επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Λαμπρός ο εορτασμός και φέτος, του Αγίου Φαναρίου στο Χαρμάτι!!!

Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός, του Αγίου Φαναρίου, στο ξωκκλήσι του Αγίου, στο Χαρμάτι!!!

 Στο αναλόγιο ήταν χορωδία καλλικέλαδων ψαλτών, με χοράρχη τον κ. Αντώνιο Τσαρουχά, πρωτοψάλτη στον Μητροπολιτικό Ναό Θηβών!!!


 Οι φιλέορτοι Λεονταρίτες, αλλά και από τα γύρω χωριά,  έφεραν όπως κάθε χρόνο πλήθος από Φανουρόπιτες!!!








Ξεχωριστή όπως πάντα η παρουσία του κτήτορα του παρεκκλησίου του Αγίου Φαναρίου, κ. Γεώργιου Ι. Χρήστου. Εδώ με την εγγονή του ασπάζεται την εικόνα του Αγίου!!!

Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου, δωρεά από χρόνια στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, της αειμνήστου δασκάλας Σοφίας Λάμπρου. Λες και περίμενε το εκκλησάκι για να πάρει την θέση της!!!

Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος κ. Ντασιώτης μαζί με Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Τ.Σ. κ. Χαροκόπο, τους οποίους ο ιερέας ευχαρίστησε διότι για άλλη μια χρονιά επιμελήθηκαν του χώρου γύρω από το ναό.








Ο Άγιος Φανούριος εμφανίστηκε με θαυμαστό τρόπο στον κόσμο στο νησί της Ρόδου τον 14ο αιώνα. Όταν σκάβοντας τα τείχη του νησιού, βρήκαν θεμέλια εκκλησίας, πολλές εικόνες αποσαθρωμένες μόνο μία ήταν σε άριστη κατάσταση, του Αγίου Φανουρίου. Εκεί έκπληκτος ο τοπικός Επίσκοπος είδε τον Άγιο. Στο δεξί του χέρι κρατούσε Σταυρό στο αριστέρο του μια λαμπάδα αναμμένη και γύρω από την αγιογραφημένη μορφή ήταν δώδεκα σκηνές από το μαρτυρικό του τέλος ζωγραφισμένες. Με πολύ κόπο ο Μητροπολίτης Νείλος κατάφερε να πάρει την εικόνα από τους Τούρκους που ήταν τότε στο νησί και την άδεια να κατασκευαστεί Ναός. Ο Ναός κατασκευάστηκε με την ευλογία του ίδιου του Μεγαλομάρτυρα. Ο Άγιος έγινε γνωστός σιγά σιγά σε όλο το χριστιανικό κόσμο και καθιερώθηκε και μια ευλογημένη συνήθεια. Οι χριστιανοί να επικαλούνται τη Χάρη του σε διάφορα θέματα που ψάχνουν λύσεις και να φτιάχνουν πίτες τις λεγόμενες φανουρόπιτες ως ένα ευχαριστώ για την ανταπόκριση του Αγίου στο αίτημά τους να τις ευλογούν οι ιερείς στους ναούς και να τις μοιράζουν στους χριστιανούς. 
( fc από  Νικόδημος Κάστιζας )





Δεν υπάρχουν σχόλια: