επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Παρουσίαση αρβανίτικων παραμυθιών στο Λεοντάρι!!!

 Με επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση των δυο αρβανίτικων παραμυθιών στο Λεοντάρι!!!

   Κοσμοπλημμύρα στο  ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ στο Λεοντάρι Αλιάρτου-Θεσπιέων, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 18:45, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, αλλά και μια ζεστή ατμόσφαιρα, που κράτησε ζωντανό το ακροατήριο που παρακολούθησε την παρουσίαση των «Δύο αρβανίτικων παραμυθιών», «Η Λάμια» & «Η Μουγκή Βουβή» του Νικόλαου Ι. Δημητρίου (Εκδότη της τοπικής Εφ. «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ»).
 Παρόντες όλοι οι Πρόεδροι των Τ.Σ. των γύρω χωριών, ο κ. Δημήτριος Ζαφείρης(Λεοντάρι), ο κ. Νικόλαος Χατζής(Θεσπιές) και ο κ. Χαράλαμπος Παπαδομαρκάκης, ο κ. Κων/νος Πελώνης(Μαυρομμάτι), πολλοί δάσκαλοι και Δντες σχολείων της Θήβας, όπως ο κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, η κ. Δέσποινα Νίκα, η κ. Αικατερίνη Σολώμού, ο Δντης του Γυμνασίου Θεσπιέων κ. Ιωάννης Δομβραινέος, η εκδότρια της τοπικής εφημερίδας Βοιωτικά Νέα κ. Χαρίκλεια Σταμάτη, ο Οδυσσέας Καρβούνης από «Το Κοινόν των Βοιωτών», ο Στρ. εα Νικόλαος Φ. Δημητρίου, ο Στρ. εα Σεραφείμ Κόλλιας, ο κ. Κωνσταντίνος Κατζέλης υπ. βουλευτής της Ν.Δ., από τον «Δημόφιλο» ο κ. Χαράλαμπος Μπουζίκας, ο κ. Αντώνης Δημητρίου ποιητής εκ Θεσπιών, ο εξαιρετικός οινοποιός από την Άσκρη κ. Αθανάσιος Ζαχαρίας, ο πρώην Δήμαρχος Θεσπιών κ. Χρίστος Πελώνης, και βέβαια ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ. Γεώργιος Ντασιώτης με τον Λεονταρίτη Αντιδήμαρχο κ. Χαρίτο Πετρούλια και την Δημοτική Σύμβουλο κ. Σταυρούλα Τσιώλη. Επίσης πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών αλλά και του Λεονταρίου, αρκετοί Λεονταρίτες από την Αθήνα και την Θήβα. Τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ του Δήμου μας.


  Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση της επιστολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεώργιου, προς τον κ. Δημητρίου, που γράφει χαρακτηριστικά: « Σας συγχαίρω τόσο για την ωραία πρωτοβουλία της διάσωσης των εν λόγω παραμυθιών σε έντυπη μορφή, όσο και για την αξιάγαστον επιμέλεια του βιβλίου. Τα παραμύθια είναι στιγμές που θυμούνται οι μεγαλύτεροι μα και ζουν οι νεώτεροι. Η αξία του παραμυθιού έγκειται στο γεγονός ότι, αν και η πλοκή τους είναι απλή και λιτή έχουν την ικανότητα να διδάσκουν  πολλά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.»
  Κατόπιν προλόγισε ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Γεώργιος Ντασιώτης, όπου αφού συνεχάρη τον κ. Δημητρίου για την διάσωση των παραμυθιών, αλλά και την πρωτοβουλία τα έσοδα από την εκδήλωση να πάνε όλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, συνέχισε λέγοντας: «…ένας δήμαρχος δεν είναι δόκιμο να παρουσιάζει παραμύθια… διότι μπορεί να παρεξηγηθεί ότι γενικά τα πάει καλά με τα παραμύθια…». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αξία των παραμυθιών ως εκπαιδευτικός, αλλά και στην πολύ καλή έκδοση τους από τον κ. Δημητρίου.




  Στην συνέχεια μίλησε η κ. Ευσταθία Αλεξανδρή - Ζουμπουλάκη, Αντιδήμαρχος Ζωγράφου & Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ζωγράφου, γενικά για την αξία των παραμυθιών. Τόνισε την αξία των παραμυθιών σύμφωνα με τον Αϊνστάιν που είπε: « Mια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή. Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια». 






Τέλος ο κ. Νικόλαος Δημητρίου, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, όλους μαζί αλλά και καθένα ξεχωριστά, για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε στην αφηγήτρια των παραμυθιών Αρετή Θ. Δημητρίου, θεία και νονά του η οποία του διηγείτο τα παραμύθια και στην οποία οφείλουμε την ύπαρξη των δυο παραμυθιών σήμερα: «Η Λάμια» και «Η Μουγκή Βουβή» είναι τα παραμύθια, με τα οποία πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Μου τα έλεγε η θεία και νονά μου Αρετή Θ. Δημητρίου (1911-2001), στην προσπάθειά της να με βάλει για ύπνο, κυρίως τα μεσημέρια, επειδή δύσκολα κοιμόμουν. Μου τα διηγείτο στα ελληνικά, με πολλές, ωστόσο, λέξεις αρβανίτικες, αφού και η ίδια τα πρωτάκουσε από τον πατέρα της στην αρβανίτικη διάλεκτο. Αργότερα, όταν ήμουν μαθητής του Λυκείου, απέκτησα ένα κασετόφωνο, και χωρίς να γνωρίζω το γιατί, την έβαλα να μου τα διηγηθεί, και την κατέγραψα, με αποτέλεσμα να σωθούν μέχρι σήμερα…       Τα «Δυο αρβανίτικα παραμύθια» ή «Τα παραμύθια της θείας μου», με την έκδοσή τους, σήμερα δεκαπέντε χρόνια μετά την κοίμηση της αφηγήτριας, δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένα στην ιερή της μνήμη. Ως ελάχιστο «αντίδωρον αγάπης», αλλά και «εμπόδιον λήθης» για όλα όσα έκανε για μένα.» Λυπάται βέβαια που δεν μαγνητοφώνησε και τα άλλα δυο παραμύθια, που βέβαια καλλίτερα τα ήξερε και τα διηγείτο Φίλωνας Δημητρίου, την «Γλαθίτσα» και «Το βόιδο δέντρο κυπαρίσσι». Για να τα εκδώσει όπως είπε, ενθαρρύνθηκε από τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, επί χρόνια Δ/ντη του περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ και σήμερα πρόεδρο της ΕΒΕ, τον οποίο και ευχαρίστησε δημόσια. Βέβαια πρώτα έψαξε δει αν έχουν εκδοθεί, και είδε ότι κομμάτια τους μόνο είχαν εκδοθεί και όχι ολόκληρα τα παραμύθια Επίσης είπε ότι αν έβαζε ένα τρίτο τίτλο θα τα έλεγε «τα παραμύθια της αγάπης», διότι στο ένα παραμύθι απουσιάζει παντελώς η αγάπη, με αποτέλεσμα να έχουμε αποτρόπαιες πράξεις αλλά και άσχημη κατάληξη,  ενώ το άλλο είναι πλημμυρισμένο από αγάπη, με ευχάριστη κατάληξη, διότι η αγάπη νικά όλα τα εμπόδια. Ευχαρίστησε «την εικονογράφο των παραμυθιών, αγιογράφο Γεωργία Α. Χριστοφόρου, που χωρίς δεύτερη σκέψη και με χαρά, δέχτηκε να εικονογραφήσει τα παραμύθια», και τόνισε ότι επέλεξε αγιογράφο για την εικονογράφηση, διότι όπως το παραμύθι είναι πέρα από χρόνο και τόπο, έτσι και η βυζαντινή τέχνη δεν περιορίζεται στον χρόνο και τον χώρο. Τόνισε τις ομοιότητες των παραμυθιών, ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ευχή των γονέων για την πορεία της ζωής του ανθρώπου, αλλά και ότι και στα δυο υπάρχει ο από μηχανής Θεός, που δίνει την λύση στα δύσκολα, στην ΛΑΜΙΑ, το ποντικάκι, στην ΜΟΥΓΚΗ ΒΟΥΒΗ, το ρόβι. Τελειώνοντας κάλεσε όλους όχι να διαβάσουν στα παιδιά τους τα παραμύθια, αλλά αν τα διαβάσουν και να τους τα διηγηθούν, τονίζοντας, ότι εκείνος κοιμόταν ακούγοντας για την ΛΑΜΙΑ που έτρωγε ανθρώπους, διότι το παιδί πλάθει στην φαντασία του ότι ακούει, όπως μπορεί αν το αντέξει. ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΗΓΗΣΗ!!!







Η κ. Τσιώλη Σταυρούλα διάβασε το εξής απόσπασμα από το δεύτερο παραμύθι Η ΜΟΥΓΚΗ ΒΟΥΒΗ: « Ήταν ένας γέρος και μια γριά που είχαν τρία κορίτσια, τις πιο όμορφες του κόσμου. Μια μέρα όμως παράγγειλε ο βασιλιάς στο γέρο τον κακομοίρη, να του στείλει δύο φορτώματα αλεύρι που από στάρι να μην είναι και δύο φορτώματα κρασί που από σταφύλια να μην είναι. Στεναχωριότανε ο γέρος ο κακομοίρης και έκλεγε όλη την ημέρα. Πήγε η κόρη η μεγάλη:
  « Τι έχεις πατέρα μου και κλαις;»
   «Τι να έχω κόρη μου. Μου παρήγγειλε ο βασιλιάς να του στείλω δύο φορτώματα αλεύρι που από στάρι να μην είναι και δύο φορτώματα κρασί που από κρασί να μην είναι»
  «Ντιγκε-στρίγκ και εντί-μπονιάκ», εμείς περιμένουμε να μας παντρέψεις να μας νοικοκυρέψεις και συ αυτά κάθεσαι και σκέφτεσαι. Να χαθείς, να χαθείς, παλιόγερε»
  Έπειτα πάει η δεύτερη κόρη.
  «Τι έχεις πατέρα μου και κλαις;»
   «Τι νάχω κόρη μου. Μου παρήγγειλε ο βασιλιάς να του πάω δύο φορτώματα αλεύρι που από στάρι να μην είναι και δύο φορτώματα κρασί που από κρασί να μην είναι»
    «Ντιγκε-στρίγκ και εντί-μπονιάκ, εμείς περιμένουμε να μας παντρέψεις να μας νοικοκυρέψεις και συ αυτά κάθεσαι και σκέφτεσαι.
Να χαθείς, να χαθείς, παλιόγερε»...............






Οι εισηγητές, από αριστερά: Ευσταθία Αλεξανδρή - Ζουμπουλάκη, Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, 
Χρυσάνθη Ίκκου, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δ/ντρια 8ου Δημ. Σχολ. Ζωγράφου & Κυριάκος Λιάκος, Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος, Δια Βίου Μάθηση - Εκπαίδευση     Ενηλίκων (MSc).

Δεν υπάρχουν σχόλια: