Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

"ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟ" αναβιώνει για 2η χρονιά στις Θεσπιές!!!


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να αναβιώσουμε για δεύτερη χρονιά το αποκριάτικο έθιμο των Θεσπιών 

¨ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟ¨ 

Το Σάββατο 1ηΜαρτίου στις 4:00 μ.μ. 

στις Θεσπιές,

στη κεντρική πλατεία – πεζόδρομο του χωριού.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, να γίνουμε μία παρέα, με ζωντανή παραδοσιακή και αποκριάτικη μουσική, όπου θα έχουμε την χαρά να είναι και φέτος κοντά μας στο τραγούδι η Θεσπιώτισσα ΕΛΕΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, στο κλαρίνο ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ, στη κιθάρα ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ και στο νταούλι ένας ρημοκαστραίος. Δεν τον ξέρετε.

Σας περιμένουμε να απολαύσετε άφθονο κρασί, πίτες, σουβλάκια, που θα έχουν ετοιμάσει και θα σας προσφέρουν δωρεάν 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ,

 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΙΩΝ, 

και 

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ.

Μην το χάσετε. Θα χάσετε!!!



ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟ, Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΣΠΙΕΣ   

Από πολύ μακριά έρχεται και από την ψυχή της κοινωνίας βγαίνει το «Πίνω και ορισμό», όπως λέγεται η αποκριάτικη ετήσια εκδήλωση των ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΗ και υπό την αιγίδα του ΔΉΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ.
     Το έθιμο αυτό ήταν από παλιά ένα εξαιρετικό συλλογικό δρώμενο στο Ερημόκαστρο (Θεσπιές) και στα άλλα αρβανιτοχώρια, που συνόδευε τα γλέντια και τις χαρές. 
     Στους γάμους και στους αρραβώνες, το «πρόσταγμα», την ευθύνη και την πρωτοβουλία, δηλαδή, για την οργάνωση και την πραγματοποίηση του εθίμου την είχε ο κουμπάρος ενώ στην βάφτιση την είχε ο πατέρας του παιδιού. Στα αποκριάτικα γλέντια ο σπιτονοικοκύρης.
     Στο τραπέζι σερβίρονταν τα πιο εκλεκτά εδέσματα και το πιο καλό κρασί. Οι συγκεντρωμένοι σήκωναν με την σειρά ένας ένας το γεμάτο ποτήρι με κρασί και έλεγαν  μιαν ευχή ή έκαναν ένα αστείο πείραγμα: 
     Να ζήσουν και να ευτυχήσουν οι μελόνυμφοι, να έχει υγεία και να ζήσει πολλά χρόνια το βαπτιστήρι, να θυμούνται πάντα κάποιον πεθαμένο, να έρθει από την ξενιτιά ο γιός,  να αλλάξει επιτέλους το σακάτικο γαϊδούρι του κάποιος.
     Αυτός που σήκωνε το ποτήρι, το έπινε όλο μονορούφι και όριζε τον επόμενο που θα έκανε τις ευχές του. Όλοι, άντρες και γυναίκες έπιναν το κρασί τους. Πολλές φορές οι άντρες έπιναν και το κρασί των γυναικών για αλληλεγγύη..
     Ακολουθούσε το τραγούδι από τους πιο καλλίφωνους. Το τραγούδι έπρεπε να έχει σχέση με το πρόσωπο του ορισμού.
     Ξενητεμένο μου πουλί,  Να μουνα το σεντονάκι
     Όταν πείραζαν κάποιον για τα ελαττώματα του, γελούσαν όλοι μαζί ακόμα και ο σατυριζόμενος.
      Όταν όμως μιλούσαν για τον θάνατο ή την ξενιτιά, τότε μερικά τσεμπέρια και τραγιάσκες χαμήλωναν μέχρι τα μάτια και άρχιζε ένα βουβό κλάμα.
     Στο τέλος, όλοι μαζί, άρχιζαν το τραγούδι και τον χορό που κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα, όταν η παρέα μετέφερε το γλέντι από τα σπίτια του γαμπρού και της νύφης στο καφενείο, επιφέροντας, αν και κανείς δεν το είχε διαβάσει,  «τήν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν», όπως θάλεγε και κάποιος αρχαίος φιλόσοφος.

ΠΗΓΗ:

ΘΕΣΠΙΕΣ - ΕΡΗΜΟΚΑΣΤΡΟ (Thespies - Erimokastro) 

Dimitris Dimitriou

Δεν υπάρχουν σχόλια: