Παλιά και νέα από το χωριό μας Λεοντάρι του ΔΗΜΟΥ Αλιάρτου-Θεσπιέων Βοιωτίας. Διαχειριστής Εφ. "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" Email:kaskaveli1@yahoo.gr
Ετικέτες
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (445)
- ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΝΕΑ (359)
- ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ (330)
- ΙΣΤΟΡΙΑ (294)
- Α.Σ.Λ. (193)
- ΘΕΣΠΙΕΣ (179)
- ΘΗΒΑ (85)
- ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ (58)
- ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (54)
- ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΝΕΑ (47)
- ΠΑΝΗΓΥΡΙ (45)
- Εφ. "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" (31)
- ΒΙΒΛΙΟ (24)
- ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ (13)
- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 (12)
- NEA (11)
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ;;; ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ!!!
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Άρχιμ. Σιλουανού, "Τα αγρίμια του Θεού"
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Άρχιμ. Σιλουανού,
Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Μαυρομματίου
"Τα αγρίμια του Θεού"
Είναι ένα μικρό γεροντικό που μπορεί να δει κανείς αληθινές ιστορίες ανθρώπων μέσα απο τον δρόμο της πίστης και της αγάπης στο πρόσωπο του Χριστού. Ζωντανό και βαθιά συγκινητικό, αποτελεί το κατάλληλο ανάγνωσμα μέσα στο Άγιο Δωδεκαήμερο.
Φωτογραφίες από την λαμπρή εορτή των Χριστουγέννων στο Ναό μας!!!
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού: "Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν"
Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας ανακοινώνουν τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού που διοργάνωσαν μεταξύ των μαθητριών και μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα “Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν”.
Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ώρα 18:00 βάσει του κάτωθι προγράμματος:
18.00 Χαιρετισμοί
Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄ και Αντιπροέδρου ΚΕΜΒΔ Ιωάννη Μπράμη
18.10 Εισαγωγή
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΚΕΜΒΔ
Λάμπρος Κούτσικος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας
18.20 Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Μαθητικού Διαγωνισμού
Καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης, Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ
18.30 Παρουσίαση βραβευμένων εργασιών από τους Καθηγητές και τους Μαθητές (3-4 λεπτά παρουσίαση από κάθε μαθήτρια ή μαθητή που βραβεύτηκε)
20.00 Πέρας εκδήλωσης
Σύνδεσμος εκδήλωσης:
https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m965f6577c4a9741fe15a1f24825b4261
Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση πατήστε ή αντιγράψτε και επικολλήστε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου τον παραπάνω σύνδεσμο.
Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 46 συνολικά εργασίες: 32 εργασίες από μαθητές Γυμνασίου και 14 εργασίες από μαθητές Λυκείου. Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Καθηγητές και πάνω από 100 μαθήτριες και μαθητές (72 Μαθήτριες και Μαθητές Γυμνασίων και 36 Μαθήτριες και Μαθητές Λυκείων) από τη Λιβαδειά, τη Θήβα, το Δίστομο, την Αράχωβα, τη Δαύλεια, την Ασωπία, το Ακραίφνιο, τον Ορχομενό.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών της Βοιωτίας σχετικά με τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα σχετικά με τη συμβολή της Βοιωτίας στην Ελληνική Επανάσταση.
Ο Μαθητικός διαγωνισμός αποσκοπούσε στη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων, ποιημάτων και στην εκπόνηση εικαστικών έργων με θέμα:
“Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν”
Η πρόσκληση απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές/-τριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και αφορούσε σε τρεις κατηγορίες:
τη συγγραφή κειμένου εργασίας,
τη συγγραφή ποιήματος και
τη δημιουργία εικαστικού έργου (ζωγραφική, γλυπτική κα).
.......
Σημειώνεται ότι το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ»
https://www.facebook.com/KEMBD2020
αποτελεί σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄.
Σκοπός του σωματείου είναι η
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΑ!!!!! στα κρούσματα!!!!!!!!!!!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΑ !!!!!
Σε ΣΤΑΘΕΡΑ, ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ, επίπεδα, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κινούνται τα κρούσματα covid-19, που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, στο δελτίο του, που αφορά το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων.
Συγκεκριμένα για την εβδομάδα που πέρασε ( ΔΕΥΤΕΡΑ 13/12 έως και ΚΥΡΙΑΚΗ 19/12/21), στο Δήμο μας, καταγράφει ΤΕΣΣΕΡΑ (04) κρούσματα, από ΤΡΙΑ (03) τις προηγούμενες, χωρίς κανένα από αυτά να νοσηλεύεται.
Εφιστούμε την ΠΡΟΣΟΧΗ όλων των Δημοτών μας, στην
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021
ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ !!!!!
Φωτοστιγμές από το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο χωριό μας!!!
Σε γιορτινό κλίμα άναψε και στο χωριό μας το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σήμερα 12-12-2021 στην πλατεία του χωριού μας.
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021
Διεθνές Συνέδριο με θέμα "ΣΑΛΑΜΙΝΑ -ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"!!!
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021
Την Κυριακή 12-12-21 φωταγωγείτε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο χωριό μας!!!
Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 05:30 μ.μ.
στην πλατεία του χωριού μας θα ανάψουν τα λαμπιόνια
στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του χωριού μας!!!
Δ. Σ. "ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ"
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
Πρώτη Συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά»
Πρώτη Συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά»
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά».Ο Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τα νέα μέλη και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους. Κατόπιν τα μέλη συστήθηκαν και μίλησαν για τους στόχους τους. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στους σκοπούς του Συλλόγου από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μελλοντικά σχέδια και τις προσδοκίες.
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη μοιράστηκαν εμπειρίες, ιδέες, στόχους και οράματα, ενώ ο Μακαριώτατος τους συμβούλευσε πατρικά για το καλό και την πορεία του Συλλόγου.
Σκοπός του Κέντρου είναι η καταγραφή, η έρευνα και η μελέτη της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής εξέλιξης της Βοιωτίας. Εξάλλου, η Βοιωτική γη έχει να παρουσιάσει σημαντικές πόλεις όπως η Θήβα, η Λειβαδιά, ο Ορχομενός, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές, η Τανάγρα κ.λ.π. Παράλληλα η Θήβα είναι η μόνη πόλη που κατοικείται συνεχώς για 10.000 χρόνια. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πολλές φορές έχει τονίσει την ανάγκη οι θησαυροί του τόπου μας να λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή και τον σεβασμό στην διάσωσή τους. Το Κέντρο αναλαμβάνει κατά καιρούς σημαντικές πρωτοβουλίες και διοργανώνει αξιόλογες δράσεις, όπως εκδηλώσεις, μαθητικούς διαγωνισμούς κ.α..
Την νέα σύνθεση του Κέντρου αποτελούν:
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021
" Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος. Ο Παύλος Τούτουζας."
«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…
Καλό σου ταξίδι»
Χριστόδουλος Στεφανάδης
Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.
Συγκινεί η ανάρτηση του συναδέλφου του Καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο».
Συγκεκριμένα γράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης:
«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία…
…Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη…
…Που «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του…
…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…
Καλό σου ταξίδι»
........................................................
Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας
Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της «Nominating Committee», επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
Η μούργα
Του Πάνου Λάμπρου
Κάθε χρόνο, από τις αρχές Νοεμβρίου, άρχιζε να τρέχει η μούργα από το λιοτρίβι του Κατζέλη. Το αυλάκι πέρναγε από την Ξερόβρυση, από την Σούμα και όλη η ρεματιά ανάμεσα στο Κασκαβέλι και στο Ρημόκαστρο μύριζε λάδι, μούργα και λιοκόκκι.
Μερικά παιδιά από την άκρη του χωριού κατηφόριζαν γελαστά και με φωνές κάθε μεσημέρι μετά από το σχόλασμα του Δημοτικού. Πηγαίνανε να μαζέψουνε την μούργα. Μαζί τους και ο Σαραφείμης. Πάντα χαρούμενος και χορατατζής. Κρατούσανε κρεμασμένα από το ξύλινο χερούλι κάτι αλουμινένια κατσαρολάκια και από μια βαθειά κουτάλα. Στην κωλότσεπη είχανε την φούρκα και το λάστιχο κρεμόταν. Από τις τσέπες ακουγόντουσαν οι διαλεγμένες στρογγυλές πέτρες, τα πολεμοφόδια.
Στο αυλάκι βάζανε ξερά σμύρνα και άλλα φρύγανα και πέτρες. Κάνανε μικρά φράγματα. Τότε εκεί τα ζεστά μαύρα απόνερα του λιοτριβιού, που το πρωί και το βράδυ αχνίζανε, άρχιζαν να στριφογυρίζουν. Από μια άκρη, κάτω από τα φρύγανα, έφευγε το μαύρο νερό αλλά το χρυσαφένιο λάδι κρατιόταν και επέπλεε. Έτσι τα παιδιά το μαζεύανε προσεκτικά με την κουτάλα.
Υπήρχε και προτεραιότητα στο μάζεμα. Όποιος πήγαινε πρώτος ήτανε πιο μπροστά στο αυλάκι. Οι άλλοι πιο πίσω. Μόνο μερικές γριές δεν είχανε σειρά. Μαζεύανε το λάδι για να το φάνε και όχι για να φτιάξουνε σαπούνια. Αυτές μαζεύανε αμίλητες λαδάκι όπου γουστάρανε και τα παιδιά όχι μόνο δεν διαμαρτύρονταν αλλά πρόθυμα τις βοηθούσανε και από πάνω. Πιο πολύ τις βοηθούσε ο Σαραφείμης. Μετά οι γριές δίνανε την ευχή, Ουράτ΄ν, λέγανε και ανηφορίζανε σκυμμένες για το χωριό. Όταν γέμιζε το κατσαρολάκι τα παιδιά γυρίζανε στο σπίτι και το αδειάζανε στο μεγάλο σιδερένιο βαρέλι με την κάνουλα, που ήταν στην αυλή.
Εκεί περίμενε σκεπασμένο ώσπου να τελειώσει η σπορά και το μάζεμα της ελιάς. Μετά, μια καλή ημέρα, μαζευόντουσαν οι μεγάλοι και ανάβανε φωτιά για να φτιάξουνε σαπούνι. Ίκνι αλάργα τ μος ου βέϊ ν ση εδε ν ντούαρτ (φύγετε μακρυά να μην σας πάει στα μάτια και στα χέρια) φώναζαν. Τα παιδιά καθόντουσαν γύρω- γύρω. Ζεσταινόντουσαν και κοιτάγανε. Μόνο όταν κρύωνε το σαπούνι στα καλούπια επιτρεπότανε να πλησιάσουνε.
Επετειακή εκδήλωση για την προσφορά της Θήβας στην Επανάσταση του 1821!!!
«Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821»
Επετειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας
Ποια ήταν η προσφορά της Θήβας στην Επανάσταση του 1821; Ποια ήταν η συμβολή των Θηβαίων πολεμιστών στην έκβαση του Αγώνα και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό;
Σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή πτυχή της Ιστορίας επικεντρώνεται η εκδήλωση με θέμα «Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821-1829: Συμβολή στην ιστορική μνήμη», που διοργανώνει ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας(ΔΟΘ) αυτή την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Βοιωτίας.
Κεντρικοί ομιλητές:
- Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Νίκος Τρικαλίτης, δημοσιογράφος – ερευνητής
- Κωνσταντίνος Τρικαλίτης, θεολόγος – ιστορικός
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα τιμηθούν
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021
Τυχεροί που ζούμε στο Κασκαβελάκι μας !!!
Το χωριό μας είναι το μέρος που ηρεμεί τις σκέψεις μας!!! Είναι το μέρος που ο χρόνος κυλάει αλλιώς,
υπάρχει θα λέγαμε μια διαστολή του χωροχρόνου.
Οι ρυθμοί ζωής αλλάζουν και μαζί και οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Το χωριό ηρεμεί το θηρίο της καθημερινότητας, δίνει οξυγόνο στην ψυχή, μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε κάθε πτυχή του…
Τυχεροί που ζούμε στο Κασκαβελάκι μας !!!