Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

"Έφυγε" από την ζωή ο γλύπτης του Ηρώου μας Γεώργιος Καλακαλλάς!!!

 


Έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, ο διακεκριμένος γλύπτης και Καθηγητής του ΕΜΠ, Γεώργιος Καλακαλλάς. Ο γλύπτης είχε φιλοτεχνήσει και το άγαλμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" που κοσμεί την πλατεία του χωριού μας, και αποτελεί το ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ του χωριού μας, είναι δε μαζί με την εκκλησία το κυριότερο τοπόσημο του χωριού μας. 

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην πλατεία την δεκαετία του '70 επί προεδρίας Βασίλη Βενιζέλου. Να σημειώσουμε ότι για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την οποία διαχρονικά αγωνίστηκαν οι Έλληνες, ο Ρήγας Φεραίος έγραψε: "ο πολίτης πρέπει, ή να αγωνίζεται για την ελευθερία ή να ζει με ελευθερία"!!!




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του γλύπτη Γ. Καλακαλλά
Ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς

Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Παππά.

Αποφοίτησε το 1962 λαμβάνοντας Πτυχίο Γλυπτικής και Πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών. Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε Βασιλικό ίδρυμα για την μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, από το 1959 έως το 1962. Το 1962 απέσπασε το πρώτο του βραβείο, ύστερα από διαγωνισμό, για το Μνημείο του Αυξεντίου στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς εργάσθηκε ανελλιπώς στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. από το 1965 έως το 2005. Ανέπτυξε συνεχή και συνεπή εκπαιδευτική δραστηριότητα όλα τα χρόνια που δίδαξε στο Ε.Μ.Π στα πλαίσια των μαθημάτων του Εργαστηρίου Πλαστικής του οποίου διατέλεσε Διευθυντής ως Τακτικός Καθηγητής.

Κατείχε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή ενώ συνεχίζει να εργάζεται στο εργαστήριο του στο Γέρακα όπου και ζει από το 1989.

Έχει πραγματοποιήσει 38 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «ΩΡΑ», Αθήνα.
Γκαλερί «ΖΥΓΟΣ», Αθήνα.
Δημοτική Πινακοθήκη, Λάρισα, Μουσείο Κατσίγρα.
Πανεπιστήμιο EOTVOS, Ουγγαρία.
Αίθουσα Τέχνης, Ξενοδοχείο «Cape Sounio».

Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περί τις 90 εκθέσεις στο εξωτερικό (ενδεικτικά: Λονδίνο, Παρίσι, Βουκουρέστι, Σάο Πάολο, Κύπρος, Βουδαπέστη, Αλεξάνδρεια, Ρώμη, Αρέτσο, Κάμπροβο Βουλγαρίας, Ουάσιγκτον).

Έργα του βρίσκονται τοποθετημένα σε πολλούς δημόσιους χώρους ανά την Ελλάδα.

Ενδεικτικά:
■ Στη Σκάλα Ωρωπού, έργο σε μάρμαρο ύψους 2,20 μ.

■ Στη Φιλοθέη, έργο σε μάρμαρο 2,60 μ.

■ Στη Λάρισα, άγαλμα του Ιπποκράτη σε μάρμαρο ύψους 4,20 μ.


■ Στα Ζαγοροχώρια, «Ηρωίδα Γυναίκα της Πίνδου» (Ζαγορίσια γυναίκα), σε χαλκό, ύψους 6 μ.
■ Στο Δήμο Χολαργού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Περικλέους, «Περικλής» σε χαλκό, ύψους 2,60 μ.
■ Στην Αθήνα, στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, έργο με τίτλο «Συνάντηση Ιδεών», σε μάρμαρο.

■ Στην Πλατεία του Τυρνάβου, βρίσκονται τοποθετημένα τρία έργα του.


■ Στο Δίστομο, έργο του με τίτλο «Παγκόσμιο Φιλί», σε χαλκό, ύψους 7,00 μ. για την μεγάλη σφαγή κατά την Κατοχή από τους Γερμανούς.

■ Στην Κύπρο, στη Λάρνακα, μνημείο των Αρμενίων, ύψους 4,00 μ.

Έχει φιλοτεχνήσει πολλά μετάλλια διαφόρων συνθέσεων, σε χαλκό, ασήμι, και πλεξιγκλάς κ.ά.

Σημαντικός αριθμός έργων του
βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Γλυπτοθήκες και Ιδρύματα (Εθνική Πινακοθήκη, Εθνική Γλυπτοθήκη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο I. Βορρέ, Σκιρώνειο Μουσείο, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Μουσείο Βούρου-Ευταξία, Υπαίθριο Μουσείο Burgas και Μουσείο Gabrovo στη Βουλγαρία, Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα, στο Μουσείο Ιατρικής στη Λάρισα, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Καναδάς, Η.Π.Α, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αίγυπτο, Κύπρο).

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις για τη συμμετοχή του σε εκθέσεις, πανελλήνιους διαγωνισμούς και συμπόσια.

Ενδεικτικά:

■ Βραβείο για την Μπιενάλε στη Φιλοθέη.
■ Ά Βραβείο στην Έκθεση Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
■ Χάλκινο Μετάλλιο για την έκθεση μεταλλίων Venezia, Monte-catini Arezzo (Ιταλία).
Απονομή Χρυσού Μεταλλίου και Παπύρου από την Academia Internationale BURCKHARDT (Campidoglio d’ oro).
■ Χρυσό Μετάλλιο από τον Μ.Ε.Σ. Λαρίσης «Αριστεύς».
■ ‘Β Διεθνές Βραβείο στο Συμπόσιο Γλυπτικής του Burgas της Βουλγαρίας.
■ Βραβείο Premio Jacob Burckhardt στο Campidoglio- ROMA.
■ Α Βραβείο για την προσφορά του στην Εκπαίδευση από την Association Europeenne des Enseignants, σε ειδική τελετή στην Αρχαιολογική Εταιρεία.
■ Ά Βραβείο Αργυρού ECU από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεισφορά του στην προαγωγή της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Το βραβείο του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της A.E.D.E Edmon Klepsch.
■ Δίπλωμα Τιμής από την Associazione Liberi Professionisti Europei για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή τέχνη, Ιταλία, 1975.
■ Αργυρό Μετάλλιο Τιμής από τη Societe d’Encouragement au Progres, Γαλλία, 2000.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις σχετικές με την τέχνη και το έργο του.

Έχει παραχωρήσει πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το 1998, προβλήθηκε από την NET αφιέρωμα στο έργο του, με τίτλο «Η Δημιουργία ενός Αγάλματος –
Ένα αφιέρωμα στον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά», διάρκειας 1 1/2 ώρας, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα του, έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:

■ «Γλυπτική», εκδόσεις Ψύχαλος, Αθήνα,1998.
■ «Πλαστικές Δημιουργίες I και II». Εκδόθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π) το 1995 και αφορά τις εργασίες των σπουδαστών του στην Αρχιτεκτονική Σχολή οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί «TITANIUM».
■ «Διαφυγή», υπό έκδοση. Θα περιλαμβάνει τις σκέψεις του πάνω στην τέχνη και το απόσταγμα της εμπειρίας του σχετικά με τη διδασκαλία της.

Πληθώρα βιογραφικών αναφορών σχετικά με τον Γεώργιο Καλακαλλά υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς εργάσθηκε ανελλιπώς στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. από το 1965 έως το 2005. Ανέπτυξε συνεχή και συνεπή εκπαιδευτική δραστηριότητα όλα τα χρόνια που δίδαξε στο Ε.Μ.Π στα πλαίσια των μαθημάτων του Εργαστηρίου Πλαστικής του οποίου διατέλεσε Διευθυντής ως Τακτικός Καθηγητής.

Σήμερα κατέχει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή ενώ συνεχίζει να εργάζεται στο εργαστήριο του στο Γέρακα όπου και ζει από το 1989.


..................................

Εικόνες από την επίσκεψη στο εργαστήρι του γλύπτη της φιλότεχνου εκπαιδευτικού και φίλης Άρτεμις Θεοδώρου





2348

Δεν υπάρχουν σχόλια: