επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Άγγελος Στάθης: ...ζητώ το αυτονόητο! Η Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών να ανοίξει ξανά τις θύρες της για το κοινό!!!



"Με αφορμή την τεράστια Ιστορία που κουβαλάει αυτός ο τόπος, τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών, την ήδη υπάρχουσα και έτοιμη κτιριακή δομή, το ήδη υπάρχον ενημερωτικό υλικό, τα μηνύματα που έχω λάβει από όλη την Ελλάδα αλλά και την απαίτηση όλων, πιστεύω, των κατοίκων των Θεσπιών και όχι μόνο, ζητώ το αυτονόητο! 

Η Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών να ανοίξει ξανά τις θύρες της για το κοινό."

                               Άγγελος Στάθης/Θεσπιές 05-02-2021

...........................................................................................................


Θεσπιές, 5 Φεβρουαρίου 2021

ΘΕΜΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΕΣΠΙΩΝ

Τον Αύγουστο του 2014 ολοκληρώθηκε ο δρόμος ΚΑΝΑΒΑΡΙ- ΘΙΣΒΗ , αφού και οι τελευταίες εργασίες στα όρια της πόλης των Αρχαίων Θεσπιών είτε ολοκληρώθηκαν είτε σταμάτησαν για μια σειρά από λόγους. 

Από αυτό λοιπόν το έργο, το οποίο ήταν ΕΣΠΑ δηλαδή ευρωπαϊκό κονδύλι, ‘περίσσεψαν’ κάποια χρήματα στο ταμείο τα οποία είτε θα τα επέστρεφαν πίσω και θα χάνονταν, είτε θα τα αξιοποιούσαν κάπως αλλιώς ώστε να έπιαναν τόπο, όντας μια καλή ευκαιρία για κάτι δημιουργικό. Λόγω της εντοπιότητας του έργου, της ιστορίας των Θεσπιών, των ευρημάτων που βρέθηκαν από τις ανασκαφές και της ήδη υπάρχουσας κτιριακής κατασκευής όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή των Θεσπιών θεώρησαν σωστό οι αρχαιολόγοι και η ΕΦΑ Βοιωτίας (και προς τιμήν τους) τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση της, την μεταφορά αρχαιοτήτων και την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού ώστε η Αρχαιολογική Συλλογή των Θεσπιών να γίνει ένας χώρος επισκέψιμος από όλες τις ηλικίες με απώτερο σκοπό την εκμάθηση της ιστορίας του τόπου μας και σίγουρα την ανάπτυξη της περιοχής, όχι μόνο της τοπικής, αλλά γενικότερα όλης της περιοχής και κατ’ επέκταση όλου του Δήμου.

 Και έτσι έγινε……..

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας μαζί με εθελοντές από

τις Θεσπιές και τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους  και σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων κατάφεραν μέσα από σκληρή δουλειά και υπομονή να παραδώσουν ένα στολίδι κυριολεκτικά για όλο τον κόσμο. Εκείνη την στιγμή ψιθύρισα ότι επιτέλους το ‘Μουσείο’ ανακαινίστηκε και ολοκληρώθηκε  και έτσι θα λειτουργεί και θα έχουμε ένα μέρος της ιστορίας μας έτοιμο να το μοιραστούμε με τους επισκέπτες και τους τουρίστες που θα έρθουν.



Έτσι, στις 16 Ιανουαρίου του 2016, ημέρα Σάββατο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Αρχαιολογικής Συλλογής Θεσπιών και επίσημα με μια λαμπρή εκδήλωση, με παρουσία πλήθους κόσμου από παντού, του τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, με αντιπεριφερειάρχες, βουλευτές από πολλούς όμορους δήμους καθώς και σύσσωμη την τοπική κοινότητα και την ΕΦΑ Βοιωτίας.

Η βραδιά έμοιαζε ονειρική, βγαλμένη από παραμύθι αφού η ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών ήταν πλέον μπροστά μας μέσα σε ειδικές προθήκες που έλαμπαν και αγάλματα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Την βραδιά εκείνη όταν μπήκαμε στην Αρχαιολογική Συλλογή η ίδια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ξενάγησε τον κόσμο και τους εξηγούσε κάθε τι που βρισκόταν μέσα στο χώρο με έναν πολύ κατανοητό τρόπο ώστε να μπορέσει να κατανοήσει ο καθένας την ιδιαιτερότητα του τόπου μας και την βαριά ιστορία που κουβαλάει.

Προσωπικά θεώρησα τότε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και ότι πέρα από αυτό θα δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα έργα ώστε η περιοχή μας να γίνει αυτό που ονειρεύομαι και πιστεύω αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι. Πέρασμα και στάση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από τουρίστες του εξωτερικού. Ένα τόξο αρχαιολογικής διαδρομής με αφετηρία τη Θήβα και τερματισμό την Χαιρώνεια, με διαδρομή ΘΗΒΑ-ΛΕΟΝΤΑΡΙ –ΘΕΣΠΙΕΣ-ΝΕΟΧΩΡΙ-ΑΣΚΡΗ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ-ΑΛΙΑΡΤΟ-ΟΡΧΟΜΕΝΟ-ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ.

 Όνειρο θερινής νυκτός.

Δυστυχώς τον επόμενο κιόλας μήνα έσβησαν τα φώτα της Αρχαιολογικής Συλλογής. Ήταν μόνο για λίγο. Η λάμψη βέβαια του θησαυρού των Θεσπιών παραμένει εκεί, περιμένοντας υπομονετικά να ανάψουν τα φώτα ξανά και αυτή τη φορά να μην ξανασβήσουν, να ανοίξουν οι πόρτες και να μην ξανακλείσουν. 

 Το έργο που ήταν το έναυσμα για ένα καλύτερο αύριο παραμένει κλειστό. Ευθύνες δεν ζητάω από κανέναν. 

Όμως ως απλός πολίτης των Θεσπιών και ως ένας ανήσυχος νέος, φιλίστωρ,  ζητάω  από δω και πέρα το στολίδι αυτό να είναι ανοιχτό, ζητάω να λάμψει ξανά ο θησαυρός των Αρχαίων Θεσπιών και μαζί με τον υπόλοιπο θησαυρό που υπάρχει εδώ να λάμψουμε και εμείς, κοινωνικά, πνευματικά και οικονομικά. Όνειρο μου είναι η περιοχή όπου ζώ να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί, και όχι να αργοπεθαίνει.

Όταν αφήνεις κάτι δικό σου να πεθάνει, δεν πεθαίνει μοναχό του, πεθαίνεις και εσύ μαζί του, και σίγουρα οι Θεσπιές και ολόκληρη η περιοχή πέριξ δεν νοείται να πεθάνει για πολλούς λόγους.

"Με αφορμή την τεράστια Ιστορία που κουβαλάει αυτός ο τόπος, τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών, την ήδη υπάρχουσα και έτοιμη κτιριακή δομή, το ήδη υπάρχον ενημερωτικό υλικό, τα μηνύματα που έχω λάβει από όλη την Ελλάδα αλλά και την απαίτηση όλων, πιστεύω, των κατοίκων των Θεσπιών και όχι μόνο, ζητώ το αυτονόητο! 



Η Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών να ανοίξει ξανά τις θύρες της για το κοινό."

 Όταν τελειώσει η υπάρχουσα πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορονοϊού και ανοίξουν με το καλό ξανά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι ελπίζω να τεθεί σε λειτουργία και η  Αρχαιολογική Συλλογή των Θεσπιών. 

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες, λίγη θέληση και όλα είναι δυνατά.

 Καλώ λοιπόν όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψη τους τη σημασία αυτού του αιτήματος και να δείξουν την ευαισθησία που αρμόζει στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

                                                                                                 Με εκτίμηση,

                                                                                                  Άγγελος Στάθης

ΠΗΓΗ: Προσωπικός Λογαρισμός στο fc  του

                                                                                            2168

Δεν υπάρχουν σχόλια: