Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Έφυγε πλήρης ημερών ο Καθηγητής της Ιατρικής, Βασίλειος Γολεμάτης

 

Βασίλειος Γολεμάτης (1929-2023)

εκ των πρωτοπόρων της σύγχρονης Χειρουργικής

Ο Βασίλειος Γολεμάτης γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στην γενέτειρά του, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 1955. Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο έχοντας ως δασκάλους τον Καθηγητή Χειρουργικής Χάρη Τουλ (1897-1980) και τον τότε Υφηγητή και μετέπειτα Καθηγητή Παναγιώτη Χρυσοσπάθη. Την περίοδο 1960-1961 μετεκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου με Καθηγητή τον Παναγιώτη Χρυσοσπάθη. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 1989 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Επίσης διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» (1986-1988), Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2002-2004), Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» (1994-2000) και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (1994-2000). Κατά την διάρκεια της πανεπιστημιακής του πορείας, ο Γολεμάτης συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές και νέους ιατρούς να θητεύσουν για ένα διάστημα εκεί. Εκ των πρωτοπόρων της χειρουργικής του πεπτικού και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ο Γολεμάτης εργάστηκε άοκνα με γνώμονα

την ορθή εκπαίδευση των φοιτητών και νέων χειρουργών αλλά και με υψηλό αίσθημα προσφοράς στον πάσχοντα. Υπήρξε ο πρώτος χειρουργός που χειρούργησε, σε Πανεπιστημιακή Κλινική, HIV ασθενείς, σε μια περίοδο που ο φόβος της νόσου ήταν έντονος, ενώ με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις συνέβαλλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» η μονάδα ασθενών με AIDS. Επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες, ο Γολεμάτης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

............................................

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΟΛΕΜΑΤΗΣ …  Ο ΜΕΓΑΣ
   Τον χειρουργό κ. Βασίλη Γολεμάτη  δεν τον γνώριζα. Είχαμε μιλήσει πριν 15 χρόνια για κάποιο ιατρικό θέμα και είχα-από τότε- καταλάβει  την καλοσύνη, το χιούμορ και την βοήθεια που προσέφερε σε κάθε συμπολίτη του και δη Θηβαίο.
   Το σημερινό κυριακάτικο πρωινό, όμως, με εντυπωσίασε. Ο Εκπολιτιστικός  Σύλλογος Λεύκτρων  οργάνωσε μία τιμητική εκδήλωση στον συμπατριώτη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον χειρουργό Βασίλη Γολεμάτη. Τον τίμησαν δεκάδες συμπατριώτες του και πολλοί-πολλοί μαθητές του που σήμερα διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και χειρουργούν  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους.
     Προσωπικά, τρία πράγματα με εντυπωσίασαν για τον αειθαλή 89χρονο έφηβο:
1) Ήταν ο πρώτος που χειρούργησε στην Ελλάδα ασθενείς που έπασχαν από AIDS. Την εποχή   που όλοι  φοβούνταν  να ακουμπήσουν φορέα της ασθένειας εκείνος τόλμησε και τους εγχείρησε. Μετά ακολούθησαν και οι άλλοι.
2) Ήταν ο πρώτος που έκανε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στην χώρα μας.
3) Ακόμη και σήμερα είναι ιατρικός σύμβουλος  σε μεγάλη ιδιωτική κλινική της Αθήνας.
    Μετά από τα πολλά διθυραμβικά  λόγια που άκουσε θαρρώ πως κοκκίνησε και - λαμβάνοντας πλακέτα από τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου- έκλεισε λέγοντας:
« Θα τοποθετήσω  την πλακέτα στο πιο εμφανές σημείο του σπιτιού μου.  Είναι η μεγαλύτερη διάκρισή μου, από τις ρίζες μου»
Και όλα αυτά τα είπε ο άνθρωπος που χειρούργησε Ανδρέα Παπανδρέου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, που βραβεύτηκε από δεκάδες ιατρικές ενώσεις, που έγινε επίτιμος διδάκτορας σε πολλές ιατρικές σχολές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Ιαπωνία, Αμερική.
Ηλίας Τραμπάκουλος / 1-4-2018

2714/26-7-23

Δεν υπάρχουν σχόλια: