επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Αγκαλιάζοντας το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ!!!

 













                            







Αγκαλιάζοντας το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ!!!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και καθολική συμμετοχή Λεονταριτών και Λεονταριτισσών, όχι μόνο από το χωριό, αλλά και από την Νέα Υόρκη και τον Καναδά, νέων, μεγάλων αλλά και δυο πολύ μικρών δεσποινίδων, της Όλγας και της Ειρήνης που ήρθαν με τους γονείς τους αλλά και τα καρότσια τους!!! συντοπιτών μας από τις Θεσπιές, την Άσκρη, τον Αλίαρτο, αλλά και από την Κρήτη, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ κ. Μάρκος Γεωργιλάκης, πραγματοποιήθηκε ο 2ος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, ΛΕΟΝΤΑΡΙ-ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ!!!!! την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023.

Οι περιπατητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία, που προμηθεύονταν το καπελάκι, ευγενική χορηγία της AGROFRUITS, και νερό. Αφού φωτογραφηθήκαμε, ξεκινήσαμε για ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ. Σε όλο το μήκος της πορείας υπήρχαν οι διοργανωτές με ειδικό γιλέκο, μπροστά πήγαινε το αυτοκίνητο της SEKURITI DEFENCE-ΛΕΜΠΕΣΗΣ καθώς και ένα αγροτικό 4χ4 για κάθε ενδεχόμενο. Στο τέλος της πορείας, οι δυο δεσποινίδες Όλγα και Ειρήνη, με τους γονείς τους, το μέλλον του τόπου μας…

Φτάσαμε στο ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, και κυριολεκτικά το αγκαλιάσαμε σαν κάτι πολύ ιερό και πολύτιμο, για τον τόπο μας, την ιστορία μας, οδηγό για το μέλλον μας!!! Εκεί η φοιτήτριά μας Αθανασία Χ. Γρίλλια, μας διάβασε το ιστορικό της «εν Δηλίω μάχης, 424 π.χ.» που είχε επιμεληθεί ο Ταξίαρχος ΠΒ, ε.α. Δημήτριος Γ. Κόλλιας, μάχη μεταξύ Βοιωτών και Αθηναίων, στην οποία οι Θεσπιείς είχαν τους πιο πολλούς νεκρούς. Για να τους τιμήσουν, ύψωσαν ταφικό μνημείο, το «ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ», και τοποθέτησαν στην βορινή πλευρά του περιβόλου που το όριζε ένα ΛΙΟΝΤΑΡΙ, από το οποίο πήρε το όνομα το χωριό μας. Σπαράγματα του λέοντος καθώς και κτερίσματα από το ταφικό μνημείο σώζονται στο Μουσείο της Θήβας. Στο σημείο του ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΥ υπάρχει μόνο το βάθρο. Πολύ διαφωτιστικές ήταν και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο Στρ. ε.α. Ιωάννης Πέππας, από την Άσκρη, για την Λοξή Φάλαγγα, που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Δήλιο, από τον Βοιωτάρχη Παγώνδα. Επίσης είχε μαζί και διαβάσαμε και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι από την έκθεση του αρχαιολόγου Σταματάκη, για την ανασκαφή που έκανε στον χώρο του ΠΟΛΥΝΔΡΙΟΥ, το 1882 στην θέση «Δράκος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση. 

Ο Εκδότης της τοπικής Εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, μίλησε για την σημασία του περιπάτου, «… γνωρίζοντας την ιστορία σου, γνωρίζεις το παρελθόν σου, ποιος είσαι, αποκτάς αυτογνωσία, ξέρεις ποιος είσαι, έτσι μπορείς να χαράξεις καλύτερα το μέλλον σου, δηλαδή που θέλεις να πας. Γνωρίζοντας τον τόπο σου, τον αγαπάς καλύτερα, νοιάζεσαι γιαυτόν, θέλεις να τον φροντίσεις, να τον παραδώσεις στην επόμενη γενεά, αλλά και στους αγέννητους νεκρούς, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον όπως τον παρέλαβες. Επίσης οι Θεσπιείς δεν έκαναν τίποτα περισσότερο, 2500 χρόνια πριν, στήνοντας το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, από αυτό που κάναμε κει εμείς πρόσφατα, για να τιμήσουμε τον ΗΡΩΑ ΛΑΜΠΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που έπεσε στην Κύπρο, στήνοντάς του μια προτομή. Δηλαδή τιμούμε ακόμα και σήμερα τους ήρωες μας με τον ίδιο τρόπο, όπως πολύ σωστά λέει ο Περικλής στον συγκλονιστικό του λόγο, τον Επιτάφιο «ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων ἔργῳ καὶ δηλοῦσθαι τὰς τιμάς, οἷα καὶ νῦν περὶ τὸν τάφον τόνδε δημοσίᾳ παρασκευασθέντα ὁρᾶτε»!!! Βέβαια ο περίπατός μας, δημιούργησε και άλλη μια κοινή μνήμη, γεγονός πολύ σημαντικό, διότι η κοινωνία συγκροτείται και από κοινές μνήμες. Κοινές μνήμες τις οποίες η τοπική μας Εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, διασώζει για τις επόμενες γενεές, αλλά και μεταφέρει στους όπου γη πατριώτες μας.»


Παρόντες στην επίσκεψή μας ήταν και οι ιδιοκτήτες του κτήματος, οι οποίοι χάρηκαν με την επίσκεψή μας, μάλιστα μας είπαν ότι αν τους είχαμε ενημερώσει θα είχαν και το σημείο πιο ευπρεπισμένο. Μας έδωσαν φεύγοντας και καρπούς από το κτήμα τους. Θερμά τους ευχαριστούμε!!!




Ο ήλιος όμως είχε αρχίσει να δύει πίσω από τον Ελικώνα, και η ατμόσφαιρα έγινε ειδυλιακή…

Ήταν η ώρα να φύγουμε, βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία, γύρω-γύρω από το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, αγκαλιά με το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, και αναχωρήσαμε.

Να ευχαριστήσουμε τον:  Δήμο Αλιάτου-Θεσπιέων και το Τοπικό Συμβούλιο Λεονταρίου, για την συνδιαργάνωση.
Επίσης ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας,  SUPER MARKET ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ  & AGROFRUITS (Χαρίτος Β. Πετρούλιας).
Θερμά και πολλά ευχαριστώ, στην SEKURITI DEFENCE-ΛΕΜΠΕΣΗΣ, καθώς και στον Γέωργιο Σταύρου, για την διάθεση του αγροτικού 4χ4, στην κατόπτευση του χώρου και την μεταφορά του νερού και των αναψυκτικών.  
Τέλος ευχαριστούμε όλους σας, για την άψογη συνεργασία με τους διοργανωτές, ώστε όλα να γίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ «ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ»
Τοπική Εφημερίδα,  «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ»
















2737/20-8-2023














Δεν υπάρχουν σχόλια: