Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Οι γυναίκες των Θεσπιών πρωτοστατούν στις ετοιμασίες για την ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ!!!!!


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ
Σας προσκαλεί στη Γιορτή Κρεμμυδιού
το Σάββατο 6 Ιουλίου στη πλατεία των Θεσπιών,
στις 10:00 μ.μ.


ΤΟ  ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ
    Τα κρεμμύδια Θεσπιών είναι μια μοναδική ποικιλία, που με την βοήθεια του μικροκλίματος και των εδαφολογικών συνθηκών, δίνουν ένα προϊόν ασυναγώνιστο σε γεύση, άρωμα και ωφελιμότητα.
   Κρεμμύδια που έρχονται από μακρυά και έχουν παρελθόν και ιστορία. 
    Κρεμμύδια με κανονικό μέγεθος και όχι σαν τα παραφουσκωμένα μεταλλαγμένα ξενικά άσπρα και άλλα κόκκινα άοσμα και άγευστα σαν το χορτάρι. 
     Αλλά με δυνατή αρωματική μυρουδιά. Που αντέχουν στον χρόνο και δεν χάθηκαν ακόμα.
    Κόκκινα και με  μεγάλο θυμό σαν τον θυμό των κατοίκων του χωριού εναντίον των μεσαζόντων και των πολιτικάντηδων.
    Κρεμμύδια, που στο καθάρισμά τους πέφτει μεγάλο κλάμα. Γιατί αλλιώς, με άλλα κρεμμύδια δεν γίνεται το στιφάδο. Το πιο εκλεκτό ντόπιο παραδοσιακό φαγητό.
     Παλιά το κρεμμύδι ήταν διετής παραγωγή.  Στο χωριό, πριν από 60 χρόνια, έγινε  μια μεγάλη  ανακάλυψη:  Σπάρθηκε στην περιοχή «ΒΑΡΒΑΡΑ»  το μπαρούτι τον Φλεβάρη και με ειδικούς καλλιεργητικούς χειρισμούς, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου έγινε  κρεμμύδι. 
     Μόνο με αυτό το κρεμμύδι γίνεται το στιφάδο αλλά και το μεγάλο κέφι για το γλέντι που ακολουθεί κάθε χρόνο, στην Γιορτή του Κρεμμυδιού. 
               ΠΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ




Από νωρίς το απόγευμα την Παρασκευή 5-7-24, έχει ξεκινήσει η γιορτή κρεμμυδιού με το καθάρισμα των κρεμμυδιών και την προετοιμασία των εδεσμάτων από τον Σύλλογο γυναικών των Θεσπιών με αποκορύφωμα της γιορτής αύριο το βράδυ στην πλατεία του χωριού που θα έχουν την ευκαιρία οι παρευρισκόμενοι να απολαύσουν τα κρεμμυδοεδέσματα και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική από Θεσπιείς καλλιτέχνες.




Σήμερα το πρωί 6-7-24 οι γυναίκες με ιδιαίτερη προσοχή, όπως απαιτούν οι υγειονομικοί κανόνες, ετοίμασαν για το φούρνο το στιφάδο που θα απολαύσουμε το βράδυ στην πλατεία των Θεσπιών!!!










ΠΗΓΗ: 

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θεσπιών

 2904/6-7-2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: