης.
Ο τζάμπα κινηματογράφος μαγνητίζει τα βλέμματα όλων μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ «ΤΟ ΚΑΣΚΑΒΕΛΙ»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
26-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ


……………………………

Παρασκευή , 26 Αύγουστου 2011
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία του χωρίου. Θα συμμετέχουν με τα χορευτικά τους:
Ο χορευτικός όμιλος Μαυρομματίου
Ο χορευτικός όμιλος Ασωπίας
Ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάστρου
Έναρξη 20:00 μ.μ.
…………………………..

Σάββατο, 27 Αύγουστου 2011
Λαϊκή – Παραδοσιακή βραδιά στο προαύλιο χώρο της βρύσης στο Χαρμάτι
Έναρξη 22:00 μ.μ.
………………………….

Κυριακή, 28 Αύγουστου 2011
Δημιουργική δραστηριότητα για τους μικρούς μας φίλους στον χώρο της πλατείας.
Έναρξη 19:30 μ.μ.
Παρουσίαση της παιδικής ταινίας « ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» στο χώρο της πλατείας.
Έναρξη 21:00 μ.μ.

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας η παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας.

Με τιμη
Το Δ.Σ.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ

Ελληνορθόδοξο κοιμητήριο

Οσίου Σεραφείμ του Δομβοϊτου Λεονταρίου

Ο ορθόδοξος χριστιανός βιώνει μέσα στην πορεία του, την ζωή καί τον θάνατο, σύμφωνα με την διδασκαλεία της Εκκλησίας μας, και πάντοτε υπό τό φως της εκ νεκρών Αναστάσεως του Κυρίου μας. Ως εκ τούτου τον θάνατο δεν το βλέπει σαν μια βαριά ταφόπλακα που σκεπάζει τα πάντα, αλλά σαν ένα πέρασμα από τα επίγεια στά ουράνια, από τά πρόσκαιρα στα αιώνια, από τον θάνατο στη ζωή. Όλοι οι λαοί της Γης ανεξαρτήτως θρησκεύματος διαθέτουν χώρους ταφής των νεκρών τους, τους οποίους φροντίζουν ιδιαιτέρως, σέβονται και τιμούν. Το ίδιο συμβαίνει και στην πατρίδα μας, τα κοιμητήρια είναι «μικρές πολιτείες» όπου εκεί αναπαύονται εκαντοντάδες συμπολίτες μάς μαζί με αναρίθμητους προγονούς μας, που έκλεισαν τα μάτια τους και που βρίσκονται ενταφιασμένοι, στα σπλάχνα της μητέρας Γης. Λόγω της θέσεως μου, της καταγωγής μου, και το ότι έζησα και μεγάλωσα επί μια εικοσαετία, στο αγαπημένο μου τόπο, το Λεοντάρι, καί για λόγους συναισθηματικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αλλά και θρησκευτικούς, επιβάλλεται να εκφράσω δημοσίως και δημοκρατικά την προσωπική μου γνώμη, και να συμφωνήσω απολύτως, με τα όσα αναγράφονται, στο μπλοκ του Λεονταρίου. «Ασφυκτιά το παλαιό κοιμητήριο, Λεονταρίου». Δυστυχώς όμως, διαπιστώσαμε την έλλειψη χώρου, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου εκφράζουμε τον προβληματισμό φιλών, γνωστών και συγγενών, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, το που θα θάψουν τα αγαπημένα πρόσωπα τους. Είναι ένα θέμα το οποίον η καθ' ύλην υπεύθυνη Δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να το διευθετήσει. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους μας και μας προβληματίζει, και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας, αλλά και ούτε να σιωπήσουμε ενώπιον αυτού του θέματος. Πολλοί λόγοι, μας επιβάλουν να σεβόμαστε του χώρους των κοιμητηρίων, να τους διαφυλάττουμε, και να τους προστατεύουμε ως χώρους και τόπους Ιερούς και σεβαστούς, να μη τους θεωρούμε ως «χώρους ρίψεως μπαζών». Η αδιαφορία η επιπολαιότητα, και ο θεατρινισμός δεν συνάδει, με τον τόπο και τον χώρο ενός κοιμητηριού οπού επικρατεί, η αταξία, η εκμετάλλευση χώρων, η βεβήλωση μνημάτων, η εγκατάλειψη αυτών. Αντιθέτως για τον χριστιανό, η επίσκεψη στο κοιμητήριο φέρει στο νου και στην καρδία του την

« ΜΝΗΜΗ ΘΑΝΑΤΟΥ».

«Εκ γης ενεπλάσθημεν και εις γην πορευσώμεθα», όπου η προσευχή, το Λιβάνι, το καντήλι, και το κερί, μαζί με το δάκρυ, αναπέμπονται ως θυσία για την ανάπαυση τον ψυχών των προσφιλών πρόσωπων μας. Ως πατριώτης, ως Δημότης, ως ψηφοφόρος εκφράζω, τον προβληματισμό μου, την ανησυχία μου, ότι θα βρεθώ προ εκπλήξεως, και μαζί με τις ελάχιστες σκέψεις μου, παρακαλώ και απαιτώ από την Δημοτική αρχή τη διευθέτηση του σοβαρού αυτού θέματος.

Μετά εκτιμήσεως

Ιερέας

Ιωάννης Κόλλιας

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011, θα γίνει Ιερά Αγρυπνία στο ναό μας, τον Προφήτη Ηλία. Η Ι. Αγρυπνία θα ξεκινήσει με Παράκληση στην Παναγία στις 21:00 και θα τελειώσει περί τις 1:30 π.μ. της Δευτέρας. Έχει κλιθεί και θα συμμετέχει και η αδελφότητα, της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΡΥΘΡΩΝ. Μετά την Ι. Αγρυπνία θα ακολουθήσει τράπεζα στο Πνευματικό Κέντρο.

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Ο Λεονταρίτης Κωσταντίνος Χαρ. Χατζής, τερματίζοντας μετά από 4ήμερη πορεία.
Με τον ΣΤΑΥΡΟ, στο στήθος μετά την πορεία. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ απονέμεται σε όλους όσους τερματίσουν. Ο συντοπίτης μας, σύμφωνα με πληροφορίες μας θα τον παραδώσει στο πρέσβη μας στην Ολλανδία, αφού τον αφιερώνει στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ. ΧΑΤΖΗΣ

Κάθε χρόνο στην Ολλανδία διοργανώνεται , ένας «ΔΡΟΜΟΣ» για πεζοπορία 190 χιλιομέτρων. Ο «ΔΡΟΜΟΣ» ή μάλλον καλύτερα η πεζοπορία διαρκεί τέσσερεις ημέρες, με σκοπό την διάδοση της πεζοπορίας σαν τρόπο άθλησης, την χαρά της συμμετοχής σε έναν αγώνα( γιαυτό δίνεται η δυνατότητας της συμμετοχής και με λιγότερα χιλιόμετρα), γενικά να μάθουμε να ζούμε υγιεινά. Κόσμος από όλα τα κράτη του κόσμου λαμβάνει μέρος σε αυτό το γεγονός. Τα τελευταία χρόνια παίρνει μέρος και ο συγχωριανός μας , που μένει μόνιμα στην Ολλανδία, Κώστας Χατζής. Ο αγαπητός Κώστας, φέτος θέλοντας να διαφημίσει την πατρίδα του την Ελλάδα( που τόσο το είχαμε ανάγκη σαν χώρα λόγω της συγκυρίας), αλλά και να δείξει πόσο πολύ την αγαπάει, τερμάτισε, αφού περπάτησε τα 190 χιλιόμετρα, ντυμένος φουστανελάς και κρατώντας την ελληνική σημαία. Πράξη που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έραψε προς τούτο την ελληνική φορεσιά του φουστανελά. Νομίζουμε ότι του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

-----------------------------------

http://beta.uitzendinggemi​st.nl/afleveringen/1107021

Τετραημερο πεζοποριας στην Ολλανδια κανωντας κλικ εδω παραπανω απο το 19 λεπτο βλεπετε την συνεντευξη με την Ολλανδικη τηλεωραση του ευζωνα απο το Λεονταρι δημος Θεσπιων-Αλιαρτου. Παρα την αρνητικη κοινη γνωμη στην χωρα αυτη κερδιζωντας τα χειροκροτηματα των Ολλανδων .

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΒΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΠΡΟΒΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
6-8 Αυγ 2011 στην Κοιλάδα των Μουσών
Αρχαίο θέατρο Άσκρης


Σάββατο, 6 Αυγούστου
Ερατώ κυμβάλων, Ερμής (Προστάτιδα της λυρικής ποίησης και της χορωδίας)

§ Επίκληση Μουσών με κοπέλες της Άσκρης

§ Μουσικό ταξίδι

Μαέστρος: Teodor Kabaktsief
Σολίστ: Πέτρος Σκένδρος - Κατερίνα Κώτσου
Πιάνο: Μανώλης Παπασυφάκης - Κατερίνα Μπότση
Χορωδία: Αντίκυρας & Δεσφίνας
Έναρξη:20.00

Κυριακή, 7 Αυγούστου
Ευτέρπη αυλών, Στησίχορος (Προστάτιδα της αυλητικής τέχνης και της ερωτικής ποίησης)

§ Συναυλία με έντεχνο τραγούδι από την ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ

Τραγούδι: Παύλος Καρποδίνης - Κέλυ Κουνάκη - Τζίνα Καλομοίρη

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Καβογιάννης

Έναρξη:21.00


Δευτέρα, 8 Αυγούστου
Μελπομένη τραγωδίας, Ευριπίδης (Προστάτιδα της μουσικής και της τραγωδίας)

§ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του Ευριπίδη από τον Οργανισμό ελληνικού θεάτρου «ΑΙΧΜΗ»

Έναρξη:21.00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ : http://www.hsiodos.gr

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ!!!
Η φωτογραφία που είναι τραβηγμένη, περίπου το 1970, δείχνει μια παρέα Βαγαίων, μπροστά από τις καλύβες του, που έχουν φτιάξει με ξύλα, σχοίνα και σεντόνια, να απολαμβάνουν τα μπάνια τους, στην Αλυκή, την Σαντορίνη της Βοιωτίας ( λόγω του δυτικού προσανατολισμού της αλλά και των υπέροχων ηλιοβασιλεμάτων που έχει ακριβώς γιαυτό τον λόγο). Με τον ίδιο τρόπο όλοι οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά στήναμε τις καλύβες μας, τα χρόνια εκείνα στην Αλυκή. Μπροστά στην θάλασσα, δίπλα στο κύμα ¨ παρά θιν' αλός" , τόσο κοντά στην θάλασσα που σήμερα η διαφήμιση, ¨δωμάτιο με θέα την θάλασσα¨ να φαντάζει αστεία , σε όλους εμάς που έχουμε αυτές τις παιδικές αναμνήσεις.
ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ, λοιπόν σε όλους.
Η ανάρτηση αλλά και η φωτογραφία, είναι αφιερωμένη στο γειτονικό μπλοκ των ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ, που μας συγκίνησε με την τελευταία ανάρτησή του, μας θύμισε παιδικές αναμνήσεις, αλλά και μας προβλημάτισε... και βέβαια την ανάρτησή του την ζηλέψαμε, δημιουργικά.

ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΣΦΥΚΤΙΑ

ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΣΦΥΚΤΙΑ!!!

Δυστυχώς αλλά μετά από τρία σχεδόν χρόνια (βλέπε ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, τεύχος 008, 16-6-2008) αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ίδιο θέμα. Στο κοιμητήριό μας δεν υπάρχει χώρος ταφής, και αυτό γιατί παρά και την δωρεά μιας μεγάλης έκτασης δίπλα στο υπάρχον κοιμητήριο, την περίφραξή της, την δημιουργία σε αυτής των κατάλληλων επιπέδων (και μάλιστα δυο φορές), δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμα οι τάφοι, με αποτέλεσμα κανείς να μην πάει να ενταφιάσει τον δικό του άνθρωπο σε ένα χωράφι. Άμεσα οι τοπικές αρχές, σύμφωνα και με το τοπογραφικό διάγραμμα που παρουσιάζουμε, πρέπει να χαράξουν, τουλάχιστον στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κατά σειρά επίπεδο, τους αναλογούντες τάφους. Φρονούμε ότι το πρώτο επίπεδο πρέπει να μείνει ως έχει, ως χώρος κατασκευής πιθανόν βοηθητικών χώρων.
Γνωρίζουμε ότι το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε είναι άχαρο, αλλά γίναμε μάρτυρες τελευταία, ανθρώπων που προκειμένου να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, έψαχναν όλο το παλιό κοιμητήριο για μία θέση.
Οι τοπικές αρχές μας πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα αυτό το θέμα. Γνωρίζουμε ότι κλιμάκιο του Δήμου μας επισκέφτηκε και είδε το χώρο, αλλά άμεσα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι ώστε να λυθεί για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία αυτό το πρόβλημα.
Μακάρι όταν γέμιζαν τα κοιμητήρια να σταμάταγαν οι θάνατοι, αλλά δυστυχώς η ζωή συνεχίζεται με τον γνωστό αέναο τρόπο, που περιλαμβάνει, την γέννηση αλλά και την κοίμηση.