επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ο Ναός μας πανηγυρίζει την εφέστια εικόνα της "Παναγίας Οδηγήτριας"

 


" ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ"
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ όπου ιερό εικόνισμά της φυλάσσεται στο Ναό μας.
Φέρεται εις γνώσιν του ευσεβούς Λαού του Λεονταρίου ότι μετά πάσης λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα Εορταστεί με πανηγυρικό διήμερο στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία η εορτή (εκ μεταφοράς) κατά το κάτωθι Πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 Ιουνίου, ώρα: 7.30 μ.μ.
Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετ'αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 Ιουνίου, ώρα: 7.30 π.μ.  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ, ώρα: 6.30 μ.μ.
Αναστάσιμος εσπερινός.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Ιουνίου, ώρα 7.30 π.μ.
Όρθρος και η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία

Σε όλες τις ακολουθίες, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκας προστασίας κατά της πανδημίας.
Προσκαλούμε όλους εσάς να προσέλθετε στην Εορτή της Δεύτερης Πανηγύρεως του Ναού μας και όλοι μαζί - Κλήρος & Λαός - να ενώσουμε τις ευχαριστίες μας και τις δεήσεις μας προς την Κυρά μας Παναγία.
Η συμμετοχή σας σε αυτή την Λαμπρά Εορτή θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Εκ του Ιερού Ναού!!!


Μικρό ιστορικό της εφέστιας εικόνας του Ναού μας, Παναγίας της Οδηγήτριας!!!


Παναγία Οδηγήτρια, «Δαπάνη Λουκά  Δ. Σπανού»
   
" Μικρό ιστορικό της εφέστιας εικόνας του Ναού μας της Παναγίας Οδηγήτριας: Εδώ και λίγα χρόνια στον Ναό μας, τον Προφήτη Ηλία, έχει μεταφερθεί από το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, -σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών ευλαβών ενοριτών, που θυμούνται την εικόνα να ήταν εκεί για πολλά χρόνια-, η εικόνα της «Παναγίας της Οδηγήτριας». Η εικόνα είναι Ναζαρινής τεχνοτροπίας, δηλαδή της τεχνοτροπίας εκείνης, που ξεκίνησε στην Δύση, και μετέτρεψε την εικόνα σε θρησκευτική ζωγραφιά. Έτσι η εικόνα από δισδιάστατη, στην βυζαντινή αγιογραφία, έγινε τρισδιάστατη ελαιογραφία με φυσιοκρατική απόδοση των μορφών. Στην Ελλάδα η Ναζαρινή τεχνοτροπία, διήρκησε περίπου 100 χρόνια, από το 1830 μέχρι το 1930 ή και λίγο περισσότερο. Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 94 εκ ύψος και 86 εκ. πλάτος, τα χρώματα είναι πολύ καλά διατηρημένα, και παρόλη την τεχνοτροπία η Παναγία είναι σαν να σου μιλάει, στην καρδιά σου… Η εικόνα δεν γράφει, ή με τον καιρό έσβησε τον δημιουργό της, το αγιογράφο που την έφτιαξε. Αν προσέξουμε όμως καλά, κάτω και περίπου στο κέντρο αναφέρει: «Δαπάνη Λουκά  Δ. Σπανού». Δωρητής λοιπόν της εικόνας, είναι (μακαρίτης πλέον) ο Λουκάς Δ. Σπανός. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των ενοριτών την εικόνα έφερε στην Αγία Παρασκευή η κόρη του Δωρητή κ. Βήτα (Αφροδίτη) περίπου 55 χρόνια πριν (δηλαδή περίπου το 1965).

Η Παναγία η Οδηγήτρια είναι σύμφωνα με την παράδοση, ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν». Κατά την συναξαριστική παράδοση ο Ιερός Ευαγγελιστής φιλοτέχνησε την εικόνα ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα: «Ἡ χάρις τοῦ παρ’ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη μετ’ αὐτῆς». Η Εικόνα αυτή διασωθείσα στην Παλαιστίνη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού, από την Αυτοκράτειρα Ευδοκία, ως δώρο στην αδελφή του Θεοδοσίου Αγία Πουλχερία και κατετέθη υπ’ αυτής στην Μονή των Οδηγών, της οποίας ήταν κτιτόρισσα. Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας επετέλεσε αναρίθμητα θαύματα (όπως την διάσωση της Κωνσταντινούπολης το 717 μ.Χ., από τους Άραβες) και τελικά καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ. Αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Μεγαλυνάριον
Τῆς Ὁδηγητρίας τήν θαυμαστήν, δεῦτε νῦν Εἰκόναν, προσκυνήσωμεν εὐλαβῶς, ἐξ ἧς θεία χάρις προέρχεται ὡς μάννα, τάς τῶν πιστῶν καρδίας, ἀεί ἐκτρέφουσα.
Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Μήτηρ ὡς φιλόστοργος τοῖς πιστοῖς, ἔδωκας, Παρθένε, ὡς ἀκένωτον ποταμόν, χάριτος ἐνθέου, τήν θείαν Σου Εἰκόνα, ἥν πίστει προσκυνοῦντες, Σέ μεγαλύνομεν.

                              Έγραφον εν Λεονταρίω Βοιωτίας την 1 Αυγούστου 2020
                                         Ο δούλος του Θεού,   Νικόλαος  Ι.  Δημητρίου"





2289

Δεν υπάρχουν σχόλια: