Δυο νέα παιδιά από το χωριό μας, ο Βασίλης Νικολάου και η Μόνικα Καούσια, με πολύ αγάπη και μεράκι, καλλιέργησαν στα ευλογημένα χώματα του χωριού μας, του Λεονταρίου Βοιωτίας, όσπρια (φακές, φάβα και ρεβύθια), και μας προσφέρουν τον κόπο τους, για να τον απολαύσουμε στο τραπέζι μας.
Εδώ η Μόνικα με τον Βασίλη, στην έκθεση τοπικών προϊόντων που έγινε στην Ξηρονομή, με τον κ. Αγνιάδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (ΕΒΕ Βοιωτίας), ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο με το προϊόν τους, όσο και με τον άψογο τρόπο που το είχαν εκθέσει, και τους υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια από την πλευρά του Επιμελητηρίου!!!
Προτάσεις μαγειρέματος από το προσωπικό προφίλ στο φς της Μόνικας
Φωτογραφίες από την συλλογή/θερισμό και αλωνισμό, των οσπρίων από το προσωπικό προφίλ στο φς του Βασίλη
Γιατί πρέπει να τρώμε όσπρια;
Τα όσπρια είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης -βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού μας- αλλά και υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης – συστατικό που μας χαρίζει άφθονη ενέργεια.
Εχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.
Η κατανάλωσή τους μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, με σίδηρο απαραίτητο στην αιμοποίηση, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, με σημαντικά ιχνοστοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και χαμηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.
Πολλές έρευνες δίνουν στα όσπρια ιδιαίτερα προστατευτικό ρόλο για ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνων, λόγω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών, κυρίως φλαβονοειδών, που περιέχουν.
Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Φακές για σίδηρο και πρωτεΐνες
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το νευρικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική μας υγεία.
Αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχουν τα περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτά δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα προσλάβει από τις τροφές.
Περιέχουν πλούσιες διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Λόγω των φυτικών ινών και των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών που περιέχουν, προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία, συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και γενικά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.
Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, τους εφήβους, τις εγκύους, τους ηλικιωμένους και τους χορτοφάγους.
Φάβα για καλή μνήμη
Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και μαγγάνιο, που κάνουν καλό στην αιμοποίηση και στο νευρικό σύστημα.
Η πλούσια περιεκτικότητά της σε διαλυτές φυτικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της την καθιστούν ιδανικό τρόφιμο για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος, την ισορροπημένη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, κατάλληλη για χορτοφάγους και για άτομα που αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες. Καλό είναι η φάβα να συνοδεύεται στο τραπέζι μας με δημητριακά, όπως ρύζι ή ξηρούς καρπούς, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων, καθότι το αμινοξύ μεθειονίνη, συστατικό των πρωτεϊνών, απουσιάζει από τη φάβα.
Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχεται στη φάβα βοηθά το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης.
Ρεβύθια κατά της οστεοπόρωσης
Τα ρεβύθια περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για τα παιδιά, τις εγκύες και τους ηλικιωμένους.
Λόγω των φυτικών ινών, του ασβεστίου, του μαγνησίου αλλά και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, προστατεύουν τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρυνση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την οστεοπόρωση.
Τα ρεβύθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Τα ρεβύθια είναι τα μόνα όσπρια που περιέχουν το αμινοξύ μεθειονίνη και για το λόγο αυτό οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται ισάξιες του κρέατος.
2718/30-7-2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου