επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ


Ελληνική Δημοκρατία         
Νομός Βοιωτίας
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ  
ΔΗΜΑΡΧΟΣ                

Προτάσεις του Δήμου Αλιάρτου για τον χωροταξικό σχεδιασμό της
Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πρέπει να ληφθούν  υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής  και οι δυνατότητες ανάπτυξής της και να συμπεριληφθούν στην τελική πρόταση.
Εξυπακούεται ότι  το σχέδιο ανάπτυξης που θα προταθεί, καθώς και η χωροθέτηση  συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, απαιτούν  συγκεκριμένες δράσεις και φυσικά την ανάλογη χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση  το σχέδιο ανάπτυξης του κάθε Δήμου, δεν αποτελεί   στοίχημα για τον συγκεκριμένο Δήμο μόνο, αλλά και στόχο όλης της Περιφέρειας, στα πλαίσια της ενίσχυσης της περιφερειακής Συνείδησης και κυρίως της Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τον Δήμο Αλιάρτου, ο οποίος αποτελείται από την Δημοτική ενότητα Αλιάρτου  και την Δημοτική ενότητα Θεσπιών πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω χαρακτηριστικά του.
               Α. Γεωφυσική θέση και υποδομές που ενισχύουν αυτή
1.         Είναι κατεξοχήν αγροτικός Δήμος
2.         Είναι  ακριβώς στο κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας με την έδρα του να έχει ακριβώς την ίδια απόσταση από τις δύο πόλεις την Λιβαδειά και την Θήβα, αλλά και από το ένα άκρο του Νομού(Οινόφυτα),έως το άλλο (Αράχοβα) και μικρή απόσταση από την Αθήνα.
3.         Είναι στους πρόποδες του Ελικώνα και μπροστά του απλώνεται η πεδιάδα της Κωπαϊδας,από την μία πλευρά και ο κάμπος των Θεσπιών από την άλλη.
4.         Εφάπτεται σχεδόν με τον Βοιωτικό Κηφισό, του οποίου μεγάλο τμήμα ρέει εντός των ορίων  του Δήμου
5.         Διασχίζεται από την Π.Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας
6.         Είναι δίπλα από την Νέα οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης
7.         Διασχίζεται από σιδηροδρομικό δίκτυο και διαθέτει σταθμό.
8.         Διασχίζεται από τον δρόμο Θήβα-ΒΙΠΕ Θίσβης.
9.         Είναι η έδρα του Οργανισμού Κωπαΐδας, καθώς και των υπηρεσιών, ΚΕΠΥΕΛ Θηβών, Αμπελουργικού Φυτωρίου ,Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, Αγροτικού Κτηνιατρίου, Σταθμού Γεωργικής έρευνας.
10.       Διαθέτει ακίνητη περιουσία, σε κτήρια και γη .

Β. Προτάσεις  για ανάπτυξη
1.         Αξιοποίηση της Κωπαΐδας. Υποδομές στο οδικό και αρδευτικό δίκτυο . Δημιουργία  Δημοπρατηρίου
2.         Στα πλαίσια της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος ,επιβάλλεται η μεταφορά  Γεωπονικού τμήματος, δεδομένης και της ακίνητης περιουσίας που το Γεωπονικό πανεπιστήμιο διαθέτει στην Κωπαϊδα. Για τη στέγασή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του οργανισμού Κωπαΐδας (εκκοκιστήριο κλ).    Επίσης προτείνουμε την δημιουργία ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Κήπων και προς τούτο μπορεί να χρησιμοποιηθούν και  οι εγκαταστάσεις του υπό ανέγερση διοικητηρίου των Θεσπιών
3.         Κήποι Αλιάρτου, αποτελούσαν την έδρα της αγγλικής εταιρείας που αποξήρανε την λίμνη της Κωπαΐδας, υπάρχουν κτήρια που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα και λόγω του ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος  καταστρέφονται. Είναι περίπου 120 στρέμματα  και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βοτανικό κήπο, χώρο φιλοξενίας συνεδρίων, Κέντρο περιβαλλοντικής  εκπ/σης  κτλ. Απαραίτητη προϋπόθεση να περάσουν στην κυριότητα του Δήμου.
4.         Ανάδειξη του ιστορικού πλεονεκτήματος  της περιοχής.
•           Η ιστορική θέση των αρχαίων Θεσπιών, με το βάρος του ονόματος τους και τα αρχαία μνημεία που πρέπει να αναδειχτούν,
•           Η  κοιλάδα των Μουσών στην Άσκρη, που θεωρείται και πατρίδα του Ησιόδου, με το αρχαίο θέατρο που πρέπει να αναδειχτεί, δημιουργούν το κίνητρο επισκεψιμότητας, που  μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να λειτουργήσει το Μουσείο των Θεσπιών, το οποίο σε συνδυασμό με το νέο μουσείο της Θήβας που σύντομα θα δοθεί σε χρήση, μπορεί να δημιουργήσει μία σημαντικότατη «τουριστική οδό» Αθήνα-Θήβα-Θεσπιές-Δελφοί, ικανή να μεταβάλλει την εικόνα της περιοχής.
•           Ανάδειξη της μεσαιωνικής ιστορίας της περιοχής, χαρακτηριστικά δείγματα της οποίας είναι οι πύργοι της Αλιάρτου, της Άσκρης και του Υψηλάντη
Σε συνδυασμό με τα μοναστήρια της περιοχής καθώς και πλήθους μνημείων βυζαντινών και μεταβυζαντινών, τα οποία έχουν ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα, μπορεί να λειτουργήσει και ως άξονας θρησκευτικού τουρισμού, σε αυτό βοηθά το ψηφιακό μουσείο χριστιανικής Βοιωτίας που λειτουργεί στην Αλίαρτο.
5.         Ανάδειξη του Ελικώνα, ως τουριστικό προορισμό με ήπιες μορφές ανάπτυξης,κυνηγετικά καταφύγια, ορεινός  αθλητισμός (πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, κτλ).Απαιτούνται  υποδομές,(κυρίως οδικό δίκτυο).
6.         Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικών μνημείων ,όπως ο καταρράκτης της πέτρας αλλά και ιστορικών γεγονότων μεγάλης εθνικής σπουδαιότητας όπως η μάχη της Πέτρας, που αποτέλεσε την τελευταία μάχη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
7.         Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού
8.           Στο Δήμο Αλιάρτου υπάρχουν δύο Δημοτικά στάδια(ένα στην Αλίαρτο και ένα Θεσπιές) και δύο υπό κατασκευή κλειστά γυμναστήρια (Αλίαρτο, Μαυρομάτι)  τα οποία μπορούν να μπουν  στον αθλητικό χάρτη για διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων. Πλεονέκτημα αποτελεί η εγγύτητα στην Αθήνα. Απαιτείται ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων

             Γ. Αναγκαίες υποδομές που απαιτούνται
1.         Ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης της  ΠΕΟ Αθηνών- Λαμίας στο τμήμα Θηβας -Λιβαδειάς
2.         Λειτουργία του Προαστιακού σιδηροδρόμου ο οποίος πρέπει να φτάσει στην έδρα της περιφέρειας τη Λαμία.
                                                                          Αλίαρτος 22-02-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: