επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Οι Μανιάτες, πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 17 Μαρτίου 1821!!!

Το σύνθημα στην Μάνη την 17-3-1821 ήταν ''ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ'' 
και όχι 
''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ'',
 δεδομένου ότι ήταν ήδη ελεύθερη 
"η αδούλωτη Μάνη", 
σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που διεκδικούσε την Ελευθερία.



 Οι Μανιάτες οπλαρχηγοί με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μαζεύτηκαν στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας, ύψωσαν τη σημαία με τις λέξεις «Νίκη ή Θάνατος» και ορκίστηκαν ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την Ελευθερία. 

«Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της επαναστάσεως, ο σπινθήρ της ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμόν των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17 Μαρτίου οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων».*

* Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης, Ελληνικά υπομνήματα ήτοι διάφορα έγγραφα και επιστολαί αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν από 1821 μέχρι 1827



Από τις σημερινές εκδηλώσεις 17-3-2021, της επετείου στην Αερόπολη, παρουσία της ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου και της Προέδρου της Επίτροπής Ελλάδα 2021 κ. Αγγελοπούλου, η οποία ήταν ντυμένη με παραδοσιακά ρούχα!!!


Στις 17 Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη και κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μάνη δεν είχε υποδουλωθεί ποτέ στους Τούρκους, (''αδούλωτη Μάνη''), και γι' αυτό λέμε ότι κήρυξε πόλεμο και όχι επανάσταση. 
Η Μάνη λοιπόν ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που κήρυξε τον αγώνα για την Ελευθερία από τους Τούρκους.

ΠΗΓΗ: 




2202

Δεν υπάρχουν σχόλια: