επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Χειροτονήθηκε σήμερα 09-11-2023 νέος επίσκοπος Θεσπιών!!!



Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορική Επισκοπή Θεσπιών, τονίζοντας ότι «στο μυαλό μας έρχεται η αρχαία πόλη των Θεσπιών με τους 700 Θεσπιείς πολεμιστές που έπεσαν με τους 300 του Λεωνίδα».


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου.

Η χειροτονία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτουργούν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Μιλήτου Απόστολος, Ξάνθης Παντελεήμων, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Φιλίππων Στέφανος, Καρπενησίου Γεώργιος, Φθιώτιδος Συμεών.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφ. Επίσκοποι Ανδρούσης Κωνστάντιος, Στρατονικείας Στέφανος, Κωνσταντιανής Κοσμάς και Ταλαντίου Επιφάνιος.

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό παρέστησαν, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, βουλευτές, καθηγητές, τοπικοί άρχοντες της Καβάλας, κληρικοί, μοναχές και πλήθος πιστών.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με συγκλονίζει το ύψος της τιμής αλλά πρωτίστως με συνέχει το μέγεθος της ευθύνης, αναλογιζόμενος την αδυναμία μου και τους λόγους του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως που θεωρεί το αξίωμα της Αρχιερωσύνης «υπόδειγμα…ταπεινοφροσύνης». Και αναφέρει χρακτηριστικά: «Εφόσον λοιπόν, ο επίσκοπος, είναι έσχατος, ως ταπεινός, τότε δεν υπάρχει υπεροχή στο αξίωμα. Διότι το αξίωμα δίνει τιμή σε αυτόν που το κατέχει χωρίς να τον διακρίνει από τους αδερφούς του». Συνεπώς, η διάκριση των αξιωμάτων θα πρέπει να έχει κριτήριό της την αρετή, ως τη μόνη υψοποιό δύναμη.»

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος τόνισε: «Δεν θα βρισκομουν σ’αυτήν την μοναδική για την ύπαρξή μου στιγμή αν Εσείς Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμε δεν με προκρίνατε ως βοηθό επίσκοπο Σας. Σας ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα μου. Πατέρα, τον μετά τον εν τοις ουρανοίς και τον κατά σάρκα πατέρα μου. Και Σας εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, διότι με ετιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και πολλαπλώς με ευηργετήσατε. Ουδέποτε θα λησμονήσω τους λόγους Σας και την εκπεφρασμένη σκέψη Σας για την ελαχιστότητά μου.»

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορική Επισκοπή Θεσπιών, τονίζοντας ότι «στο μυαλό μας έρχεται η αρχαία πόλη των Θεσπιών με τους 700 Θεσπιείς πολεμιστές που έπεσαν με τους 300 του Λεωνίδα».

«Καλείσαι ως Επίσκοπος να εμβαθύνεις και να ανανεώσεις την αντίληψη για το τι είναι φροντίδα, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σου ότι η μόνη αληθινή φροντίδα εκφράστηκε εκ του Πατρός, εν τω Υιώ, δια πνεύματος Αγίου. Να θυμάσαι ότι σε καμία περίπτωση χριστιανική φροντίδα, δεν είναι μέσω καταδυνάστευσης, επιρροής και χειραγώγησης του άλλου» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά το πέρας του αρχιερατικού συλλείτουργου ο Επίσκοπος Παύλος μοίρασε το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές και εκφράζοντας από την πλευρά του την ευγνωμοσύνη του.

ΠΗΓΗ: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/59883-xeirotonia-episkopou-thespion-paylou-foto
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: