επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε ψηφιακά ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ στο Μουσείο της Θήβας

 Δείτε ψηφιακά ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ στο Μουσείο της Θήβας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε δυο διαφορετικά επίπεδα, επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διατήρησης του φυσικού ανάγλυφου στο δυτικό πρανές του λόφου της Καδμείας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ συνολικά ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας  και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Τους πρώτους νεολιθικούς οικιστικούς πυρήνες αντικαθιστούν οι τεχνολογικά αναπτυγμένοι οικισμοί της Εποχής του Χαλκού, στο τέλος της οποίας ακμάζουν τα μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα της Θήβας και του Ορχομενού.

Έπεται μια περίοδος εσωστρέφειας και μετασχηματισμού (Πρωτογεωμετρικοί και Γεωμετρικοί χρόνοι), η οποία οδηγεί στην Αρχαϊκή περίοδο και στην ίδρυση της Βοιωτικής Ομοσπονδίας. Οι Κλασικοί χρόνοι σημαδεύονται από τη θηβαϊκή ηγεμονία, ενώ οι ατέρμονες πολεμικές συγκρούσεις της Ελληνιστικής περιόδου αποδυναμώνουν την περιοχή  και σταδιακά τη θέτουν στο περιθώριο (Ρωμαϊκή περίοδος). Συνέχεια εδώ: https://www.culturenow.gr/mpainoyme-psifiaka-sto-arxaiologiko-moyseio-thivon/ 



Στην αίθουσα των κλασσικών χρόνων εκτίθενται τα ευρήματα από ταφικό μνημείο του Πολυανδρίου των Θεσπιέων, με σήμα ένα μαρμάρινο λιοντάρι. 


Δείτε ψηφιακά το Μουσείο της Θήβας και τα ευρήματα από ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ εδώ: 









                                                                 2172

Δεν υπάρχουν σχόλια: