επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, του Προέδρου του Τ.Σ. Λεονταρίου, κ.Λιάκου Κυριάκου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 Κινέζικος μύθος
Κάποτε ένας μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο του:
'Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;''
Ο δάσκαλος του απάντησε: ''Πολύ μικρή, ωστόσο έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα θα σου δείξω την Κόλαση''...
Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων καθόταν γύρω από μια τεράστια χύτρα γεμάτη ρύζι. Όλοι όμως έμοιαζαν απελπιστικά πεινασμένοι. Ο καθένας είχε από ένα παράξενο κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα. Κάθε κουτάλι όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα τους. Η πείνα και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή..
-''Έλα» είπε μετά ο δάσκαλος. Τώρα θα σε πάω στον Παράδεισο''.
Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο, υπήρχε η ίδια χύτρα ρυζιού, οι ίδιοι άνθρωποι και. τα ίδια περίεργα κουτάλια. Εκεί όμως όλοι έμοιαζαν πραγματικά ευτυχισμένοι.
-''Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. Γιατί εδώ είναι όλοι ευτυχισμένοι, ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια και πανομοιότυπα;''
Ο δάσκαλος χαμογέλασε και απάντησε: ''Εδώ έμαθαν να ταΐζουν ο ένας τον άλλον''.

 Ο μύθος αυτός έρχεται να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά, την αξία της συνεργασίας, ιδιαίτερα, όπως αυτή προβάλλεται ή θα έπρεπε να προβάλλεται στη σύγχρονη κοινωνία. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε προσπάθειας όταν τα αποτελέσματα που επιδιώκονται αποβλέπουν στο γενικότερο καλό του κοινωνικού ή τοπικού συνόλου. Η αξία της συνεργασίας (σε συνδυασμό με το παρακλάδι της που είναι ο εθελοντισμός) και τα παρελκόμενα της, στο χωριό μας ,τον τελευταίο χρόνο έχουν λάβει σάρκα και οστά .Η αρχή έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε όταν και με τη συνεργασία όλων των φορέων ( Δήμος Αλιάρτου-Τοπικό Συμβούλιο, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Εφημερίδα Πολυάνδριον ),των συλλόγων (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ) και των καταστημάτων του Λεονταρίου (ΚΑΦΕ ΜΟΡΦΕΣ-ALTER EGO-REBEL,ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ,ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΜΟΥΡΙΑ,ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Ο.Π.Α.Π) πραγματοποιήθηκε ο 1ος ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΥ απ΄ όπου και το χωριό μας έλαβε την ονομασία του. Εν συνεχεία, τον Σεπτέμβριο, στην καθιερωμένη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ, την οποία διοργανώνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, συμμετοχή είχε και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΩΝ. Μερικές μέρες πριν, είχε διοργανωθεί από το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ εθελοντικός καθαρισμός του χωριού μας καθώς και εθελοντικό βάψιμο της παιδικής χαράς, με τη συμμετοχή κυρίως παιδιών, προς τα οποία κυρίως απευθυνόταν η εν λόγω ενέργεια προκειμένου να κατανοήσουν την αξία μιας τέτοιας κίνησης, να την υιοθετήσουν και να τους συντροφεύει καθ΄ όλη την πορεία της ζωής τους. Το γεγονός ωστόσο, για το οποίο αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και καταδεικνύει αναφανδόν την αξία της συνεργασίας ήταν  η διοργάνωση απο κοινού όλων των φορέων και συλλόγων, της εκδήλωσης προς ενίσχυση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ στις αρχές Νοεμβρίου. Σε χαλεπούς ηθικούς κυρίως και κατόπιν οικονομικούς καιρούς η δύναμη της συνεργασίας είχε ως απότοκο την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του Σχολείου μας. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε επίσης και την σημαντική ενέργεια του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ο οποίος λίγο πριν τις γιορτές διοργάνωσε επίσκεψη στο ορφανοτροφείο θηλέων "Αγία Ταβιθά" Λιβαδειάς μοιράζοντας δώρα, τρόφιμα και ρούχα στα παιδιά. Μια τέτοια ιδιαζούσης σημασίας κίνησης δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχο και τον Δήμο ο οποίος σε πνεύμα συνεργασίας διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο για την μεταφορά των επισκεπτών. Στην εκπνοή του χρόνου που μας άφησε παρουσιάζεται άλλη μια κίνηση συνεργασίας πάλι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος στον ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ διοργάνωσε μια μικρή γιορτή απευθυνόμενη στα παιδιά του χωριού προβάλλοντας την ταινία ¨ο Γιος του Αϊ Βασίλη¨. Είναι φανερός επομένως μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας  και ο ρόλος του Ενοριακού μας Κέντρου, ενός χώρου ο οποίος προάγει το πνεύμα, τον πολιτισμό, την συνεύρεση και εν κατακλείδι αποτελεί ισχυρό πυλώνα κοινωνικοποίησης και προώθησης ανθρωπιστικών και αλτρουιστικών ιδεών.
Καταληκτικά, θα μπορούσε αβίαστα να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι το πνεύμα συνεργασίας μέσα σε πλαίσια σεβασμού και διάκρισης ρόλων,μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνο ο οποίος θα αποφέρει υγιείς καρπούς και τελικά θα προσφέρει νέα ώθηση στα κοινωνικά δρώμενα του χωριού μας.
Εξάλλου, η πρόσθεση πάντα βοηθάει, αντίθετα με τη διαίρεση...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΙΑΚΟΣ –14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ομάδα του fb, ΛΕΟΝΤΑΡΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: