επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Σχεδιάζοντας το μέλλον με οδηγό την ιστορία!!!

 


Με θέμα τις πολιτιστικές διαδρομές έγινε μία σημαντική συζήτηση στην βιβλιοθήκη του μακαριότατου Ιερώνυμου στα Οινόφυτα. Μαζί μου δυο εκλεκτές κυρίες η κα Ράνια Ντάλη και η κα Άνθη Παναγιώτου.
Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ψυχή της   βιβλιοθήκης κα Αδαμαντία Ματθαίου Λιάπη για το εξαιρετικό της έργο.




Παρακάτω η παρέμβαση
Πολιτιστικές διαδρομές της Ευρώπης: Στόχοι και προοπτικές
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα το 1949, η βούληση των λαών της Ευρώπης για ειρήνη, ευημερία και ενότητα γεννά την ιδέα της ίδρυσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τον παλαιότερο διεθνή οργανισμό στην Ευρώπη-θεματοφύλακα των πανευρωπαϊκών  ιδεωδών και αξιών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής πολυμορφίας, με βασικό καταστατικό σκοπό του τη διευκόλυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου των κρατών-μελών του. 
Στη συνεχεια η συνθηκη της Λισαβωνας κανει αναφορα στην Ευρωπη των Περιφερειων. Την συγκλιση δηλαδη  σε μορφες διοικησης πιο κοντα στον πολιτη , πιο κοντα στα ιστορικα, κοινωνικα  πολιτισμικα και  αναπτυξιακα  χαρακτηριστικα μια συγκεκριμενης περιοχης. 
Το 1998, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών στο Λουξεμβούργο. Το Ινστιτούτο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις Πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, υποστηρίζει νέα έργα, διοργανώνει δραστηριότητες εκπαίδευσης και προβολής για τους φορείς διαχείρισης των Διαδρομών και συντονίζει ένα μεγάλο και αξιόλογο πανεπιστημιακό δίκτυο, το οποίο υποστηρίζει το όλο εγχείρημα.
Το 2010 υπογράφεται η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές, που ακολουθεί τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφασίζει για τη στρατηγική του Προγράμματος και απονέμει την πιστοποίηση «Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης». 
Η Συμφωνία απευθύνεται σε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες και έχει σκοπό τη στήριξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πρωτοβουλιών για την προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού. 
          Ο θεσμός των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης πολιτιστικής και  τουριστικής διαχείρισης, μέσα από την ανάπτυξη κοινών καινοτόμων στρατηγικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές συμβάλλουν στη διατήρηση και την αξιοποίηση της κοινής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης με σκοπό την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών που επωφελούνται από το πρόγραμμα.
          Πολιτιστικές Διαδρομές πιστοποιούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης εφόσον πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
1.   Απεικονίζουν ένα θέμα που είναι αντιπροσωπευτικό των ευρωπαϊκών αξιών, το οποίο είναι κοινό σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
2.   Αποτελούν αντικείμενο διακρατικής διεπιστημονικής έρευνας
3.   Ενισχύουν την ευρωπαϊκή μνήμη, ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά και συμβάλλουν στην ερμηνεία της σημερινής ποικιλομορφίας της Ευρώπης.
4.   Υποστηρίζουν τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές για τους νέους.
5.   Αναπτύσσουν υποδειγματικά και καινοτόμα σχέδια στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού και της βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης.
6.   Αναπτύσσουν τουριστικά προϊόντα που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες.
Σήμερα την Ευρώπη διατρέχουν 39 Πολιτιστικές Διαδρομές, ενώ από την Ελλάδα περνούν οι εξής πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές:
1.   Δρόμοι των Φοινίκων (2003), που είναι η Διαδρομή του Μεσογειακού Διαπολιτισμικού Διαλόγου.
2.   Δρόμοι του Μότσαρτ (2004), στα σημεία σύνδεσης της πνευματικού έργου του Μότσαρτ με το ελληνικό πνεύμα.
3.   Δρόμοι της Ελιάς (2005), πρώτη αναγνωρισμένη ελληνικής πρωτοβουλίας Πολιτιστική Διαδρομή, τιμημένη με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.
4.   Inter Vitis (2009) – Δρόμοι του Κρασιού, με σημαντική παρουσία στο χώρο του οινοτουρισμού.
5.   Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Κοιμητηρίων (2010), για την προβολή των Κοιμητηρίων υψηλής καλλιτεχνικής ή/και ιστορικής σημασίας.
6.   Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Ιστορικών Λουτροπόλεων (2010), με σκοπό την ανάδειξη της κοινής ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς των ιαματικών λουτρών.
7.   Προορισμός Ναπολέων (2015), με σκοπό την επαφή των πόλεων που έχουν σχέση με τη ναπολεόντειο περίοδο.
8.   Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού (2018), με σκοπό τη σύνδεση των τόπων όπου έζησαν οι μεγάλοι Ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι της Ευρώπης.
9.   Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς (2019), με σκοπό την ανάδειξη της κοινής κληρονομιάς της ιστορίας της βιομηχανοποίησης στην Ευρώπη.
10.         Σιδηρούν Παραπέτασμα (2019), διατρέχει τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στα σύνορά τους με τον πρώην δυτικό κόσμο.
11.         Δρόμος των Ιστορικών Καφέ (2022), ελληνικής πρωτοβουλίας με στόχο να γίνουν τα ιστορικά καφέ σημεία επίσκεψης κάθε πόλης στο πλαίσιο του εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού.
12.         Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου (προς πιστοποίηση)- Θα αναφερθεί σε αυτήν η κυρία Ντάλλη
13.         Δρόμος των Άθλων του Ηρακλή (προς πιστοποίηση)- Θα μιλήσει γι’ αυτήν η εμπνεύστρια και εκ των βασικών δημιουργών της κα Παναγιώτου.
Μέσα από την πλούσια βιωματική εμπειρία που προτείνουν οι Πολιτιστικές Διαδρομές που διατρέχουν την Ευρώπη, αναδεικνύεται η πολιτιστική πολυμορφία και προάγεται ο πολιτιστικός διάλογος εντός και εκτός των εθνικών μας συνόρων. Μέσω της αξιοποίησης του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα μας μπορεί να προτείνει και να υλοποιήσει νέες ιδέες, διευρύνοντας τους ορίζοντες της πολιτιστικής της διπλωματίας, που αποτελεί- ας μην το ξεχνάμε- ένα δυναμικό μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας που βιώνουμε.

ΠΗΓΗ:

Rania Dalli

2624/16-02-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: