επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Φωτορεπορτάζ από τους χαιρετισμούς για τον ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ!!!

Χαιρετισμούς έγιναν από τους:
Πρόεδρο Δημοτικής  Κοινότητας Λεονταρίου, κ. Ουρανία Γερογιάννη
Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, κ. Γεώργιο Αραπίτσα
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος, κ. Λουκία Θεοδώρου-Μαγουλά
Αντιπερειφεριάρχη Βοιωτίας, κ. Γεώργιο Ντασιώτη
Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Λευτέρη Κτιστάκη
Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Γεώργιο Μουλκιώτη

Η Πρόεδρος της Δημοτικής  Κοινότητας Λεονταρίου, κ. Ουρανία Γερογιάννη


Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, κ. Γεώργιος Αραπίτσας

Ο Βουλευτής Βοιωτίας, κ. Ελευθέριος Κτιστάκης



Ο Βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γεώργιος Μουλκιώτης


                                        Ο Αντιπερειφεριάρχης Βοιωτίας, κ. Γεώργιος Ντασιώτης


Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος,
 κ. Λουκία Θεοδώρου-Μαγουλά



Ομιλία έγινε μετά τους χαιρετισμούς από τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Νικόλαο Φ. Δημητρίου


Να σημειώσουμε ότι η Βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου ήρθε προς το τέλος και έστειλε τον χαιρετισμό της τον οποίο και δημοσιεύσαμε.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος!!!

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση

σας προσκαλούμε στα ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ


του ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ  

που βρίσκεται έναντι του Γηπέδου του Λεονταρίου Βοιωτίας,

Επ’ ονόματι

της ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2024

και ώρα 18:30 μ.μ.

Υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γεωργίου

σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:



2947/14-9-24

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

"Η μεγαλύτερη αγάπη είναι η θυσία" - Χαριστήριος Λόγος εις τον Ήρωα Λάμπρο Νικολάου!!!

 


Κύπρος - 1974

Λάμπρος Νικολάου

"Η μεγαλύτερη αγάπη είναι η θυσία"

Πριν λίγες μέρες στην πλατεία του Λεονταρίου έλαβε χώρα μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θυσία του Ήρωα Λάμπρου Νικολάου, ο οποίος έπεσε στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ), κατά τη δεύτερη εισβολή (ΑΤΤΙΛΑΣ 2) των Τούρκων στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Ο Ήρωας Λάμπρος Νικολάου είχε πάρει το δρόμο επιστροφής για την πατρίδα όταν έγινε η πρώτη εισβολή (ΑΤΤΙΛΑΣ 1) και επέστρεψε στην Κύπρο για να υπερασπιστεί ελληνική επικράτεια. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι λίγο-πολύ γνωστά όπως και η πορεία του Ήρωα προς τη θυσία. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι η μαρτυρία συμπολεμιστή του, Λοχία της ΕΛΔΥΚ, Ευάγελο Μπραουδάκη. Την ώρα που η φωτιά της μάχης «ψήλωνε» και την ώρα που οι ήρωες υπερασπιστές της ΕΛ.ΔΥ.Κ ανακάτευαν τα χνώτα τους με τον θάνατο, ο Λάμπρος, ο δικός μας Λάμπρος Νικολάου από το Λεοντάρι, στάθηκε όσο χίλιοι ήρωες, σαν άλλος Σπαρτιάτης στις «παγκόσμιες» Θερμοπύλες, σαν στρατιώτης που δεν απατά τον όρκο του: «να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου, τας Σημαίας» και αποκρινόμενος στον συμπολεμιστή του Μπραουδάκη είπε: « φύγε να σωθείς». Στη φράση αυτή περιλαμβάνεται όλο το νόημα όσων έπεσαν στην Κύπρο και αυτή ήταν και η μεγαλύτερη θυσία του ένδοξου 4ου Λόχου του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, ο οποίος κατά το ήμισυ έμεινε για πάντα στην Κύπρο, όπως πρόσταζε η αγάπη για την πατρίδα, ο ηρωισμός και ο όρκος.
Το νόημα της θυσίας για την πατρίδα που εγκαθιδρύθηκε στον Λάμπρο Νικολάου και που έγινε πράξη στην Κύπρο ξεπερνά υπερβαίνει τα συνηθισμένα ανθρώπινα όρια. Το «Εν Αρχή Ην η Πράξη» του Γκαίτε, διαπέρασε τη συνείδηση του Λάμπρου Νικολάου και στάθηκε μπροστά μας σαν κανόνας, μέσα από τη θυσία του, φαντάζει τόσο μικρό σαν έκφραση αλλά τόσο ανυπέρβλητο σαν πράξη και εκτέλεση. Χωρίς την πράξη κάθε λόγος στερείται υποστάσεως. Γιατί «η γλώσσα μπορεί να υπόσχεται ο,τι θέλει, όχι όμως ο νους». Επομένως, « άνδρες που δοξάστηκαν με τα έργα τους, με έργα μόνο θα ταίριαζε να τιμηθούν», εξ ου και το άγαλμα του Λάμπρου στη μέση της πλατείας του Λεονταρίου.
Όλο τα παραπάνω συμπυκνώνουν το νόημα της πατρίδας και της ιδέας της. Προερχόμενα απευθείας από τον Όμηρο της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, όπου πάνω από την κλαγγή των όπλων, τους αλαλαγμούς των μαχών αλλά και κάθε δελεαστικής προσφοράς και κινδύνου, ακούγεται η φωνή της πατρίδας, που αιώνια συγκινεί και συγκλονίζει την ανθρώπινη καρδιά.
Γι’ αυτό και η θυσία του Λάμπρου Νικολάου την 16η Αυγούστου του 1974 έλαβε « αθάνατο έπαινο και περίλαμπρο τάφο, όχι τόσο τον τάφο όπου κείτεται, αλλά εκείνο όπου η δόξα του επιζεί, για να μνημονεύεται αιώνια σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, είτε για λόγο είτε για δράση. Γιατί τάφος των ενδόξων ανδρών είναι η γη ολόκληρη και γιατί θεμέλιο της ευτυχίας είναι η ελευθερία και θεμέλιο της ελευθερίας είναι η δυνατή ψυχή».
Αθάνατος…
Κυριάκος Σ. Λιάκος
Εκπαιδευτικός – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση (M.A)
07-09-2024

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Με δόξα και τιμές εορτάσθηκαν τα 50 χρόνια της θυσίας του Ήρωα "Λάμπρου Νικολάου" στο χωριό μας!!! (ΜΕΡΟΣ 2ον: Επιμνημόσυνη Δέηση)

 



Μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση
 μπροστά στην προτομή του

 ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 
στην πλατεία του χωριού μας,
από τον Εφημέριος μας Ιερέα του Ναού μας Προφήτη Ηλία
και λίαν αγαπητό μας Παπαγρηγόρη, 
με τον Πρωτοψάλτη μας κ. Ηλία Φροσυνό, 
και την διακονία του Ιερόπαις Γεωργίου.

Παρόντες οι αρχές του τόπου, οι συμπολεμιστές του, η οικογενειά του, αξιωματικοί του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, 
και όλοι οι συγχωριανοί του ΗΡΩΑ, 
συμπροσευχόμενοι υπέρ αναπάυσεως της ψυχής του!!!







Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώτα Πούλου: «50 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του συντοπίτη μας Λάμπρου Νικολάου στην Κύπρο»

 



«50 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του συντοπίτη μας Λάμπρου Νικολάου στην Κύπρο»

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο. Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι και εγκλωβισμένοι.

Έχουμε υποχρέωση, να αγωνιστούμε για μία οριστική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Είναι και μία οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των πεσόντων μας,

Σήμερα, με την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Λάμπρου Νικολάου, που γεννήθηκε στο Λεοντάρι Θηβών Βοιωτίας, τιμούμε όλα τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας.

Ο Λάμπρος Νικολάου έδωσε τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος με απαράμιλλο θάρρος και αφοσίωση, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικά από όλμο τουρκικού αεροσκάφους, παραμένοντας μέχρι τέλους μέσα στο πολυβολείο του, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Τιμήθηκε με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπασπιστή ως αναγνώριση για την υπέρτατη προσφορά του.

Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ. Παραμένουν ζωντανοί στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, ως σύμβολα αρετής, γενναιότητας και πατριωτισμού. 

50 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε!

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Κ.Ο.

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών






Ο Γιάννης Καψάλης, μας περιμένει στα Βάγια το Σάββατο 7-9-24!!!

 


Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Με δόξα και τιμές εορτάσθηκαν τα 50 χρόνια της θυσίας του Ήρωα "Λάμπρου Νικολάου" στο χωριό μας!!! (ΜΕΡΟΣ 1ον: Μνημόσυνο)

 



Με δόξα και τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1-9-2024 στο χωριό μας και χωριό του ήρωα, Λεοντάρι Βοιωτίας εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ που έπεσε μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο μαχόμενος κατά των Τούρκων την 16-8-1974.  Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Στρατηγού ε.α. Νικόλαου Φ. Δημητρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων και την Τοπική Κοινότητα Λεονταρίου.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε μέσα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, μνημόσυνο για τον ήρωα. Το μνημόσυνο τέλεσε ο εφημέριός μας Παπαγρηγόρης με τους Ιεροψάλτες μας, Πρωτοψάλτη κ. Ηλία Ι. Φροσυνό και τον ψάλτη κ. Αγγελή Μαρίνη.

Παρόντες η οικογένεια του ήρωα, και συγκεκριμένα η αδελφή του κ. Βασιλική Κιούση-Νικολάου με όλη την οικογενειά της, τα παιδιά της και εγγόνια της. 

Ο Ανάπηρος Πολέμου, φίλος και συμπολεμιστής του ήρωα, από τα Βάγια κ. Σωτήριος Ζερκούλης, επίσης και ο συμπολεμιστής του ήρωα κ. Μπαρλάς. Παρούσα και η κ Αρβανίτη-Θανοπούλου εκπρόσωπος από την, "Πανελλήνια Επιτροπή γονέων και συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας".

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων, κ. Γεώργιος Αραπίτσας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκία Θεοδώρου-Μαγουλά, ο Αντιπεριφεριάρχης Βοιωτίας κ. Γεώργιος Ντασιώτης, η Αντιπεριφεριάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριος Κτιστάκης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώτα Πούλουο Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Γεώργιος Νιάρος, ο Αντιδήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Πέτρος Ζάγκας, ο Αντιδήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Βασίλειος Μπόλμπασης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Λεονταρίου κ. Ουρανία Γερογιάννη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Θεσπιέων κ. Αναστάσιος Βαρθαλάμης. Παρευρίσκονταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Ανθούλα Δρίτσα, κ. Μάριος Κουρούνης και κ. Άγγελος Στάθης. Ο πρώην Δήμαρχος Θεσπιέων κ. Χρίστος Κουρούνης.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εκροσώπησε,  ο Υποδιοικητής του στρατοπέδου Θηβών Συνταγματάρχης ΠΒ Τρομπούκης Σωτήριος με τον Ανθυπολοχαγό ΠΒ Βαρσαμίδη Χρήστο.

 Επίσης το παρών έδωσε και ο συγχωριανός μας Ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αριστοτέλης Προδρόμου.

Τον δίσκο με τα κόλλυβα, που πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους,  αξίζει να αναφέρουμε ότι επιμελήθηκε ο ιεροψάλτης μας κ. Ηλίας Φροσυνός.