επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Έλληνες στην CONCORDIA, την επιστημονική βάση της Ανταρκτικής.


Η επιστημονική βάση Concordia στην Ανταρκτική είναι μια Ιταλο-Γαλλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή Dome C στην ενδοχώρα της λευκής ηπείρου, πάνω σε ένα παγωμένο πλατώ και σε υψόμετρο 3233 μέτρα, απέχει δε περίπου 1100 χλμ από τα παράλια. 


 Οι γεωγραφικές της συντεταγμένες είναι 75.1°S, 123.3°E. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί για όλη τη διάρκεια κάθε έτους το 2005.

Στην Concordia γίνονται κάθε χρόνο πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τους τομείς της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της αστρονομίας-αστροφυσικής και της βιοϊατρικής. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής (Φεβρουάριος – Νοέμβριος) ένας μικρός αριθμός ατόμων (12-15, τόσο τεχνικό όσο και επιστημονικό προσωπικό) μένουν στη βάση κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία έως και -80 οC και ελάχιστη υγρασία, απόλυτο σκοτάδι για 4 μήνες) εκτελώντας επιστημονικές παρατηρήσεις.


 Το ίδιο το υψόμετρο της περιοχής (ανάλογο ύψους 3700 μέτρων στην Ευρώπη, λόγω του αραιότερου αέρα στους πόλους) συνεπάγεται χρόνια υποξία για τους διαμένοντες στη βάση. Οι παραπάνω συνθήκες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επαφή – μεταφορά από και προς τον υπόλοιπο κόσμο καθιστά τη συγκεκριμένη βάση ίσως το καλύτερο ανάλογο στη γη μιας εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (π.χ. βάση στη Σελήνη ή τον Άρη).


Ο Ε. Καϊμακάκης στην βάση γιορτάζει την 25 Μαρτίου, το 2013

Ο γιατρός Ευάγγελος Καϊμακάκης, ήταν στην βάση. Πρόσφατα αντικαταστάθηκε από τον συναδελφό του Αδριανό Γκολέμη. 

Ο Αδριανός Γκολέμης και ο Ε. Καϊμακάκης, οι μοναδικοί Έλληνες που πέρασαν από την βάση της Ανταρκτικής


ΠΗΓΕΣ:   http://stergiog.blogspot.com/2013/11/concordia.html

              http://kaimakamis.wordpress.com/
                 
             http://blogs.esa.int/concordia/2014/01/17/concordia-living-on-white-mars/

Δεν υπάρχουν σχόλια: