Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Η «Δόξα» του Νικόλαου Γύζη, ανήκει πλέον σε όλους τους Έλληνες

Η Εφ. "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" συμμετέχοντας στο εθνικό εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θα αρχίσει να παρουσιάζει σχετικά θέματα τόσο με πανελλήνιο ενδιαφέρον και περιεχόμενο όσο και με τοπικό, δηλαδή και γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βοιωτία, στα χωριά μας, αλλά και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος σε αυτά καθώς και τους ήρωές τους.


Από σήμερα, το θρυλικό έργο του Νικολάου Γύζη «Δόξα» ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Με μια χειρονομία υψηλού εθνικού συμβολισμού, ο κάτοχος του πίνακα κ. Δημήτρης Γκέρτσος τον δώρισε στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνοδεύοντας τη δωρεά του με λίγα σεμνά και στοχαστικά λόγια - «Αισθάνθηκα την επιθυμία να μην “περπατά η Δόξα μονάχη” σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα στους Έλληνες στον χώρο του ανώτατου θεσμού της χώρας», είπε χαρακτηριστικά – εμπλούτισε το περιεχόμενο της σχέσης του πολίτη με τους θεσμούς. Η χειρονομία του δεν τον συνδέει μόνο με την μακρά παράδοση των ελλήνων δωρητών προς το έθνος. Τον καθιστά καθοδηγητικό πρότυπο καθώς στην προσφορά του συνδυάζονται η ηθική γενναιοδωρία και η κοινωνική ευθύνη, το πατριωτικό ήθος και η δημοκρατική ευαισθησία.

Η «Δόξα» του Γύζη, ήδη από την εποχή που δημιουργήθηκε, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο της Ελλάδας που προχωρεί προς το μέλλον αγέρωχη και ακατάβλητη, προσπερνώντας ήττες ή καταστροφές. Είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες παραστάσεις που συνδέονται με την εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τη μορφοποίηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, την εικόνα της Ελλάδας ως ιδέας. Μεγαλόπρεπη, λευκοντυμένη, φτερωτή, βαδίζει αποφασιστικά στο φρυγμένο έδαφος κάτω από έναν βαρύ ουρανό, ωθούμενη από το όραμα ενός μέλλοντος που κερδίζεται με αγώνες. Ο συμβολισμός της υπερβατικής, απόλυτα επιβλητικής και κυρίαρχης αυτής μορφής γίνεται ακόμα πιο ισχυρός σήμερα, διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Δωρεά και επέτειος συμπίπτουν για να τονίσουν το νόημα της αγωνιστικότητας, της προσπάθειας, της αδάμαστης θέλησης για ένα αύριο θεμελιωμένο στις αξίες που μας κληροδότησαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας.




H προσφορά της «Δόξας» στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Αυτή είναι η ουσία της χειρονομίας του δωρητή και ακριβώς έτσι την εκλαμβάνει και προτίθεται να την αξιοποιήσει η Προεδρία. Το έργο, το οποίο θα εκτίθεται περιοδικά σε μουσεία και πινακοθήκες της χώρας, θα είναι προσιτό στο κοινό από τις 3 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Θα αποτελέσει ένα κορυφαίο έκθεμα της μεγάλης έκθεσης «1821 πριν και μετά», την οποία θα φιλοξενεί το Μουσείο ως τα τέλη, περίπου του φθινοπώρου.


 ΠΗΓΗ: 


                                                                                   2173


Δεν υπάρχουν σχόλια: