επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Ο δικός μας Άη Βασίλης!!!


Ο ΑΓΙΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, και μοιράζει όχι δώρα σε κουτιά αλλά γυρνάει αυτές τις μέρες με το μπαστουνάκι του και ευλογεί με την Δεσποτική του ευλογία τά σπίτια που ζουν την εν Χριστώ Ορθόδοξη πίστη, με Αγάπη, ευσπλαχνία και φιλοξενία στον πλησίον, Ευλογεί τους φτωχούς τω πνεύματι αλλά πλούσιους με την χάριν του Θεού.
Η δικά μας Ελληνορθόδοξης παράδοση δεν έχει καμιά σχέση με τον Σαντά Κλαους της Δύσης, ενας χοντρούλλης παππούλης  που κατεβαίνει δήθεν από την καμινάδα και φέρνει δώρα...και έρχεται με ελκυθρο με ταράνδους από την Φιλλανδια. Εμεις στην Ελληνική Παράδοση, ο Άγιος Βασίλειος είναι Μικρασιάτης μελαχρινός, αδύνατος, γελαστος μέ μαύρα γένια, και καμαρωτά φρύδια, ντυμένος σαν βυζαντινός πεζοπόρος με σκουφί και πέδιλα.
Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος, ξεκινούσε μετά τα Χριστούγεννα με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε από διάφορους τόπους και χάριζε τις ευλογίες του. Έζησε στη Καππαδοκία διετέλεσε επίσκοπος Καππαδοκίας η Καισσαρειας.... Εκοιμηθη την 1ην Ιανουαρίου το 379 μ.χ. ετών 49,αφηνοντας μας πλήθος συγγραμμάτων. Η εκκλησία τον βάζει 1η Ιανουαρίου, ως πρότυπο βιοτης καθότι στο πρόσωπο του περιελάμβανε και Όσιο, δηλ Μόναχο, Ασκητή, Ιεράρχη, Λογιο θεολόγο, συγγραφέα Επισκοπον πόλλων συγγραμμάτων.
ΓΙΑΤΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ??ΟΤΑΝ Ο ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ήτο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ,ο Έπαρχος θέλησε να είσπραξη φόρους .Οι χριστιανοί μάζεψαν ότι πολύτιμο είχαν και τα παρέδωσαν στο Δεσπότη .Αυτός μαζί με τους χριστιανούς τους μάζεψε όλους και βγήκαν να τον προϋπαντήσουν... η πειθώ του Αγίου έπεσαν τον Έπαρχο να μη πάρει τα  δώρα .Τότε ζήτησε από τον κόσμο να φτιάξουν πίττες και να βάλουν μέσα ότι πολύτιμο μάζεψαν...αφού έκοψαν τις πίττες βρήκαν ακριβώς ο καθένας το δικό του πολύτιμο αντικείμενο.
Τό ίδιο και 'μείς κόβουμε την πρωτοχρονιά την Βασιλόπιττα.
Άγιε του θεού πρέσβευε υπέρ ημων και του κόσμου Σου, απαντα...
Καλή Πρωτοχρονιά με την ευλογία του στα Σπίτια μας.....


ΠΗΓΗ: 

Π.Νεκταριος Αυγερος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: