επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αυτό που στεφανώνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η θυσία !!!


Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε το κοινό του ο Θανάσης Παπακωσταντίνου

 «Λοιπόν, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ! Και εσάς που είστε εδώ σήμερα -και αυτούς που ήτανε στο παρελθόν… Το μεγαλύτερο που έχετε κάνει είναι ότι παραβλέψατε τις ανεπάρκειές μου – ναι ρε γαμώτο! Και σταθήκατε στην ουσία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν είναι εύκολο αυτό. Το επόμενο διάστημα θα συναντιόμαστε δισκογραφικά – τουλάχιστον. Θέλω να πω όμως το εξής: – Το λέω συνέχεια θα το πω για ακόμη μία φορά.

Νομίζω ότι η ανταπόκριση που υπήρχε και η αγάπη… Νομίζω ήταν υπερβολική! Ακούστε, ακούστε… θα το εξηγήσω για μία ακόμα φορά. Αυτό που έκανα, δηλαδή να ασχοληθώ με τα τραγούδια, εντάξει, ήταν μία ανάγκη που δεν μπορούσα να την ελέγξω… Αντιλήφθηκα όμως ότι το έκανα για τη δικιά μου την ύπαρξη. Για να μπορέσω να σταθώ όρθιος σ’ αυτόν τον κακοτράχαλο δρόμο που είναι η ζωή, έτσι;

Άρα, εν ολίγοις, η δημιουργία είναι μία εγωιστική διαδικασία. Το λέω συνέχεια… Αυτό που στεφανώνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η θυσία -παιδιά- κι εγώ δεν ένιωσα ότι θυσίασα κάτι.

Οπότε… Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με! Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συνεργάτες. Και τους σημερινούς και αυτούς που υπήρχαν στο παρελθόν, που μ’ αντέξανε… Μ’ αντέξανε…

Βλέπω διάφορα πρόσωπα εδώ και μπροστά και στους συνεργάτες, λυπημένα και στενοχωρημένα κλπ.

Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο! Αλλά όμως, αλλά όμως… Όχι άτσαλα, να θυμάστε πάντα αυτούς που υπήρξαν πριν από ‘μας και αυτούς που θα υπάρξουν μετά από εμάς».



Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Γιατί σταμάτα τις συναυλίες και πότε θα ξαναπαίξει στην Αθήνα

.......................

Ο Λαρισαίος τραγουδοποιός έδωσε την τελευταία του συναυλία στο θέατρο Βράχων. Τι είναι το «απολλώνειο» στοιχείο που επικαλέστηκε και ποια εξαίρεση θα κάνει στην απόφασή του.

Αν υπάρχει ένας χώρος, ο οποίος συνέβαλε όσο λίγοι στη γιγάντωση του καλλιτεχνικού εκτοπίσματος του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αυτός είναι το Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Ήταν επομένως ο πιο ταιριαστός για να πραγματοποιήσει εκεί τις τελευταίες του, σύμφωνα με δική του δήλωση, εμφανίσεις ο Λαρισαίος τραγουδοποιός.

Το ανοιχτό θέατρο στον Υμηττό ήταν εκείνο που αγκάλιασε και μεγέθυνε τη σπάνια και πολύτιμη ενέργεια η οποία είχε γεννηθεί στις αρχές του 2000 στα live του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των Λαϊκεδέλικα  στο θέατρο Χώρα. Ο κύκλος των Λαϊκδέλικα έκλεισε κάποια στιγμή, ο Παπακωνσταντίνου συνέχισε με άλλα σχήματα μουσικών και συνεργατών, όμως οι «βράχοι» ήταν  το σταθερό καλοκαιρινό ραντεβού για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

.....................

Γιατί σταματά τις συναυλίες

Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε την τελευταία του περιοδεία με συνολικά 7 συναυλίες στην Αθήνα τον Μάιο και τον Ιούνιο και το φινάλε για θα γινόταν στο Βύρωνα. Ήδη από τότε είχε μιλήσει, αινιγματικά και συμβολικά για τους λόγους που πήρε αυτή την απόφαση: «Μετά από αρκετά χρόνια συναυλιών, φορτισμένα με μια απρόσμενη ανταπόκριση και αγάπη, φτάνει στο τέλος της η ‘‘Διονυσιακή» περίοδος’’. (Αν και όταν επιστρέψω, το Απολλώνειο στοιχείο θα υπερτερεί)». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μπορεί να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά οι φανατικοί του το περίμεναν. Είχε άλλωστε μειώσει σημαντικά των αριθμό των ζωντανών του εμφανίσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά, αλλά σίγουρα ο τραγουδοποιός θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στις δισκογραφικές δουλειές του και δίχως την «υποχρεώση» των ζωντανών εμφανίσεων να πειραματιστεί ακόμα περισσότερο με ήχους και επιρροές που δεν είναι πάντα εύκολο να παρουσιαστούν σε ευρύ κοινό.

.......................

Τι σημαίνει το απολλώνειο στοιχείο

Το απολλώνειο στοχείο συνδέεται με τα χαρακτηριστικά του θεού Απόλλωνα και αναφέρεται στην λιτότητα, την απλότητα και την επικράτηση του λόγου έναντι του συναισθήματος. Όπως μάς πληροφορεί η ηλεκτρονική έκδοση του λεξικού Τριανταφυλλίδη, ο απολλώνιος είναι αυτός «που χαρακτηρίζεται από τάξη, μέτρο και αυτοσυγκράτηση».

Όσοι έχουν βρεθεί στις συναυλίες του Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ότι οι ατμόσφαιρα που επικρατεί κινείται στην εντελώς αντίθεση κατεύθυνση. Είναι μια ατμόσφαιρα διονυσιακή, όπου κυριαρχεί το συναίσθημα και η παρόρμηση. Επομένως, μια πιθανή επιστροφή στις ζωντανές εμφανίσεις θα γίνει με τελείως διαφορετικούς καλλιτεχνικούς όρους.


πηγη: 

Sterea economy

Δεν υπάρχουν σχόλια: